Kuopio Tanssii ja Soi 2015: Videotaide ja tanssi tasavahvoina tuplaillassa

Tämänvuotisen festivaalin päätti Marita Liulia & Co:n ja Susanna Leinonen Companyn tuplailta. Ja upeasti päättikin.

Inspiraatiota baletin kuolevista joutsenista ja Minna Tervamäen elämäntyöstä saanut mediataiteilija Marita Liulia oli alun perin luomassa elokuvateosta, Kuolemantanssi -trilogiansa toista osaa. Sen oheen kasvoi kuitenkin spontaanisti nyt Kuopiossa nähty monitaiteinen näyttämöteos Swan Song.

Narisevan kuorsaavasti aloittava Mikko Perkolan viola da gamba virittää teokseen kutsuvan intensiteetin alusta saakka. Liulian ison kankaan videoteos näyttää hiljalleen eläviä ja vaihtuvia kuvioita. Ne ovat tulkittavissa kartan pinnanmuodoiksi, puun syiksi ja oksistoksi, kasvoiksi, valuviksi maalinroiskeiksi. Siihen ajetaan myös hieman kuvakulmaansa muuttavaa livekuvaa tanssijoista. Kokonaisvaikutelma musiikin, videotaiteen ja tanssin liitosta on levollinen ja pelkistetyn täyteläinen.

Tervamäen ja Ima Iduozeen ilmaisuvoimaista, otteessaan pitävää duettojen sarjaa raamittaa Teemu Muurimäen kummankin selkää korostava puvustus.

Loppua kohden raffimmin jylisevän musiikin pauloissa kärkitossujensa yllä vaappuva, horjahdellen nytkyvä Tervamäki on mustassa puvussaan kuin yskivä öljyinen joutsen, tahriintunut ilmestys. Aivan en saa selvyyttä miten onnistuneen teoksen koreografia on syntynyt – todennäköisesti yhdessä tehden harjoitussalissa, ja teoksen lopussa on ymmärtääkseni Tervamäen omaa koreografiaa. Myös valoisampia sävyjä on läsnä niin video- kuin äänimaailmassakin.

-2

 

Touch of Gravity on puolestaan Susanna Leinonen Companyn vuonna 2014 kantaesitetty teos. Keskellä teosta paikkaansa pitää ja tanssin kanssa vuorottelee Jouka Valkaman itsenäisenäkin toimiva videotaide. Hidastetun liikkeen kuvasto tykittää lentäviä sirpaleita ja tanssijoita veden, liekkien ja jauhopöllyn seassa.

Teoksessa on valtava dramaattinen jännite. Kasperi Laineen musiikki on matalaa kumua ja äkkinäisiä rasahduksia, pienieleistä melodiaa ja muokattua tikitystä. Liike sivaltaa tilaa, tanssijoiden kädet viuhuvat tuulimyllyn siipien lailla. Meno on sotilaallista, hetkittäin maskuliinistakin. Tyylikeinona kautta linjan toimii vähäinen valoteho, hämärä.

Tanssijoiden taito ja tarkkuus ällistyttää. Soittorasianukkekuusikko goes Tomb Raider. Leinosen toimivaa kädenjälkeä on liikekielen lisäksi muun muassa aksentoinnin mestarillisuus. Temaattisesti painovoiman käsittely näkyy selkeimmin videon lisäksi parissa soolokohtauksessa. Teos on kuin koru, medaljonki: metallinen mutta sisältä lämmin.

Jenni Sainio

Kirjoittaja on moniroolisesti työskentelevä esittävän taiteen ammattilainen: fyysisen teatterin ohjaaja, yleisötyöasiantuntija ja tanssikirjoittaja. Hän innostuu taiteessa anteliaasta, emotionaalisesti vilpittömästä vireestä ja vahvasta intensiteetistä – jotka uskoo tarkkasydämisenä tunnistavansa oli muoto, sisältö tai toteutustapa mikä tahansa.

Kuva Marita Liulian teoksesta: Petri Laitinen
Kuva Susanna Leinosen teoksesta: Heikki Tuuli

***

Kuopio Tanssii ja Soi –festivaali 16.6.2015

Marita Liulia & Co: Swan Song

 

Ohjaus, visualisointi & tuotanto: Marita Liulia
Tanssijat: Minna Tervamäki, Ima Iduozee
Musiikki: Mikko Perkola (viola da gamba): Marin Marais / Les Voix Humaines
Puvustus: Teemu Muurimäki
Multimedia: Marita Liulia, Antti Kuivalainen
Kantaesitys 2014

 

Susanna Leinonen Company: Touch of Gravity

Koreografia: Susanna Leinonen
Musiikki: Kasperi Laine
Valot: Joonas Tikkanen
Puvustus: Erika Turunen
Videot: Jouka Valkama
Tanssijat: Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Natasha Lommi & Elisa Tuovila
Kantaesitys 2014