Kuopio Tanssii ja Soi 2015: Naisten juhlaa portugalilaisittain fadon tunnelmassa

Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalin katsojaportaikkoa laskeutuu laulaen upeaääninen fado-solisti Joana Melo instrumentalistikolmikon säestämänä. Portugalilaisen Quorum Ballet –ryhmän Correr o Fadon alku on lupaava.

Teos on naistanssijoidensa juhlaa, jonka varjoon sinänsä lennokkaasti tanssivat miehet jäävät. Vakava, tympeähkön oloinen mieskolmikko loikkii kasakkamaisia hyppysarjoja, partneroi naisia ja tuo jämäkkää ryhtiä teokseen kautta linjan. Mielestäni liikaakin tanssin käydessä jopa mekaaniseksi. Neljä naista pikkuisissa paljastavissa mekoissaan ovat elastisia ja heidän osuutensa koreografiasta on selkeästi detaljoidumpaa, kepeämpää ja nopeampaa – liikejatkumo on miehiin verrattuna tiuhemmalla aksentoinnilla ryyditetty.

Koreografi Daniel Cardoson tausta on Graham-tekniikassa, minkä piikkiin voi lukea keskivartalon voimanpesänä liikkeelle muun muassa koonnoissa ja osaltaan myös tanssijoiden dramaattiset rojahtamiset lattiaan.

Teos on kieppumista ja hyppyjä täynnä, korkeita jalkoja ja paljon nostoja viuhtoo silmien ohi lähes tauottomana. Huikaisevana tanssijantyön taidonnäytteenä sitä voi ihailla, mutta valitettavasti viihteellisyydessään se myös puuduttaa. Tänään minulle enemmän ei ole enemmän. Takkeja ja liivejä viskova salamannopea osuus esityksen alussa on hauska ja jää tarkkuudessaan mieleen. Myös milloin kohtalokkaan riipaiseva, milloin letkeän kansanomainen fado-musiikki on saumaton, todella nautittava osa kokonaisuutta.

Lopuksi tanssijat ottavat käsipohjaa alusta asti esillä olleissa vesialtaissa. Joka suuntaan vettä roiskiva koreografia, etenkin pintoja värillisiksi maalaavan valosuunnittelun kanssa, luo tunnelmaan pirskahtelevan nosteen.

Jenni Sainio

Kirjoittaja on moniroolisesti työskentelevä esittävän taiteen ammattilainen: fyysisen teatterin ohjaaja, yleisötyöasiantuntija ja tanssikirjoittaja. Hän innostuu taiteessa anteliaasta, emotionaalisesti vilpittömästä vireestä ja vahvasta intensiteetistä – jotka uskoo tarkkasydämisenä tunnistavansa oli muoto, sisältö tai toteutustapa mikä tahansa.

Kuva: Christina Bernardino

***

 

Quorum Balletin Correr o Fado 14.6.2015 Kuopio Tanssii ja Soi –festivaalilla

Taiteellinen johtaja ja koreografia: Daniel Cardoso
Lavastus: Daniel Cardoso & Hugo F. Matos
Tanssijat: Daniel Cardoso, Elson Ferreira, Ester Gonçalves, Filipe Narciso, Inês Godinho, Kim Potthoff, Mathilde Gilhet
Laulu: Joana Melo
Muusikot: André Santos, Filipe Rebelo, Max Ciuro
Valot: Paulo Correia

Kantaesitys 2011