Kuopio Tanssii ja Soi 2011: Kokemuksia 2

Kirjoitan Kuopio tanssii ja soi -festivaalin esityksistä omakohtaisien kokemuksieni ja taiteilijoiden kohtaamisen kautta. Kävin katsomassa Andonis Foniadakiksen teoksen Romeo and Juliet sateisena festivaalipäivänä. Tunnen teoksessa tanssineen Joanna Toumpakarin jo monen vuoden takaa. Joanna muun muassa esiintyy tekeillä olevassa tanssidokumenttielokuvassani. Oli mahtavaa nähdä Joannan tanssivan nyt Suomessa.

Miten kuvailisit työtäsi tanssijana Kreikassa?

On ollut aina haastava työskennellä freelance -tanssijana Kreikassa. Nykypäivänä, taloudellisen kriisin varjolla, taide on yleisesti laiminlyöty. Kulttuuriministeriö on velkaa tanssiryhmille, joita on tuettu vuonna 2010. Vuonna 2011 nykytanssiryhmät eivät ole saanet tukea kulttuuriministeriöltä ollenkaan.

Mikä on tanssihistoriasi koreografi Andonis Foniadakiksen kanssa?

Olen työskennellyt paljon Andonis Foniadakiksen kanssa sekä tanssijana että hänen assistenttinaan. Romeo and Juliet on meidän neljäs yhteistyömme.

Romeo and Juliet sai ensi-iltansa 2009 Pohjois-Kreikan kansallisessa tanssiteatterissa. Oletteko esittäneet teosta sen jälkeen?

Tämä on toinen kerta kun esitämme tätä teosta. Kuopiossa meillä oli kaksi uutta tanssijaa mukana. He pystyivät tehokkaasti ja lyhyessä ajassa tulemaan teoksen Romeoiksi ja Julioiksi! Syyskuussa aiomme esittää teoksen festivaalilla Italiassa. 

 

Kuva: Petri Laitinen/ Kuopio Tanssii ja Soi 2011, Joanna Toumpakari vasemman puoleisessa rivissä kolmantena

 

Teos vaikuttaa hyvin fyysiseltä, millaista on olla tanssijana tässä teoksessa?
Andoniksen kanssa työskentely on aina hyvin vaativaa sekä haastavaa. Tanssijana täytyy työskennellä vahvasti ja siitä huolimatta hyvin nopeasti. Tämä teos on ennen kaikkea ryhmäteos ja se on tämän teoksen voima ja taika. Me kymmenen tanssijaa yritämme kommunikoida ja hengittää kuin yksi ihminen. Teos näyttäytyy hyvin fyysisenä ja hyvin paljon ”tanssimisena”, mutta tanssijalle teoksessa on silti hiljaisia hetkiä ja mahdollisuus hengähtää vähän aikaa.

Millaista oli nyt esiintyä Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla?

Oli hienoa, että festivaali antoi mahdollisuuden isolle tuotannolle matkustaa ja esiintyä Suomessa. Oli todella hauskaa tanssia tällä festivaalilla. Teatterilla oli niin lämmin vastaanotto ja yleisö oli hyvin positiivinen ja innokas. Me todella arvostamme sitä ja toivomme että voimme tulla takaisin joku päivä!

 

Sari Palmgren

Kirjoittaja on koreografi ja tanssija.