Kukaan ei katso (Arja Tiili) Kuopio tanssii ja soi, 20.6.

Olli Ahlroos: Arja Tiilen Kukaan ei katso on hauska ja tyylikäs pop-kulttuurista ja erityisesti Quentin Tarantinon elokuvista ammentava tanssiteos, joka sukeltaa laitoksiin suljettujen mielien häiriintyneisiin syövereihin.


Kukaan ei katso

Koreografia ja lavastus: Arja Tiili
Tanssi: Reetta Hyvärinen, Tuomas Juntunen, Sampo Kerola, Antti Lahti, Riikka Puumalainen
Valosuunnittelu: Sam Siltavuori
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen
Äänisuunnittelu: Kasperi Laine
Äänimestari: Kati Koslonen

Kuopio tanssii ja soi, maailman kantaesitys 20.6.2007


 

Kukaan ei katso

Arja Tiilen Kukaan ei katso on hauska ja tyylikäs pop-kulttuurista ja erityisesti Quentin Tarantinon elokuvista ammentava tanssiteos, joka sukeltaa laitoksiin suljettujen mielien häiriintyneisiin syövereihin. Mitä erilaisimmiksi nyrjähtävät hahmot pitivät huolen siitä, ettei katsoja voinut olla varma mikä tapahtuu todella ja mikä ainoastaan laitokseen suljettujen hahmojen mielessä.

Hulvaton ja osuva hahmo tässä suhteessa oli hassuihin aurinkolaseihin sonnustautunut, staattinen ja veren tahrima kirurgi, joka muistutti kummallisella tavalla Jorma Uotista. Villeiksi muuttuvat lääke-cocktail juhlat, kung-fu-disco-taistelukohtaukset, ajoittainen ammuskelu, ryhmäterapia istunnot ja hoitsu, jonka stetoskooppi kuulee ajatuksia, sekoittuivat muiden sekopäisten tapahtumien kera tripiksi, joka piti huolen, ettei katsoja missään vaiheessa voinut levähtää ja ajatella olevansa aivan kärryillä lavan tapahtumissa. Mitään ei selitetty, mutta kuitenkin kaikki tuntui jotenkin toimivan omalla oudolla logiikallaan.

Tärkeä rooli nyrjähtäneen tunnelman koossa pitämisessä oli Kasperi Laineen painajaismaisella äänimaailmalla ja Tiilen itsensä suunnittelemalla lavastuksella. Myös Kuopion Kaupunginteatterin pieni ja tunkkainen Studio oli teokselle sopivan intiimi ja synkkä paikka. Olli A. Ahlroos

Olli A. Ahlroos

Kirjoittaja on teoreettisen filosofian ja estetiikan opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän suorittaa työharjoittelua Liikekieli.comissa kevään 2007.

olli.ahlroos(at)liikekieli.com

Kuva: Johannes Romppanen

Korvaa sähköpostiosoitteessa (at) @-merkillä.