Kosmopolitrukin seikkailut, osa 1

Favela Vera Ortiz, Buenos Aires – Taistelua tuulettimia ja kaasuhelloja vastaan. Argentiinan arkipäivää uudessa matkapäiväkirjassa.


Osa 1
28.2.2007


Tässä pieni tarina. Olen locutoriossa (paikka jossa voi soittaa puhelimella tai olla netissä tai faxata jne.) Buenos Airesissa.

Joskus sain lempinimen kosmopolitrukki ja ajattelin tänään, että ehkä se on totta.

Kosmopolitrukki heräsi Buenos Airesissa. Han sammutti Zandvoortista (Hollannista) hankkimansa herätyskellon ja köhi vielä hieman pariisilaisen flunssaviruksen jälkikaikuja. Hänellä oli jalassaan Haaparannasta (Ruotsista) ostamansa kalsarit ja hänellä oli tangofestivaaleilla (Buenos Aires) saatu bakis (=krapula, suom. huom).

Oli ensimmäinen aamu hänen omassa kämpässään (Marcelo T. de Alvear 1942, poikkikadut Riobamba ja Ayacucho), jonka hän oli vuokrannut argentiinalaisilta sukulaisiltaan. Jääkaapissa oli lähes tyhjää, hän oli ostanut edellisenä päivänä läheisestä supermercadosta (Avenida Santa Fe) maitoa, leipää, juustoa, teetä, mysliä ja jogurttia. Kaupassa soi ruotsalainen ABBA.

Hän oli itse asiassa herännyt jo klo 6 kun ensimmäinen naapurien herätyskelloista soi (ne kuuluvat kaikki!).

Hän soitti argentiinalaisella motorolallaan Movesic-firmaan ja puhui huonoa espanjaa. Joku ymmärsi kuitenkin, koska hetken päästä saapuivat kaksi työmiestä, jotka jatkaisivat edellisenä päivänä aloittamaansa työtä tuulettimen saamiseksi asuntoon.

Itse asiassa hän heräsi myös klo 8.40 kun hänen isoäitinsä soitti ja kysyi ”Nukuitko hyvin?” He keskustelivat ranskaksi 10 minuuttia.

Työmiehet hitsasivat jännittävän systeemin kiinni parvekkeen kaiteeseen, josta kulkisi putki alas pihalle asti naapurien luvalla, ja jonne ohjautuisi kaikki vesi jota tuuletin kerää. Muutoin siitä pitäisi kahden tunnin välein kaataa vesi pois sangosta joka keräisi vettä. Siispä kosmopolitrukki oli onnellinen, että työmiehet edistyivät työssään.

Tämän jälkeen kävi ilmi, että kaikki ei ollutkaan niin hyvin. Työmiehet selittivät jonkin olevan vialla, mutta kosmopolitrukki ei ymmartänyt espanjaa, eikä hän ymmartänyt mikä oli vialla. Hän haki porteron (talonmies), koska ajatteli että tämä voisi katsoa mitä tehdä. Alberto (portero) ymmärsi mikä oli vialla, mutta hän ei myöskään osannut englantia.

Kosmopolitrukki yritti soittaa ystävälleen, joka voisi toimia tulkkina. Kesti kauan ennen kuin hän ymmärsi, että asunnossa oli huono kenttä kännykälle, koska vielä aamulla se oli toiminut mainiosti. Tämän jälkeen hän ehdotti, että he menisivät alas kadulle soittamaan. Kännykkä ei toiminut kadullakaan, jonka jälkeen hän ehdotti, että hän hakee rahaa ylhäältä asunnosta ja soittaa vastapäisestä locutoriosta.

Näin tehtiin. Kosmopolitrukki soitti ystävälleen, joka käänsi ongelman – aivan uusi tuulettimen osa joka oli jo ollut asunnossa olikin rikki, siellä oli sisällä jokin putki, jossa oli reikä, josta vuosi kaasua. Pitäisi joko korjata tämä seinässä oleva laite, tai ostaa uusi, ennen kuin työmiehet voisivat tehda työnsä loppuun.

Koska kosmopolitrukki oli vain vuokralainen hän ei voinut itse tehdä näin suuria päätöksiä. Kun hän oli soittanut tädilleen ja tämän miehelle ja mummolleen oli saatu päätettyä, että työmiehet vievät laitteen mukanaan korjattavaksi. Sen korjauksessa menee noin viikko, jonka jälkeen tuuletintyö voidaan tulla tekemään loppuun. Kosmopolitrukki toivoo, että viileämmät ilmat (+27) jatkuvat siihen saakka.

Kosmopolitrukki kävi kylmässä suihkussa koska lämmintä vettä ei tullut. Hänen tätinsä soitti ja sanoi, että asunnossa oleva lankapuhelin oli rikki, ja hänen pitäisi käydä ostamassa uusi puhelin, koska linja oli jo avattu. Hän oli lähdossä ostamaan puhelinta mutta päätti kuitenkin vielä kokeilla vanhaa puhelinta. Se toimi! Hän soitti espanjankielen opettajalle, joka antaa yksityistunteja ja sopi ensimmäisen tuntinsa ensi viikon tiistaiaamuksi.

Hän keitti pastaa myöhäiseksi lounaaksi. Hän käytti kaasuhellaa toista kertaa. Kun hän söi pasta-annostaan hän kuuli rämähdyksen keittöstä ja meni tutkimaan asiaa. Kaasuhellan yksi levy oli tipahtanut hellan sisään ja kaasuputki oli irronnut. Han käänsi keskuskaasuventtiilin pois päältä kokonaan ja lähti työpalaveriin Teatro Colóniin. Han käveli koko matkan kysyen tietä kaksi kertaa espanjaksi.

Työpalaverissa hän keskusteli ranskaksi kreikkalais-argentiinalaisen Dianan kanssa tulevasta työstä argentiinalaisten tanssijoiden kanssa. Treenit alkavat kolmen viikon päästä.

Palaverin jälkeen hän meni käymään isoisänsä luona, ja saapui sopivasti juusto&viiniaikaan klo 18, jolloin on aina isoisän juusto&viiniaika. Hänellekin tarjottiin argentiinalaista viiniä ja juustoa.

Hän oli väsynyt ja hieman käärmeissään, että aikaa oli mennyt koko päivä tuulettimen kanssa vatvomiseen, ja siksi hän ei ollut ehtinyt ostamaan treenikenkiä ensimmäiselle tangotunnilleen. Han päätti aloittaa tangotunnit vasta perjantaina ja ostaa kengät huomenna torstaina. Hän käveli 10 blokkia (korttelia) omalle asunnolleen (20 min) ja osti läheisestä supermercadosta (Riobamba) argentiinalaista oliiviöljyä, tuoremehua ja astianpesuainetta.

Hän päätti ettei jaksa mennä tänään tangofestivaaleille.

Hän oli luvannut toimittaa edellisen kämpän avaimet takaisin omistajalleen eli serkulleen Carolinalle. Hän otti bussin numero 39 ja käveli loppumatkan. Perillä hän huomasi, ettei voinutkaan lainata Carolinan tietokonetta niinkuin oli ajatellut (koska Carolina olikin lisännyt koneeseen salasanan jota ei ollut aiemmin) ja lähti takaisin ulos etsimään läheltä locutoriota kirjoittaakseen meilejä.

Ihan kohta Carolina tulee töistä (klo 22.25), jolloin hän voi mennä palauttamaan avaimen. Avainta tarvitsee nimittäin myös mennäkseen ulos talosta (sekä kämpästä että rapunovesta), joten Carolinan pitää olla kotona, jotta hän pääsee takaisin ulos.

Itse hän kotoa lähtiessään useinmiten unohtaa tämän ja laittaa jo hississä avaimen takaisin laukkuun. Mutta hän osaa jo mennä kotiin joka kerta hieman eri reittejä. Turvallisuussyistä.

Hän on ollut Argentiinassa kaksi viikkoa ja kaksi päivää, joista 10 päivää rantalomalla Valeria del Marissa. Hän tunsi olleensa kaupungissa jo huomattavasti kauemman aikaa. Niinkuin aina ulkomailla. Paitsi että nyt hän oli myös uudessa kodissaan. Hän toivoo, että kaasuhella ei ole rikki, vaikka onneksi on sentään mikro. Ja ainiin. Ensin vessa ei toiminut ja nyt se jää valumaan.

Koreografi Favela Vera Ortiz työskentelee Buenos Airesissa 30.6.2007 asti ja tilittää ajoittain matkatunnelmiaan tässä juttusarjassa.