Kiinalaisten tahdissa

Balettikilpailun kolmannen päivän aloitti kaksi kiinalaista junioritanssijaa. Suoritukset olivat niin häikäiseviä, että heidän jälkeen kilpaillut suomalainen Alina Sakko joutui todella epäkiitolliseen tilanteeseen. ”Kiinalaiset jyräävät edelleen”, totesi professori Doris Laine kilpailun väliajalla.

Viisitoistavuotias Gu Jinchang pyöri piruetteja sellaisella vauhdilla, että kierrosten laskeminen oli vaikeaa. Ainakin kerran kiinalainen juniori pyörähti peräti kahdeksan kertaa, ja yleisö repesi. Ensimmäisen puoliajan päätti seniorisarjassa kilpaillut kiinalaispari, jonka pas de deux baletista Esmeralda oli lopullinen niitti kiinalaisten ylivoimalle tänä iltana. Yleisön pauhun lävitse kuuluivat myös Jorma Uotisen käheät bravo-huudot.

Kiinalaispari Sun Ruichen ja Wang Ye, Esmeraldan Pas de deux. Kuva Sakari Viika.

 

Kysyin Doris Laineelta väliajalla, mistä kiinalaisten ylivoima johtuu. Laine totesi Kiinan kansallisbaletin osaamisen perustuvan venäläisen, Pietarista Kiinaan siirtyneen Peter Gushevin 52 vuotta sitten käynnistämään opetusohjelmaan, jonka Gushev loi nimenomaan kiinalaisille balettipedagogeille. Kun tähän venäläisen balettiopetuksen perinteeseen yhdistetään kiinalaisen oopperan akrobatia sekä Kiinan eri osien kansantanssit, saadaan aikaiseksi Kiinan kansallisbaletin nykyinen taso. Eikä pidä unohtaa opetukseen liittyvää kuria, jatkoi Laine, joka oli päässyt seuraamaan balettituntia Kiinassa vuosi sitten.

Aina eivät mestaritkaan onnistu. Kilpailun toistaiseksi pahin epäonnistuminen nähtiin kiinalaispari Yu Chuanya’n ja Ma Mingin kohdalla. Parin mustan joutsenen pas de deux alkoi loppua kohden muistuttaa ennemminkin Hitchcocin lintuja kuin Joutsenlammen mustaa joutsenta.

Illan suomalaiskilpailijoista Doris Laine totesi, että kehitystä on tapahtunut, mutta hermostuneisuus näkyi suorituksissa. Itse hämmästelin, kuinka vaatimattomia variaatioita suomalaiskilpailijoille oli valittu. On ymmärrettävää, ettei haluta ottaa turhia riskejä, mutta uskoisin, että ainakin muutama suomalainen kilpailija olisi pystynyt esittämään myös vaativamman koreografian. Erityisesti harmitti Alina Sakon haparointi, sillä jouluna Kansallisoopperan balettioppilaitoksen joulunäytöksessä Sakko esiintyi edukseen. On jännittävää seurata, kuinka suomalaisten kilpailijoiden jatkossa käy näin kovassa seurassa.

Kun tämän illan jälkeen on nähty kaikki kilpailuun osallistuvat tanssijat, Doris Laine totesi kilpailun tason olevan hyvä. ”Täällä on paljon charmikkaita tanssijoita. Erityisesti monta hyvää poikaa”, totesi Laine. Hän painotti kilpailijoiden esiintymischarmia. ”Esiintyminen on tärkeää suurelle yleisölle. Baletti ei ole pelkkää tekniikkaa, vaikka sitäkin on täällä nähty. Tuomaristo pystyy kyllä muutaman variaation perusteella näkemään, onko tanssijalla oikeanlainen ruumiinrakenne, persoonallisuus ja säteilyvoimaa”, luetteli useasti tuomaristossa istunut Doris Laine.

Oma suosikki löytyi myös tämän illan junioreista: Viisitoistavuotiaalla Kanadan Katherine Gazdalla, joka esitti variaation baletista Coppelia, oli juuri sitä säteilevää esiintymisherkkyyttä, suorastaan yleisön kanssa flirttailua, jota uskon Doris Laineenkin tarkoittaneen.

————–

Tuomaristo valitsi myöhään torstai-iltana jatkoon seuraavat suomalaistanssijat: Maria Baranova, Tuomas Haukka, Suvi Honkanen, Emilia Karmitsa, Emmi Pennanen, Piia Sundqvist.

 

Liisa Vihmanen

Kirjoittaja on Ylen toimittaja, joka laittoi 7-vuotiaana  balettitossut jalkaansa, eikä ole saanut niitä vieläkään pois.

3 Comments

  1. Puolustaakseni lahjakasta Alina Sakkoa haluaisin kertoa että hän oli edellisenä iltana vielä 39 -asteen kuumeessa. Mielestäni hänen suorituksensa oli siihen nähden uskomaton ja osoittaa suurta luonteenlujuutta.

  2. Puolustaakseni lahjakasta Alina Sakkoa haluaisin kertoa että hän oli edellisenä iltana vielä 39 -asteen kuumeessa. Mielestäni hänen suorituksensa oli siihen nähden uskomaton ja osoittaa suurta luonteenlujuutta.

  3. Kaikki kunnia pedagogeille Kiinassa ja Aasiassa, mutta kyllä siellä monesti on takana suuremmat harjoitusmäärät tanssijoilla. Olen huomannut, että aasialaiset ovat yleensä niistä ne, jotka siellä balettisalissa eniten myös itsekseen sekä ystäviensä kanssa harjoittelevat.

Comments are closed.