Kevätlukukausi käynnistyi tanssiesityksillä

Leo Lenkola – Joululoma tuli vietettyä, talvenselkä taittui ja kevättä kohti kuljetaan. Lapin tanssikouluissa Rovaniemellä ja Sodankylässä kevätlukukausi aloitettiin normaalien opetustuntien ohella tanssiesityksillä.

Rovaniemellä nähtiin tanssiteatteriesitys “Osumia“. Lavalle nousi 11 Lapin balettiopistossa tanssia opiskelevaa nuorta, 10 tyttöä ja yksi poika, jotka esiintymistehtäviensä lisäksi ovat osallistuneet esityksen tekstien tuottamiseen. Koreografian esitykseen on tehnyt Outi Kallas ja ohjauksesta ja valoista vastaa Jukka Aaltonen. Puvustus on Sari Savelan käsialaa.

Osumia pureutuu aikuistuvan nuoren maailmaan. Esille nousevat murrosikäisen nuoren elämää värittävät teemat: aikuisuus käsitteenä, vanhempien mielipiteet, ammattiin hakeutuminen, tyttö-poika-suhteet…”Onko minullekin olemassa jossakin vastakappale?” Toteutus on vuorosanojen ja tanssin välistä vuoropuhelua ja tunnelmat vaihtelevat hauskoista ja kepeähenkisistä ilotteluista herkkiin ja syvällisiin pohdintoihin.

“Ei ikinä aikuiseksi!”

Miksi ei?

“Matka on silloin oikeastaan päättynyt… aikuinen suree elämää, jota ei koskaan ollut.”

Allekirjoittanut “aikuinen” jäi esityksen jälkeen pohtimaan omaa aikuisuuttaan…

Sodankylän tanssi-illassa nähtiin kolme pienteosta, joiden koreografia ja toteutus kokonaisuudessaan on Miikka Ryytyn käsialaa. Miikka opiskelee tanssia ammatikseen Lontoossa Laban Centerissä. Tanssiharrastuksensa hän aloitti aikoinaan Sodankylän Tanssin riveissä, vähitellen harrastuksesta tuli elämäntapa ja nyt tavoitteena on tanssin ammattilaisuus.

Ensimmäinen teos oli kansantanssia opiskelevalle Asko Vaaralalle valmistettu soolo nimeltä “Tämän maailma etsijä”. Siinä nuori mies tutkailee ympäröivää maailmaa ja pohtii omaa paikkaansa ja tulevaisuuttaan.

Toinen teos oli nimeltään “Sielunvihollinen”. “Teos sai alkunsa ystäväni veljen itsemurhasta, jota jouduimme käsittelemään ja joka sai miettimään, mikä ajaa ihmisen sellaiseen tekoon”, kertoo Miikka. Tanssijoina teoksessa nähtiin Leo Lenkola, Miikka Ryytty ja Asko Vaarala.

Kolmannessa teoksessa “Sinun” nähtiin rinnan kaksi duettoa. Teoksessa haluttiin tuoda esille rakkaus-teeman eri puolia ja vaiheita: nuorta, intohimoista ja sokeaa sekä toisaalta vuosien tuntemiseen ja ystävyyteen perustuvaa rakkautta. Tanssijoina teoksessa olivat Sanna Sallanmaa, Paula Poikela, Miikka Ryytty ja Leo Lenkola.

Näin pyörähti siis käyntiin kevätlukukausi Lapissa. Hyvää alkanutta vuotta kaikille täältä tuntureiden takaa revontulten alta.

Toivottelee,
Leo Lenkola

Kirjoittaja on Lapissa toimiva tanssija, koreografi ja tanssinopettaja.