Kerro minulle sade (Kaari Martin), Tanssin Aika, Jyväskylä 1.10.2006

Salla Kekki: Upeaa pohjoismaista flamencoa
Koreografiastaan palkittu nykyflamenco-teos Kerro minulle sade oli Jyväskylän Tanssin Aika -festivaalien helmiä. Intohimoinen kolmen naisen esitys lumosi monipuolisuudellaan ja aistillisuudellaan.


Kerro minulle sade, kor. Kaari Martin
Kaari Martin (kuva: Roni Martin)

Kerro minulle sade

Koreografia: Kaari Martin
Tanssi: Compania Kaari Martin: Beeta Alving, Kaari Martin, Ann Shelstedt
Musiikin sävellys ja runot: Roni Martin
Ohjaus ja käsikirjoitus: Kaari ja Roni Martin
Maalaukset: Richard Kautto
Muusikot nauhalla: Edin Bahtijaragic, Annika Jessen, Rafael Jimenez Falo, Arcadio Marin, Ramon Maronier, Kaari Martin, Roni Martin, Rauli Rantanen, Sanna Salmenkallio, Karo Sampela, Pablo Suarez
Puvustus: Teresa Ackalin
Valosuunnittelu: Vinski Viholainen

Siltasali, Jyväskylä 1.10.2006
Tanssin Aika -festivaali


Upeaa pohjoismaista flamencoa

Kerro minulle sade -teoksessa on seitsemän episodia, joissa kussakin käsitellään eri vivahtein ihmistä muutoksen hetkellä. Se on tarina rakkaudesta kaiken liikkeelle sysäävänä voimana. Compania Kaari Martinin esitys on muuntautumiskykyistä nykyflamencoa, jossa tanssi, musiikki ja taide limittyvät toisiinsa luoden vahvaa tunnelmaa.

Kerro minulle sade palkittiin kesäkuussa Madridin koreografiakilpailussa kolmannella palkinnolla. Se oli ensimmäinen kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana palkittu ulkomaalainen teos. Compania Kaari Martin ei yritä esittää espanjalaista flamencoa, vaan on rohkeasti jotain omaa, jotain uutta. Vaikka teoksesta puuttuu flamencolle tyypillinen mies-nais-tanssi, niin silti miehisyys on teoksessa läsnä. Se välittyy naisten välisessä vuorovaikutuksessa, kiihkeydessä, rakkaudessa.

Naiskolmikon tanssiin mahtuu myös ripaus konkreettista maskuliinisuutta. Yksi kohtaus tanssitaan miesten asuissa. Tämä kohtaus esitettiin myös Madridin koreografiakilpailussa ja sitä pidettiin hyvin nykyaikaisena, jopa radikaalina. Espanjassa flamencon mies-nais-roolit ovat vielä hyvin perinteisiä ja Martinin teoksen sukupuoliroolitus oli espanjalaisille erikoista pohjoismaista ulottuvuutta.

Esityksessä Kaari Martinin kanssa tanssivat ruotsalaiset huiput Beeta Alving ja Ann Shelstedt. Kolmikon yhteys on hioutunut yhteisten vuosien aikana Tukholman tanssikorkeakoulussa. Kerro minulle sade -teoksessa naisia riepottelee ailahtelevainen flamencon rytmi. Tunnelma voi muuttua hetkessä lempeästä rakkaudesta synkkään kurittomuuteen. Pukuja naiset vaihtavat tiuhaan ja jokaisessa kohtauksessa tunnelmaa luo erilainen asuste. Perinteisintä flamencoa edustavat tulipunaiset laahusasut, erikoisinta ovat miehen kravattiasut.

Teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa Kaari Martinin veli, lappilaistunut kuvataiteilija Richard Kautto. Valkokankaalle heijastettavat maalaukset ovat vahva tausta tanssille. Martinin mukaan teoksen koreografia sai alkunsa taulujen aiheista ja valmistuneet tanssit ovat puolestaan innostaneet Kauttoa yhä uusiin tauluaiheisiin. Tämä vuorovaikutus tanssin ja taulujen välillä on helppo uskoa, maalaukset ovat Martinille ilmiselvästi tärkeitä. Erittäin tärkeää teoksessa on myös musiikin ja tanssin välinen yhteys. Musiikki luo tanssiin liikkeen ja musiikillinen tarkkuus on ihailtavaa. Musiikilliset iskut ovat merkityksellisiä ja ne osuvat tanssin kanssa täydellisesti yhteen.

Salla Kekki

Kirjoittaja on jyväskyläläinen liikunta-alan opiskelija ja urheilutoimittaja, joka seuraa tanssia ulkopuolisena sen monipuolisuutta ihaillen.