Tanssitaide ekososiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa -numero on julkaistu

Kati Raatikaisen ja Outi Markkulan yhdessä päätoimittama Tanssitaide ekososiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa -numero on julkaistu! Numeroon ovat kirjoittaneet Raatikaisen ja Markkulan ohella tutkija, dosentti ja taiteilija Raisa Foster sekä skenografi, valosuunnittelija ja esitystaiteilija Milla Martikainen.

Numero kartoittaa tanssi- ja esitystaiteen osallisuutta ekologisesti ja sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa. Kokonaisuus perehdyttää muun muassa ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden viitekehykseen, pohtii kokemuksellista ekologiaa tanssin koulutuksen ja trauman näkökulmista, antaa työkaluja esityksen kestävän estetiikan etsimiseen sekä tarkastelee tanssitaiteen, työelämän ja ekologian vuorovaikutus- ja riippuvuussuhteita.

”Meille on tärkeää hahmottaa ekologia ja ekososiaalisuus tanssitaiteen kentän eri kerroksiin ja toimintoihin levittäytyvinä käsitteinä. Koska voimakkaan kategorinen ajattelu on johtanut ihmiskunnan erillisyyden kulttuuriin ja kokemuksen tasolla irrottanut meidät yhteydestä ympäristöömme, on tarpeen harjoittaa ajattelua, joka huomioi ihmisen osaa ja toimintaa suhteisena ja kytköisenä. Ekologisesta kestävyydestä ei ole perusteltua puhua ilman sosiaalista tasoa; planeetan hyvinvointi on erottamattomasti sidoksissa ihmisten hyvinvointiin. Sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus nielee voimia ja resursseja, joita tarvitsisimme ilmasto- ja ympäristökriisien ratkaisemiseksi – ja toisinpäin,” kirjoittavat Kati Raatikainen ja Outi Markkula pääkirjoituksessa. 

TÄSTÄ NUMEROON

Lukemisen iloa syksyn pimeään!

 

Artikkelikuva: Acts of care -esitys (2019) Prague Quadrennial of Performance Design and Space -festivaalilla