Kansan vartalot katsomoina ja politiikan rytmi Vartaloiden kaupungissa

Veli Lehtovaaran installaatiomaisessa tanssiteoksessa Vartaloiden kaupunki oma vartalo muuntuu katsomoksi.

Teoksen ensihetket kuluvat tunnustellen ja ihmetellen. Katsojille on annettu vapaus kulkea tilassa ja toimia näin osana esityksen alati liikkuvaa katsomoa. Tunnelma vartaloiden kaupungissa on rauhallinen, mutta valpas.

Lukemattomiin vaatekerroksiin sonnustautuneet tanssijat ilmaantuvat yleisön joukkoon. Zodiakin housekoreografi Veli Lehtovaaran ja ruotsalaistanssija Aron Blomin pian riisumat liiat vaatekerrokset jäävät esitystilan lattialle toimien samalla sen ainoina lavasteina.

Esityksen aikana nauhalta kuullaan poliittisia puheita. Olof Palme ja Ceausescu tahdittavat tanssijoiden liikettä. Puhe on kuin musiikkia, kun sen seasta löytyy tanssiksi muuntuvia, sanojen painotusten luomia rytmejä. Tanssi ei kuitenkaan ole nopeatempoista tai puheen mukana kiihtyvää, vaan antaa sille vastapainoa rauhallisuudellaan. Liike ja puhe yhdessä tarjoavat katsojalle kiinnostavia aistiärsykkeitä.

vartaloiden kaupunki_ennakko2
Vartaloiden kaupunki. Kuva: Veli Lehtovaara.

Yhdeksi tärkeäksi elementiksi nousee katsojien, tai tässä tapauksessa katsomoiden, suhde toisiinsa. Vaatteista muodostetun ringin sisään ohjatut katsojat joutuvat väkisinkin olemaan lähekkäin. Pimeässä salissa Margaret Thatcheria ja David Cameronia kuunnellessa syntyy tunne muiden katsojien ja esiintyjien kanssa jaetusta kokemuksesta ja itsestä osana teosta.

Lisäksi herää tunne itsestä osana harmaata poliittista massaa: tässä me seisomme ja kuuntelemme, emmekä muuta voi. Vartaloiden kaupunki vaikuttaa ja puhuttelee.

Yhteisöllisyyden kokemus vahvistuu kohti teoksen loppua, jossa äänisuunnittelija (ja teoksen ”radiojuontaja”) Stijn Demeulenaere kertaa radion historiaa ja Lehtovaara lukee tyynyillä lepäileville kuulijoille otteen kirjasta Eläinten vallankumous. Vartaloiden kaupunki, jossa jokainen on katsomo, on saatettu lähelle toisiaan yhteisen kokemuksen kautta.

Liisa Kontunen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelija, jonka intohimon kohteina ovat tanssi ja kirjoittaminen.

¤¤¤¤

VARTALOIDEN KAUPUNKI

Koreografia: Veli Lehtovaara

Tanssi: Aron Blom & Veli Lehtovaara

Ääni: Stijn Demeulenaere

Valo: Nanni Vapaavuori

Puvut: Piia Rinne

Tuottaja: Riikka Thitz

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Lehtovaara & Companions