Kansallisbaletti tarjoaa korkeatasoista nykytanssia

Dinna Bjørn – Tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken mukaan Suomen Kansallisbaletti ei anna tilaa uudelle suomalaiselle tanssitaiteelle. Väite on tanssin ammattilaisen sanomana vähintäänkin hämmentävä.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 21.4.2006.

Dinna Bjørn – Tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski väitti 14.4.2006 Helsingin Sanomien kirjoituksessaan, ettei Suomen Kansallisbaletti anna uudelle suomalaiselle tanssitaiteelle tilaa. Väite on tanssin ammattilaisen sanomana vähintäänkin hämmentävä.

Tänä näytäntövuonna on Suomen Kansallisbaletin ohjelmistossa ollut mm. kansainvälisestikin erittäin kysyttyjen ja arvostettujen kotimaisten nykykoreografien Tero Saarisen ja Jorma Elon töitä, ja loppukeväänä nähdään pohjoismaisten nykykoreografien illassa Tommi Kitin Suomen Kansallisbaletille luoma kantaesitysteos. Ensi näytäntökauden ensimmäinen ensi-ilta päänäyttämöllä esittelee puolestaan Jorma Uotisen ja Jouka Valkaman uudet teokset sekä Susanna Leinosen jo aiemmin Suomen Kansallisbaletille luoman teoksen. Itse ulkomailla työskennelleenä ja työskentelevänä voin sanoa, että suomalaisen nykytanssin korkea maine lepää tällä hetkellä nimenomaan Tero Saarisen, Jorma Uotisen ja Jorma Elon harteilla.

Suomen Kansallisbaletin perustehtävä on esittää kokoillan klassisia baletteja ja kotimaisten sekä kansainvälisten nykykoreografien töitä. Kansallisbaletti on myös ainoa ryhmä maassamme, joka pystyy esittämään vaativia kansainvälisten huippukoreografien moderneja balettiteoksia.

Kansallisbaletti kannustaa myös omia tanssijoitaan koreografian tekoon ja tuottaa tästä syystä vuosittain Kansallisoopperan pienelle näyttämölle, Alminsaliin (ei siis päänäyttämölle!) vuosittain workshop-illan, jonka koreografeina ilman palkkaa talon omat tanssijat toimivat. Nämä workshopit ovat tehneet monia Kansallisbaletin tanssijoita tunnetuiksi myös koreografeina, kuten Sami Saikkonen, Marilena Fontoura ja Jouka Valkama. Kotimaisten koreografien lisäksi Kansallisbaletissa vierailevat tällä näytäntökaudella sellaiset aikamme huippukoreografit kuten Jirí Kylián ja John Neumeier. Tämä Kansallisbaletin taiteellinen linja noudattaa vastaavien huipputason kansainvälisten balettiryhmien ohjelmistopolitiikkaa.

Suomalaisen nykytanssikentän rikkaus näkyy myös monissa pienryhmissä, jotka esiintyvät monilla eri foorumeilla. Yksi näistä foorumeista on aina ollut Suomen Kansallisooppera. Onneksi vaihtoehtoisella tanssitaiteella on monia estradeja, jotka toimivat sen ehtojen mukaisesti.

Toivotamme Alpo Aaltokosken tervetulleeksi tutustumaan Kansallisbaletin monipuoliseen nykytanssin ja modernin baletin tarjontaan esimerkiksi toukokuussa, jolloin Alminsalissa on yhteensä 12 esitystä eli varsinainen nykytanssin ja modernin baletin teemakuukausi. Dinna Bjørn

Dinna Bjørn
Baletinjohtaja
Suomen Kansallisbaletti

Lue myös Kansallisbaletin tanssija ja koreografi Jouka Valkaman vastine 18.4.2006.