Kansallisbaletti ansaitsisi oman nykytanssiensemblen

Marjo Kuusela – Jaan täysin Aaltokosken mielipiteen: resurssit Suomen tanssitaiteessa eivät jakaannu tasa-arvoisesti. Miksi ei perustettaisi, monen muun maan tapaan, Kansallisbaletin nykytanssin ryhmää?


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 8.5.2006.

Tutustu myös Alpo Aaltokosken alkuperäiseen kirjoitukseen ja sen herättämään keskusteluun.

Vastaus Alpo Aaltokosken kirjoitukseen Suomen Kansallisbaletin nykytanssitarjonnasta

Minusta on tärkeää ja herättävää saada julkisuuteen huomioita ja kysymyksiä tanssitaiteemme tilasta ja sen nykytanssin osuudesta. Kiitokset Alpo Aaltokoskelle asian nostamisesta esille. Hyvä hetki myös juuri nyt, kun koko Kansallisoopperan toimintaa ja tilannetta eri puolilla pohditaan.

Tanssiryhmän tai teatterin taiteellinen linja on taiteellisen johdon asia. Itse en halua arvottaa toisen ihmisen luomaa nykytanssia paremmaksi kuin jonkun toisenkaan. Kansallisbaletilla on oikeus tehdä arvotuksensa itse. Kansallisbaletin tanssillisen kuvan uudistumisen pitäisi minusta lähteä sen omasta tarpeesta, sen tanssijoiden ja johdon ajattelusta.

Taiteellinen johtaja luo linjansa ja tanssijat ovat osaltaan mukana valitsemassa tätä johtajaa. Sitä Aaltokosken tuomaa tosiasiaa ei kuitenkaan ole kiistäminen että ympäri maailmaa kysytyt ja arvostetut suomalaiset nykytanssikoreografit ja tanssiryhmät toimivat Kansallisbaletin ulkopuolella.

Jaan täysin Aaltokosken mielipiteen: resurssit Suomen tanssitaiteessa eivät jakaannu tasa-arvoisesti.

Taiteessa ei ole demokratiaa eikä tasa-arvoa , sen ymmärrän. Ei ehkä myöskään taloudellisesti. Marmori teoksen raaka-aineena maksaa enemmän kuin taulun kangas.

Eikö sen sijaan, että ulkoapäin puututtaisiin taiteellisiin valintoihin, kannattaisi pyrkiä vaikuttamaan rakenteisiin, jakaa ne – jos nyt ei tasa-arvoisesti, – niin kuitenkin suoden myös nykytanssille taiteen tekemisen mahdollisuus turvallisissa puitteissa, maamme päänäyttämöllä.

Miksi ei perustettaisi, monen muun maan tapaan, Kansallisbaletin nykytanssin ryhmää. Tämä jo aikanaan Jorma Uotisen esiin tuoma ajatus voitaisiin uudelleen ottaa mietittäväksi. Kansallisbaletin 84 tanssijakiinnityksestä riittäisi minusta loistavasti 6-8 tanssijalle ja yhdelle taiteelliselle johtajalle määräaikainen työmahdollisuus. Ryhmällä olisi päätäntävalta omasta ohjelmistostaan sopimuskauden ajaksi. Toki se halutessaan voisi olla mukana talon muussa tuotannossa Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän tavoin.

Tällöin Kansallisbaletti voisi keskittyä tradition vaatimiin esityksiin, ja valitsemiinsa nykybaletin teoksiin. Suomalaisilla nykytanssijoilla olisi mahdollisuus kiinnittyä joksikin vuodeksi Kansallisbalettiin.

Tätä kautta ymmärrettäisiin paremmin Kansallisbaletin tarve tehdä traditioon perustuvaa työtään. Ilman syyllisyydentuntoa. Joutsenlampea ei tehdä 10 tanssijan voimin, siihen vaaditaan paljon kalliimpi aparaatti, nykytanssiteokset vaativat useimmiten pienempiä taloudellisia satsauksia, vaikka eivät ehkä toisaalta tuokaan samansuuruisia katsojajoukkoja taloon.

Marjo KuuselaEikö kannattaisi yrittää ?

Marjo Kuusela
professori
Teatterikorkeakoulu

Kuva: Tanja Ahola