Kalifornia (osa 1)

Urbaanin tanssin matkapäiväkirja
Antopio DiMaestre / Flow-Mo Crew – Matkalla Kaliforniassa.

30 vuotta hioutuneen Battle-taidemuodon kaikki hienoimmat osa-alueet olivat kiteytyneet siihen hetkeen. Taistelu oli hyvin tasaväkinen, eikä tässä karsinnassa voittajia valittu. Eikä se edes kiinnostanutkaan.


Kuvat: flowmocrew.com

Urbaanin tanssin matkapäiväkirja

18.8.2004

HKI to Cali

Matka joulupukkilandiasta Los Angelesiin oli överi raskas ja pitkä. Olimme nukkuneet kahden vuorokauden aikana n. 2 tuntia kunnes saavuimme LAX-lentokentälle. Jäimme odottamaan loppuosaa ryhmästä, joiden piti tulla n. tunnin päästä eri lentoyhtiön koneella. Ylläriylläri, pojat eivät saapuneet sillä koneella millä heidän piti.

Seurasi viiden tunnin epätietoinen ja epätoivoinen odotus, jonka jälkeen loppuosa crewistä saapui viimeinkin paikalle. Kaverit olivat ilmoittaneet meille väärän lentokoneen ja kaiken lisäksi kaikkien matkatavarat olivat jääneet jonnekin, eikä ollut tietoa missä ne olivat. Vielä auton vuokrauksenkin kanssa oli ongelmia, joten lähdimme Lisan (Losissa asuva Flow-Mo:n jäsen) ja Asia one:n (BBoy Summit -tapahtuman järjestäjä) luokse lainaamaan autoa.

Taksikuski oli päättänyt näyttää turisteille miten autoa ajetaan, ja ajoi freewayllä vailla pienintäkään itsesuojeluvaistoa (freeway on 5-kaistainen pikatie täynnä tuhansia autoja, jossa kaikki ajavat vailla turvaväliä niin kovaa kuin vain koneesta lähtee). Äijä kiihdytti suoraan kurveihin ja autosumppuihin 150 km/h vauhtia, kuten pitääkin. Eräältä jäseneltämme lähti taju kahteen otteeseen.

Asialta vuokrasimme rähjäisen Mitsubishin, josta uupui sivupeili. Auto vaikutti selkeästi semi-epäilyttävältä, mutta teknisesti masiinan piti olla ok, joten pääsimme vihdoinkin lähtemään hotellille. Ensimmäisenä päivänä tuntui, että kaikki mikä vain voi mennä pieleen, meni pieleen.
Quality Inn
Hotellimme ”Quality Inn” oli halpismesta Koreatownin rajamailla, parin korttelin päässä hispaanisesta asuinseudusta. Hotelli oli Melrose Place -tyylinen ratkaisu, eli huoneet kiersivät pieniä sisäpihoja, joissa oli tekonurmea, tekopalmuja ja uima-allas. Alue oli aika raffia seutua ja usein liikkuminen oli todella jännittävää. Muutaman epäonnisen yrityksen jälkeen päätimme olla liikuskelematta iltaisin hotellin ulkopuolella. Ympäristö jossa olimme, ei selkeästi ollut aivan meitä varten. Seurasi pari päivää peruschillausta, hotellin poolilla hengausta ja ostoksilla käyntiä.

Ruoka on Jenkeissä poikkeuksetta yyberi rasvaista. Ruokavaliomme pyörikin siten pitkälti akselilla Subway, Japani-pikaruoka, Bajafresh, Taco Bell, joista sai suht freshiä ruokaa. Ystäviämme olivat myös Cup Noodle -valmisnuudelisetit. Kahden viikon aikana tutuksi tuli myös paikallinen halpisbisse Keystone. 12-pack biisonia maksoi jotain 6 dollaria. ”I can see you have chosen QUALITY brew”, kuten Stuntmankin kuittasi sarkastisesti nähtyään mallasvarastomme. (Stuntman on vanha Stylelements -kettu, joka on vieraillut Suomessakin pariin otteeseen.)

21.8.2004

Freestyle Session, Day 1

Kavereiden matkatavarat eivät vieläkään olleet löytyneet. Lähdimme ajamaan kohti Long Beachia. Kuumuus oli läkähdyttävä ja tietenkin kaikki osallistujat (n. 800 breikkaria) saivat jonotella mielettömässä auringonpaisteessa runsaat 2 tuntia. Pohjolan breikkarit muuttuivat muutamassa hetkessä tyylikkään punaisiksi katkaravuiksi.

Sisälle päästyämme ja parin tunnin odottelun jälkeen saimme kuulla, että jamihalli oli ryssiytynyt (Long Beachin kaupunki oli peruttanut hallin luvat päivää ennen), eikä ollut varma pystyykö koko skabaa edes pitämään. Iltapäivällä kuitenkin selvisi, että Cros 1 (FSS:n organisaattori) oli saanut viereisestä laivasta tilat jameja varten.

Myös monet esiintyjät olivat täten peruneet esiintymisensä. Täällä piti esiintyä mm. Black Eyed Peas, Murs, Blackalicious, Big Daddy Kane, Slick Rick, QBert, DJ Jazzy Jeff, Wild Child of Lootpack jne.

Freestyle Session on pitkälti maailman arvostetuin ja seuratuin break-tapahtuma ja meininki oli sen mukaista. Voisi sanoa, että nämä olivat breikkihistorian odotetuimmat ja kovatasoisimmat skabat. Melkein kaikki maailmankuulut ryhmät olivat mukana ja vielä yhdistyneet kokoelma- ja allstarsjengeiksi. Esim. Killafornia/Stylelements, GroundZeroh/Flipsidekings/AlienNess/Kamel, BattleMonkees/Full Force, Headhunters/Renegades jne.

Legendaarinen ja maailman kuuluisin breakjengi Rock Steady Crewkin oli kerännyt riveihinsä tämän hetken kuumimmat jenkkibreikkarit ja se oli yksi ennakkosuosikeista. Flow-Mo:lla oli mukana tuttu viisikko Suomesta, Lisa sekä ruotsalaiset Freeze ja Elvis.

Kilpailun ensimmäiseen päivään pääsi osallistumaan vain 80 ryhmää ympäri maailmaa ja toiselle päivälle pääsi jatkoon 16 parasta ryhmää. Pelkästään toiselle päivälle selviytyminen olisi aeevan mieletön saavutus. Tuomareina paikalla olivat breakhistorian elävät legendat: STORM (Battle Squad, Saksa), Ken Swift (Rock Steady Crew), Leno (Floorlords), Paulskee (RockForce) ja Poe One (Stylelements).

Freestyle Session 2on2 popping battle oli käynnissä laivan ulkopuolella olevalla lavalla ja osallistuimme stokiksen 2 Easy:n (legendaarinen ruotsalainen OG-ukko) kanssa siihen. Karsintasetit menivät todella hyvin ja pikapikaa kiirehdimme katsomaan laivalle Flow-Mo:n battlea.

Tietenkin Flow-Mo:n ensimmäisen päivän karsintabattle oli kovinta mahdollista ryhmää vastaan. Flow-Mo vs. Rock Steady Crew!!!

Tunnelma oli sanoinkuvaamaton. Monta tuhatta ihmistä neljässä kerroksessa ympäröi rinkiä jossa bboy battlet olivat. Cros1 kuuluttaa ”Next battle is Flow-Mo vs. Rock Steady Crew! Flow-Mo came from all the way Finland, Europe. They came 2nd in Freestyle Session Europe and came here to get the ticket to Japan!!” (FSS USA:n voittaja pääsee Japaniin). AIVAN kuin me oltais tultu todellakin VOITTAMAAN KOKO ROSKA. Hehe.

Rynnimme överipaksun ihmismuurin läpi keskelle tilaa. Toisella puolella näkyi Rock Steady Crew, taustalla jopa eläviä urbaanin tanssin monumentteja kuten Easy Rock ja Popmaster Fabel. Tämä oli RSC:n ensiesiintyminen Freestyle Session -skabassa ja tunsi selkäytimessä, kuinka koko maailman breikkiskenen silmät olivat kääntyneet tähän battleen. RSC:llä oli himmeitä raitapaita RSC logo nahkarotsi flossaus kompliittejä ja kaikki NIIIIIIN viimeisen päälle. Vastaan supervaaleat pohjoismaalaiset naamat palaneina. Kaikki varmasti odottivat, että RSC pyyhkäisee nimettömän eurojengin mennen tullen. Hehe.

Le Battle Begins!!
Rock Steady tulee sisään varovaisen oloisesti kahden tyypin rutiinilla, josta lähtee kommandona RSC:n Heps Fury setittämään. Mutta Ätä eli Dennis Oulusta on kärppänä välissä ja VARASTAA Hepsiltä runin!!! Eli Heps ei pääse sisään ja Ätä rykäsee setin. Ätän perään lähtee Legacy, joka muistaakseni puski todella hyvän setin. Sen jälkeen sisälle lähtee vanha stokiksen luolamies Elvis, joka laittaa poweria, ei tosin niin timmisti kuin yleensä. Teknyc, joka on RSC:n powerijamppa, on tulossa kuumana sisään ja yrittää lähteä Elviksen perään. MUTTA, Elvis tekee klassisen ruotsi/MPM kommandon aivan täydellisesti Freezen kanssa ja Freeze puskeutuu sisään. Juuri sen jälkeen kun RSC tyri kommandon, pohjolan pojat roastaa TÄYDELLISEN kommandon perään. Freeze lataa tiukan setin jonka jälkeen Teknyc tulee sisään. Teknyc hätäilee vähän ja runi ei mene niin tiukasti kuin pitäisi. Sisään lähtee Lisa aka LeeLee Töölöstä, joka ottaa kohteeksi RSC:n B-Girlin JSkilssin (jota monet pitää yhtenä kovimmista jenkki-BGirleistä). Lisa puskee napakan setin jonka jälkeen JSkils joutuu vastaamaan haasteeseen. JSkils laittaa ok setin mutta on selkeästi semihapessa kun Lisa hyökkäsi aika röyhkeästi sen päälle. JSkilsin setin aikana kaikkien katseet kääntyy itse Taya:an eli LE TERMINAATTORIIN.

Tilanne oli nautinnollisin hetki maan päällä, sillä me 8 ihmistä siinä 5000 ihmisen joukossa tiesimme tasan tarkkaan miten hassusti vastustajalle tulee käymään seuraavien hetkien aikana.

Taya tulee hyvällä vauhdilla sisään. Seuraa 45 sekuntia maailman mielettömintä footworkpaukutusta kautta nykistänssiläksytystä ja 8 tuhatta ihmistä huutaa niin perkeleesti. Laiva natisee liitoksistaan ja meinaa hajota kappaleiksi. RSC:n on pakko laittaa jengin paras breikkari perään ja sieltä tulee FleaRock, uuden koulun breikin ehdottomia kärkinimiä. Flea laittaa kaikki parhaat liikkeensä ja fiilis nousee laivan neljännen kerroksen kattopuihin saakka!! Mutta Focus aka Jussi Sirviö MUURAMESTA on kuitenkin Flea:n edessä nälkäisenä ja kaikki katsoo vaan Jussia. ”Jussi SYÖ se! Jussi! JUSSI” raikuu suomenkielisenä!! Tuntuu että kukaan ei katso Flean settiä loppuun asti vaan valtava energia kasautuu Jussin reunaan. Jussi on VIHAINEN. Jussi tulee aivan mielettömällä energialla sisään ja laittaa AEEVAN törkeen kompliitin ja monimutkaisen setin ja jengi huutaa ihan sikana.

Battle loppuu siihen. Aivan liian aikaisin. Kummastakaan ryhmästä kaikki eivät päässeet edes vetämään. Pieni maaginen hetki täynnä silkkaa kultaa, jota oli ilo olla todistamassa. Toivottavasti vastaaviin sfääreihin pääsee vielä joskus. 30 vuotta hioutuneen Battle-taidemuodon kaikki hienoimmat osa-alueet olivat kiteytyneet siihen hetkeen. Taistelu oli hyvin tasaväkinen, eikä tässä karsinnassa voittajia valittu. Eikä se edes kiinnostanutkaan. Jo se, että sai sessioida samaa filosofiaa noudattavan kingin jengin kanssa, oli jo tarpeeksi. Ja kukapa ei olisi haaveillut joskus astuvansa samaan rinkiin kuin Rock Steady.

Palaamme 2 Easyn kanssa popping-skabaan. Popping-skaban toinen roundi on mennyt jo jonkin aikaa ja saamme kuulla, että meidät oli diskattu, koska emme olleet ilmestyneet paikalle….. EI SE HAITTAA…. Aina ei voi voittaa mutta aina voi hävitä. Lähdemme takaisin hotellille.

Artikkelin toinen osa julkaistaan 29.11.2004.

Flow-Mo on suomalainen urbaani tanssiryhmä, jonka jäsenet ovat esiintyneet tänä vuonna mm. seuraavissa tapahtumissa:

Kiasma URB Festival
Loiste Festival
Delta Festival, Lille2004, Ranska
Lyon Danse Biennale, Ranska
Circle Sensation, Tanska
Blackbox theater, Norja
Totally Board Thessaloniki, Kreikka
FSS Europe, Englanti
FSS USA
Beatriders USA

www.flowmocrew.com