Kajaanin Kaupunginteatteri on saanut eduskunnalta 300 000 euroa hätäapua; uhka muualla edelleen tode

Näyttelijä- ja Teatteriliitto sekä Teatteri- ja Mediatyöntekijät – Kajaani on pelastettu, mutta koko suomalaista teatteria ei. Mikä teatteri seuraavaksi lomauttaa tai irtisanoo? Teattereissa perjantaina 10.12.2004 luettava alan liittojen kannanotto


Hyvä yleisö,

me esitämme vetoomuksen!

Juuri nyt on merkittävä hetki! Kajaanin Kaupunginteatterissa on ollut lomautusten ja irtisanomisten uhka. Tuo uhka on eilen väistynyt, sillä eduskunta myönsi lisätukea Kajaaniin.

Uhka Suomen muissa teattereissa on edelleen todellinen. Moni teatteri painii säästöpakon alla ja joissakin taloissa on lomautusneuvottelut käynnissä.

*

Suomalainen teatteri on ahdingossa, koska kunnat ovat köyhtyneet. Teatterien kriisi johtuu siitä, että Suomessa ei ole valtiollista kulttuuri- ja taidepoliittista ohjelmaa. Valtiovallan päättäjien on todella syytä katsoa peiliin – edelleen! Kajaani on pelastettu, mutta koko suomalaista teatteria ei.

Miten käy pienten teattereiden? Ne elävät kädestä suuhun eikä rahastoja pahan päivän varalle ole. Mikä teatteri seuraavaksi lomauttaa tai irtisanoo?

*

Kulttuuri on aina ollut yksi paikkakuntansa tärkeistä vetovoimista. Suomalaisen teatterin vahvuus on siinä, että kansalaiset ovat kautta aikojen pitäneet sitä omana taiteenaan. Teatterin juuret ovat syvällä; ne ovat työväen ja nuorisoseurojen näyttämöillä.

Kulttuuri on ylläpitävä voima. Se virkistää. Se sivistää. Se haastaa uusiin tapoihin katsoa maailmaa. Tämän vuoksi mekin olemme tänään täällä teatterissa!

*

Hyvä yleisö, te tuette kulttuuria tulemalla tänne teatteriin. Kiitos siitä.

Kaupunkien päättäjiin sekä valtiovaltaan me työntekijät ja alan ammattiliitot vetoamme: Olkaa pitkänäköisiä. Tehkää viisaita päätöksiä elinvoimaisen kulttuurin ja sivistyksen puolesta!

Teatteri- ja Mediatyöntekijät
Suomen Näyttelijäliitto