Kirsti
Jorma & Jorma -ilta Oopperassa koostui kahden merkittävän suomalaiskoreografin neljästä teoksesta. Yhdistelmä alleviivasi tekijöiden omaleimaisuutta. Näytöksen voisi tiivistää lennokkaasti: samat nimet, kaksi eri maailmaa.
Twisted Shadow
Koreografia ja visualisointi Jorma Elo
Musiikki Jean Sibelius: Tuonelan joutsen op 22, Finaali viulukonsertosta op 47
Puvut Jorma Elo, Erika Turunen
Valaistus Olli-Pekka Koivunen
Vastaava Harjoittaja Kimmo Sandell
Tanssijat Maki Kirjonen, Camilla Rajalin, Marjaterttu Willman, Wilfried Jacobs, Ville Mäki, Samuli Poutanen, Frans Valkama
Two Fast
Koreografia Jorma Elo
Musiikki Heinrich I. Franz Biber, sonaatti nro 84 e-duuri.
Puvut Erika Turunen
Valaistus Olli-Pekka Koivunen
Vastaava Harjoittaja Kimmo Sandell
Tanssijat Eun-Ji Ha, Nicholas Ziegler
Offcore
Koreografia ja visualisointi Jorma Elo
Musiikki Philip Glass
Puvut Erika Turunen
Valaistus Olli-Pekka Koivunen
Vastaava Harjoittaja Kimmo Sandell
Tanssijat Milla Eloranta, Terhi Räsänen, Samuli Poutanen, Wilfried Jacobs, Kare Länsivuori, Eemu Äikiö
Colours
Koreografia Jorma Uotinen
Musiikki Kimmo Pohjonen: Kalmukkisinfonia
Visualisointi Jorma Uotinen, Mikki Kunttu
Puvut Erika Turunen
Valaistus Mikki Kunttu
Koreografin assistentti Riku Lehtopolku
Vastaava harjoittaja Kimmo Sandell
Tanssijat
1. pari: Niina Hyvärinen, Kare Länsivuori
Kolme paria: Anna Sariola, Eemu Äikiö, Johanna Nuutinen, Jai Talo, Mai Komori, Ville Mäki
Furies: Mirella Iisakka, Sari Ikonen, Anna Konkari, Olga Leppäjärvi, Kaarina Leppänen, Claire Lonchampt, Tiina Myllymäki, Sara Vuorinen, Sofia Winqvist, Evaldas Bielinis, Guillem Brull Bover, Antti Keinänen, Timo Korjus, Albertyo Morino, Aki Pakarinen, Teemu Tainio, Frans Valkama, Jouka Valkama
Kolme naista: Özen Erdinc, Anu Lindell, Anneke Lönnroth
Ehtola: Özen Erdinc, Anu Lindell, Anneke Lonnroth, Antti Keinänen, Alberto Morino, Frans Valkama
Suomen Kansallisbaletti
Yhteisillan uusintaensi-ilta 29.2.2008
Tuokiokuvia ja taideteos
Jorma & Jorma -ilta Oopperassa koostui kahden merkittävän suomalaiskoreografin neljästä teoksesta. Yhdistelmä alleviivasi tekijöiden omaleimaisuutta. Näytöksen voisi tiivistää lennokkaasti: samat nimet, kaksi eri maailmaa.
Suomalaisen nykytanssin legenda Jorma Uotinen nappasi teoksellaan koko huomion. Uotisen koreografia Colours (kantaesitys 2006) on taideteos, jossa Jorma on taidemaalari ja tanssijat ovat hänen siveltimensä ja värinsä. Kuten kuvataitelijalla värit ja sommittelu, samoin ovat tanssijat monitasoisesti osa teoksen muotoa ja kieltä.
Pääpari (Niina Hyvärinen, Kare Länsivuori) on teoksen alati muuntuva huomiopiste ja muut ovat valoja, varjoja, sivuteemoja, syvyyttä ja tasoja. Uotisen luomisprosessissa tanssijoiden ja visualisoinnin keskeinen merkitys on aistittavissa lopputuloksesta. Koreografin tavoitteena on ollut, että liikkeet muistuttaisivat kuvataitelija Marjatta Tapiolan tai yhdysvaltalaisen abstraktin ekspressionismin kantavana voimana tunnetun Jackson Pollockin räjähtävää tai dramaattista viivaa.
Teoksessa puhuttelevat kuitenkin Uotisen käsialasta tutun liikekielen lisäksi myös kiinnostavat visuaaliset ratkaisut. Kolme naista ja kolme suurta valkoista munaa, pitkät laahushameet, joiden kankaat kietoutuvat osaksi muuttuvaa sommitelmaa sekä yläosan taustakankaan revontulet tai sateenkaaren värit. Kaleidoskoopin tavoin näyttämöllä muuntuva liikkuva kuvaidea elää Kimmo Pohjosen Kalmukkisinfonian myötä. Välillä kaaottisena, välillä lyyrisen kauniina unenomaisena ja välillä shamanistisena. Kokonaisuus on fantastinen taideteos!
Boston Balletin vakituiseksi koreografiksi kolme vuotta sitten nimitetyn Jorma Elon teoksista nähtiin kolme Suomen kansallisbaletille aiemmin tehtyä koreografiaa: Twisted Shadow (2002), Two Fast (2004) ja Offcore (2005). Kaikki kolme teosta nostivat katsojalle päällimmäiseksi teemaksi tajunnan virran. Teosten virtaava liike, vauhti ja tanssijoiden yhdenmukainen ja visuaalisesti neutraali puvustus rakensi näyttämölle ohikiitäviä tuokiokuvia.
Twisted Shadown lähtökohtana on ollut Sibeliuksen Tuonelan joutsen. Musiikin alakuloisuus, suru ja eroottinen lataus ovat inspiroineet teoksen. Two Fast on nimensä mukaisesti hektisessä tahdissa liikkuvan tanssiparin Eun-Ji Han ja Nicholas Zieglerin taidonnäyte. Offcore puolestaan pohjautuu Elon kokemuksiin Bournonvillen tanssitekniikan opiskelusta. Teos on tanssijoiden työn ylistys. Teknisesti vaativa, nopea ja kiihkeä välähdys, jossa tanssijoiden taituruus nousi päällimmäiseksi teemaksi.
Elon teoksissa tanssijoiden suoritus oli keskeinen elementti. Visuaalisesti esityksiä vaivasi
pelkistetty ja jotenkin harmaa näyttämökuva. Kummalliset graafiset kulmikkaat elementit kahdessa teoksessa loivat näyttämölle vahvan huomiopisteen, mutta jäivät lopulta vaille merkitystä. Twisted Shadowssa suuri valoa luova nelikulmio ja Offcoressa kaksi harmaata monikulmaista laatikkoa jäivät vain sermeiksi, joiden takana tanssijat piipahtivat. Laatikoiden etuseinässä näkyi videokuvaa, suttuista, keltaista ja epäselvää, mutta kuva oli käännettynä vinoon yleisöön ja koko idea jäi ärsyttävästi epäselväksi. Myös teosten valaistus vahvisti synkkää näyttämökuvaa. Two Fast -teoksessa päävalo ylhäältä oli kuin harjoitussalin loisteputkivalo. Välillä tilalle räpsähti seurantavalo, kuin vahingossa tai rikkinäisenä. Teosten anniksi jäi ihailla tanssijoiden huippusuorituksia, kuin urheilukisoissa.
Tanssijana vuodesta 1978 työskennellyt Elo on näyttäytynyt koreografina vuodesta 2000 alkaen. Hänen teoksiaan on useiden merkittävien kansainvälisten ryhmien ohjelmistossa.
Kirsti Pohjaväre