Joona Halonen tanssittaa mielentiloja

Joona Halosen Toinen puoliaika tutkii kehon ja mielen yhteyttä. Kuinka tunne näkyy kehossa? Miltä näyttää kehon kielellä ilmaistu ajatus, tai se, kun mielen ja kehon yhteys katkeaa? Miltä kehossa tuntuu silloin, kun lamppu ei oikein loista?

Halosen teoksessa kehon kielelle käännetty ajatus näyttäytyy monimuotoisena liikkeellä leikittelynä. Välillä tanssitaan ainoastaan sormilla tai käsillä, välillä koko keho yhtyy mielikuvitukselliseen liikkeeseen. Tyhjä lava antaa oikeutta suoritetun liikemateriaalin vivahteille.

Tanssijoiden liikkeet ilmenevät hallitsemattoman oloisina. Ne ovat kuin vahvoja tunteita tai omia polkujaan ryntäileviä ajatuksia. Epämääräisen mutinan taustoittama kiihtyvä, ahdistunut liikekieli näyttää elävän omaa elämäänsä ja vievän tanssijoita mukanaan iloluontoisesta leikinomaisesta liikkeestä hajamieliseen ja sekopäiseen sätkintään.

Vaivaton hymysuin tarjoiltu liike on kuin vilpitön ilo. Lantiojohtoiset tasajalkahypyt ovat kuin paikallaan turhauttavasti junnaavia ajatuksia. Halonen löytää osuvasti erilaisille tunnetiloille niitä kuvaavia liikeratoja.

Joona Halosen Toinen puoliaika. Kuva Uupi Tirronen.

Suurelta osin teos on abstrakti. Etäiseksi tai liian vaikeatajuiseksi se ei silti jää. Erilaiset tunnelmat seuraavat vaivattomasti toisiaan ylläpitäen katsojan mielenkiinnon.

Liikuttavia ja vähän koomisiakin hetkiä Toinen puoliaika tarjoilee kohdassa, jossa tanssijat yrittävät ottaa niskuroivia kehojaan haltuun marionettiteatterista lainatuin keinoin. Jalkoja liikutetaan kuvitteellisista naruista vetelemällä ja lopulta lavalta poistutaan käden ohjaamaan suuntaan langan kannattelemaa päätä ohjaillen.

Yhtä antoisimmista osista teoksessa näyttelee sen äänimaailma, joka herättää uteliaisuuden. Mitä ihmeen hölinää sieltä nauhalta oikein kuuluu? Katkeilevaa sanatulvaa suoltava puhuja ei tunnu saavan ajatuksiinsa oikein mitään tolkkua. Hermostuneen sönkötyksen vastapainona teoksen loppupuolella soljuu viulumelodia.

Esityksen eri osat tukevat toisiaan ja muodostavat taidokkaasti rakennetun erilaisten tunnelmien palapelin. Teos tavoittaa aiheensa osuvasti liikoja alleviivaamatta tai selittelemättä.

Liisa Kontunen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelija, jonka intohimon kohteina ovat tanssi ja kirjoittaminen.

¤¤¤¤

Toinen puoliaika / Zodiak – Uuden tanssin keskus

Koreografia: Joona Halonen

Esiintyjät: Joanna Hongisto, Saara Hurme, Pasi Seppä, Jukka Tarvainen ja Nina Viitamäki

Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä ja Johanna Storm

Valosuunnittelu: Ainu Palmu