Japan video diary 4

Toinen viikko residenssissä Yokohamassa 27.11-3.12.2008. Olen pyrkinyt hahmottelemaan enemmän work-in-progress-esityksen rakennetta.


 
Japanin residenssini päättyy work-in-progress-esityksiin 13.-14.12.2008 Paikkana on Saguragi-cho-asemalla sijaitseva mielenkiintoinen creative space 9001, josta on avoin näkymä ja kulkuyhteys asemalle. Tästä syystä olemme työskennelleet paljon myös ulkona, lähinnä esityspaikan edessä, tehden eri tila- ja liikekokeiluja sekä havainnoineet aseman ihmisiä, liikkeitä ja ääniä.

Olemme keskustelleet siitä, mitä voisimme tuoda asemalle, mitä haluamme tuoda näkyväksi. Keskustelut ovat johtaneet erilaisiin analyyseihin japanilaisesta yhteiskunnasta tänä päivänä. Ajan ja rentoutumisen puute nousee esiin keskusteluista. Keskusteluissa on tullut ilmi, että moneen asiaan oletetaan olevan vain yksi ratkaisu. Yksi tanssijoista kertoi, että Japanissa opetaan matematiikka kouluissa tehtävillä, joissa kaava on 3+4=_ , jolloin ratkaisuja on vain yksi. Toisessa maassa saatetaan opettaa matematiikka kaavalla _+_=7, jolloin tehtävään on muutamia eri vaihtoehtoisia ratkaisuja. Sama lopputulos, mutta erilainen kaava. Tämä on kiinnostavaa ajatellen mm. tämän koreografian tekoprosessia.

Meillä on ollut päivittäin eri vierailijoita harjoituksissa. Se on ollut antoisaa ja myös mielekästä tuoda esiin miten eri tavoin voi työskennellä. Tanssija-koreografi Noriko Kato, jonka kanssa kuvasimme ensimmäisellä viikolla dokumenttia osallistui harjoituksiin tiistaina. Norikon kanssa teimme mm. yhteisiä improvisaatioita. Emmi Ahokas tekee Japanissa Teakin tanssitaiteen laitoksen työharjoittelujaksoaan, ja hän vieraili harjoituksissa keskiviikkona.

 Viime lauantaina kävin Tokion nykytaidemuseossa MOTissa, ja siellä oli mm. kiinnostava Brasilia-Japani valokuvanäyttely, valokuvaajina Daido Moriyama ja Miguel Rio Branco. Japani-valokuvissa oli kiinnostavia yhtäläisyyksiä dokumenttikuvauksiimme ja havaintoihini Japanista.

Sunnuntaina olimme tanssija Haruka Todan kotikaupungissa Kamakurassa. Siellä minulle näyttäytyi jälleen kerran uudenlainen Japani. Oli lämmin, sai olla hihattomassa paidassa ja meri oli täynnä surffareita. Oli todella hieno päivä.

 

 
Sari in KamakuraSari Palmgren työskentelee freelance-koreografina ja -tanssijana mm. Z-Score-koreografikollektiivissa. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2004. Hän työskentelee Japanissa 11.11-17.12.2008, ja tekee tältä ajalta viikottain ilmestyviä lyhyitä videopäiväkirjoja.