Helsingin kansainvälistä balettikilpailua odotetaan innostuneella jännityksellä

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään seitsemännen kerran 29.5. – 7.6.2012. Kolme päivää kestävissä alkuerissä kilpailee noin 80 kilpailijaa 29 maasta, iältään 15 – 25-vuotiaita. Suomesta mukana on 11 kilpailijaa, 10 naista ja yksi mies, heidän joukossaan Emilia Karmitsa ja Sara Länsivuori. Osanottajat esittävät kilpailussa sekä klassista balettia että modernia tanssia.

‒ Odotan kilpailulta ennen kaikkea sitä, että pääsen esiintymään. Tottakai pitää pystyä tanssimaan teknisesti puhtaasti ja näyttämään kaikki taitonsa, mutta kyllä minulle on tärkeintä välittää katsojille tunteita, antaa katsojille jotakin, toteaa Sara Länsivuori. Länsivuori pääsee kilpailunäyttämölle keskiviikkona.

‒ Jännittää, mutta odotan sitä, että pääsen näyttämölle nauttimaan pitkän työn tuloksista, kommentoi myös Emilia Karmitsa, joka haluaa välittää katsomoon tarinaa ja tunteita variaatioiden ympärillä. Karmitsa nousee näyttämölle keskiviikkona samassa näytöksessä Länsivuoren kanssa. Hän ei koe toisten kilpailusuoritusten näkemisen häiritsevän omaa keskittymistään, vaan aikoo mahdollisuuksien mukaan seurata myös muina päivinä kilpailevia kolleegoitaan.

Sara Länsivuori harjoittelee. Kuva Oliver Kallio.

 

Molemmat tytöt ovat valmistautuneet kilpailuun puolisen vuotta. Voittajat julkaistaan 7. kesäkuuta esitettävässä Gaalassa, jossa menestyneiden kilpailijoiden lisäksi esiintyy mm. huipputanssija Barbora Kohoutková. Helsingin balettikilpailu on nuorille tanssijoille monella tapaa oppimisen paikka. Varsinaisen kilpailun ohella organisaatio tarjoaa kilpailijoille arvostettujen balettiopettajien vetämiä harjoitustunteja. Opettajina kilpailun aikana toimii mm. Barbora Kohoutková, joka oman tanssiuransa ohella työskentelee arvostettuna opettajana ympäri Eurooppaa, Suomen Kansallisbaletin ohella. Toisena balettimestarina toimii Jarmo Rastas, joka tanssi menestyksekkään uran Suomen Kansallisbaletissa vuosina 1969-1996. Nykyisin Rastas toimii Kansallisbaletin opettajana ja harjoittajana.

Kilpailun edetessä pudonneitakaan tanssijoita ei jätetä oman onnensa nojaan. Flanderin kuninkaallisen baletin taiteellinen johtaja, kilpailun tuomaristoon kuuluva australialainen Kathryn Bennetts, antaa kilpailusta pudonneille tanssijoille rakentavaa palautetta, jonka turvin nuoret tanssijat jatkavat kohti seuraavia tavoitteitaan.

‒ Odotan kilpailulta myös kontakteja ja ylipäätään hienon kokemuksen saamista. En ole ennen osallistunut tällaisiin isoihin kilpailuihin. Aloitin viime viikolla harjoittelemaan pukujen kanssa, joten kilpailutunnelma nousee koko ajan, hymyilee Emilia Karmitsa.

Emilia Karmitsa kilpailutunnelmissa. Kuva Virve Olsson.

 

Kilpailun pääpalkinto Gloria Grand Prix on arvoltaan 15 000 euroa. 20-25 -vuotiaille suunnatun seniorisarjan palkinnot kolmelle parhaalle mies- ja naistanssijalle ovat 8 000, 6 000 ja 3 500 euroa. Juniorisarjan eli 15-19-vuotiaiden parhaat palkitaan 3 500:lla, 2 500:lla ja 1 500 eurolla. Lisäksi tuomaristo voi myöntää yhden tai useamman koreografiapalkinnon, joiden yhteissumma on 6 000 euroa. Kilpailussa jaetaan lisäksi seuraavat nimikkopalkinnot: Marimekko Dance Design -palkinto 2 000 euroa, Mariinski-teatterin ystävät Suomessa -yhdistyksen kannustuspalkinto parhaasta Tšaikovskin musiikin tulkinnasta 2 500 euroa, Suomen Tanssitaiteilijain Liiton kannustuspalkinto parhaalle nuorelle suomalaiselle tanssijalle 1 000 euroa. Lapponia Jewelry lahjoittaa Gloria Grand Prix -voittajalle Paul Havgaardin suunnitteleman kolmen pienoisveistoksen sarjan sekä Zoltan Popovitsin suunnittelemat Origami 825 rintaneulat juniori- ja seniorisarjassa palkituille. Tuomaristo voi lisäksi jakaa tanssijoille kannustuspalkintoja, joita ei ole määritelty kilpailusäännöissä.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Suomalaisväriä paneeliin tuo jo vuonna 2009 mukana ollut ja vuonna 2006 kilpailun koreografipalkinnon voittanut Jorma Elo, joka toimii nykyisin Boston Ballet’n koreografina. Tuomaristossa istuu myös Georgian Kansallisbaletin johtaja Nina Ananiashvili, joka tanssi huikean uran primaballerinana Bolshoi-baletissa vuosina 1983-2004. Nuoria balettitaitureita on arvioimassa myös Kiinan Kansallisbaletin johtaja Feng Ying, Hong Kongin baletin johtaja ja Ruotsin kuninkaallisen hovitanssijan arvonimen omaava Madeleine Onne sekä Kathryn Bennetts.

‒ Nyt on hyvä tunnelma. Pienistä kilpailijoiden viisumiongelmista on selvitty, ja kilpailu pääsee onnellisesti käyntiin. Hienoa päästä näkemään, kun parin vuoden työ muuttuu konkreettisesti näkyväksi ja sähköpostitse tutut kilpailijat astuvat oikeasti näyttämölle, toteaa ensimmäisenä kilpailupäivänä myös kilpailun pääsihteeri Sanna Holmberg.

 

Liikekieli.com seuraa kilpailun etenemistä kaikkina kilpailupäivinä. Osallistu sinäkin keskusteluun ja kommentointiin täällä tai Facebookissa!

Veera Lamberg