Helsingin Juhlaviikot 2013: Kvarnströmin Come back (to me) täynnä eron kipua

Kenneth Kvarnströmin viime vuonna Tukholman Dansens Husissa ensi-iltansa saanut teos Come back (to me) oli melankolisessa kauneudessaan pysähdyttävä. Tunnelmaa dominoi vääjäämättömyyden, lopullisuuden vaikeasti hyväksyttävä ja painava taakka. Liike viesti ristiriitaa, kipuakin, kun teoksen ihmiset yrittivät repiä itsensä vapaaksi toisaalta toisistaan, mutta myös itsestään tai todellisuudesta, jota eivät halunneet hyväksyä.

Kaikesta tummuudestaan huolimatta teoksen tanssi virtasi Kvarnströmille ominaisella tavalla pehmeästi ja ilmavasti. Se toi teokseen herkkyyttä, joka teki kaipauksesta inhimillistä. Tiivistyneimpiä hetkiä olivat silti kohtaukset, jotka perustuivat vain esiintyjien läsnäoloon.

Kuvassa tanssijat (vasemmalta oikealle) Janne Marja-aho, Cilla Olsen ja Kenneth Bruun Carlson. Kuva Seth
Kuvassa tanssijat (vasemmalta oikealle) Janne Marja-aho, Cilla Olsen ja Kenneth Bruun Carlson. Kuva: Jens Sethzman.

Jens Sethzmanin valo- ja lavastussuunnittelu sekä Jonas Nordbergin ja Ola Hjelmbergin soittama livemusiikki olivat aivan erottamaton osa teoksen monitasoisuutta. Valoilla luotiin elokuvallista tunnelmaa, jossa näkyivät ajan ja paikan vaihtelut. Näin aamun, myöhäisen yön, kenties liian pitkän illan. Näin ahdistusta, toivoa, turtumusta.

Muusikoiden osallistuminen näyttämön tapahtumiin lisäsi kerroksia tulkintaan. Teos ei pelkistynyt kolmen tanssijan kolmiodraamaksi, vaan keskiöön nousi eron kipu yleensä.  Kaikki teoksen miehet olivat kuin toistensa alter egoja peilaten toisiinsa erilaisia suhtautumistapoja vääjäämättömään eroon ja näyttämön ainoaan naiseen – tai ehkäpä parisuhteen valta-asemiin.

Teoksen ainoa puhekohtaus oli ajatuksia herättävä ja saattoi jopa muuttaa katsojan aikaisempia tulkintoja teoksesta. Silti se jäi ehkä hieman irralliseksi. Sen sijaan Janne Marja-ahon mahtava laulu ja muusikoiden soittama musiikki sähkökitaran raastavuudesta barokkimusiikin haikeuteen heijastelivat hienosti erilaisia tunnekokemuksia.

Veera Lamberg

¤¤¤

Come back (to me)

Helsingin Juhlaviikot/ Aleksanterin teatteri 30.8.2013

Idea, koreografia: Kenneth Kvarnström

Valo- ja lavastussuunnittelu: Jens Sethzman

Muusikot: Jonas Nordberg, Ola Hjelmberg

Ääniteknikko: Johan Adling

Tanssi: Cilla Olsen, Kenneth Bruun Carlson, Janne Marja-aho