Vuoden
Kuva: Valtteri Raekallio
Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän nykyisen johtajan Nigel Charnockin viimeinen teos ryhmälle saa ensi-iltansa 4.11.2005. Vuoden 2006 alusta tanssiryhmän johtajan saappaisiin astuu Ville Sormunen.
Sormunen on yksi tanssiryhmän pitkäaikaisimpia tanssijoita, joka taatusti tuntee sekä tanssiryhmän että koko talon kuviot läpikotaisin. Hänet tunnetaan paitsi hienona tanssijana myös tehtävistään Suomen tanssitaiteilijain liiton hallituksessa sekä Valtion tanssitaidetoimikunnan jäsenenä. Lisäksi Sormunen on pitkään kuulunut improvisaatioesityksiin keskittyvään Suomussalmiryhmään.
Liikekieli.com nappasi Ville Sormusen haastatteluunsa auringon paistaessa ja teatterin odotellessa jo kesäloman alkua.
Onneksi olkoon valinnan johdosta. Tarkoittaako uusi pesti vetäytymistä tanssijan hommista?
Ville Sormunen: Toistaiseksi kyllä. Keskityn nyt tähän työhön ja minun tilalleni palkataan uusi miestanssija. Ei ole täysin poissuljettua, ettenkö tanssisi jossain produktiossa, mutta ainakin nyt ensimmäisellä kaudella katson miten johtaminen itsessään sujuu. Jos sitten myöhemmin tulee sopiva produktio, niin ehkäpä sitten.
Minkälaisen valintaprosessin tuloksena sinut valittiin ryhmän johtoon?
Asko Sarkola (HKT:n johtaja) pyysi minua. Tietysti asiasta neuvoteltiin jonkin aikaa ja varmaan muitakin vaihtoehtoja oli mietitty, mutta tällä kertaa valinta oli aika yksinkertainen ilman mitään lomakkeiden täyttämisiä.
Oliko päätös vallanvaihdosta ongelmaton?
Nigel Charnockilla oli alun perin kahden vuoden sopimus ja yhden vuoden optiovuosi. Optiovuosi on nyt meneillään ja oli siis itsestään selvää, että hänen kautensa päättyy.
Nimike oli aiemmin tanssiryhmän johtaja ja nyt se on tanssiteatterivastaava. Miksi näin ja mitä se tarkoittaa käytännössä?
Käytännössä se tarkoittaa oikeastaan ihan samaa kuin ennenkin. Suurin ero on tietysti se, että minä en tee koreografiaa, vaan olen enemmän hallinnollinen johtaja. Sellainen ehdotus tulikin jossain vaiheessa, että nimike olisi hallinnollinen johtaja, mutta koska työhön liittyy myös taiteellinen vastuu, siitä luovuttiin.
Talossa on lastenteatteriosasto, joka on toiminnaltaan samankaltainen kuin tanssiryhmä. Heidän johtajansa nimike on perheteatterivastaava, joten kyseessä oli myös jonkinlainen nimikkeiden yhtenäistäminen. Mutta esimerkiksi englanninkielisessä käyntikortissa lukee Director of the Dance Company.
Säilyykö tanssiryhmä edelleen yhtä itsenäisenä vai onko se liukumassa enemmän koko talon tossun alle?
Tanssiryhmän asema säilyy aivan samanlaisena kuin ennenkin. Kun minua lähestyttiin johtajuusasian kanssa, niin tämä oli sellainen seikka, jonka halusin käydä tarkkaan läpi sopimusta neuvotellessa. Minun kaudellani säilyy edelleen kymmenen tanssijavakanssia ja ryhmä tekee yhtä monta produktiota vuodessa kuin aiemminkin; kaikki pysyy aika lailla omalla mallillaan.
Kuka suunnittelee tulevaisuudessa ohjelmiston?
Minä vastaan ohjelmistosta ja teen päätökset, mutta kuulen mielelläni muiden mielipiteitä ja asioista voidaan keskustella yhdessä. Talon käytäntöhän on, että esittelen suunnitelmani teatterinjohtajalle, joka lopullisesti hyväksyy ohjelmiston. Asiantuntijaa kyllä uskotaan ja valintapäätös tarkoittaa, että minulla on johtajan luottamus näissä asioissa.
Kuinka paljon tanssiryhmä on tulevaisuudessa teatterin käytettävissä ja kuinka paljon teette omia produktioita?
Tämäkin käytäntö pysyy ennallaan, eli tanssiryhmä on todennäköisesti vuosittain mukana jossain teatterituotannossa. Koska olemme Kaupunginteatterin tanssiryhmä, niin tämä on tällaista oravannahkakauppaa. Me teemme välillä musikaaleja ja vastaavasti saamme hyvän tuotantokoneiston taaksemme, jotta voimme toteuttaa omia produktioitamme.
Olet itse ollut ryhmässä vuodesta 1991 ja nähnyt useamman johtajan kauden. Mitä oppeja heiltä on tarttunut mukaan ajatellen tulevaa työtäsi?
Kaikilta on varmasti tarttunut jotakin. Mielestäni tämä on ollut tällainen näköalapaikka ja tulin todella hyvässä vaiheessa, Jorma Uotisen viimeisen vuoden aikana mukaan. Jormahan loi tästä ryhmästä sen mitä se on tänäkin päivänä ja vakiinnutti ryhmän aseman.
Carolyn Carlson puolestaan aukaisi ovet suureen maailmaan. Silloin teimme vain ja ainoastaan suuren näyttämön juttuja ja kävimme kiertueilla. Esiinnyimme jättiareenoilla, joita en edes kuvitellut Euroopasta löytyvän, saati että niillä esitettäisiin tanssia. Siinä näki täysin erilaisen tuotantokoneiston toiminnan.
Marjo Kuusela taas oli aika demokraattinen johtaja, joka rohkaisi tanssijoita tekemään omia koreografioita. Jos talon sisäisiin produktioihin tarvittiin koreografia, niin Marjo kysyi aina ensin meiltä. Tämä oli hienoa Marjolta ja pidän sen mielessä omalla kaudellani.
Kenneth Kvarnströmillä oli hyvin tiukka, oma linja. Tanssiryhmä sai kokeilla suurempaa itsenäisyyttä, eikä esimerkiksi puoleentoista vuoteen ollut mukana missään teatterin muissa produktioissa. Nykyään tämä ei kuitenkaan olisi mahdollista ja mielestäni nykyinen järjestely on toimiva tällaisenaan. Ryhmällä on näinkin aika vapaat kädet. Muutoin Kennethin kaudelta jäi mieleen hänen tinkimätön estetiikkansa, myös ryhmän ulkoasussa. Tällaiseen hiottuun estetiikkaan voisi jatkossakin pyrkiä muun muassa julisteissa ja nettisivujen ilmeessä.
Onko sinulla uusia ideoita tulevaisuuden varalle? Mihin suuntaan haluat ryhmää viedä?
Olemme tehneet Nigelin kanssa töitä kolme vuotta ja se on ollut hedelmällistä aikaa. Nigelin kanssa on ollut helppo työskennellä ja hän on antanut meille paljon vapautta. Olemme voineet käyttää koko esiintyjyysrepertuaariamme ja juuri esiintyjyyspuoli on ollut päällimmäisenä, mutta itse tanssi on jäänyt hieman taka-alalle. Tähän haluaisin nyt palata, eli viedä linjaa tanssillisempaan suuntaan.
Onko kiertuetoimintaa suunnitteilla?
Syksyllä olemme menossa Tukholmaan viimeisimmillä koreografioilla. Kiertuetoimintaa pidetään yllä, vaikkakin aikataulujen kanssa on aina hieman ongelmia. Jos vain on mahdollisuuksia, niin minun kaudellani voisimme yrittää päästä kiertämään kotimaassakin.
Keneltä koreografeilta on suunnitelmissa tilata teoksia? Ja miltä ryhmän ohjelmisto näyttää lähitulevaisuudessa?
Ensimmäinen koreografi on jo valittu ja hän on suomalainen, mutta en halua vielä paljastaa nimeä. Koreografioita tilataan sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta tekijöiltä. Ehkä puolet ja puolet -suhteessa.
Onko tanssiryhmän sisällä tapahtumassa muutoksia?
Minun paikalleni on siis tulossa uusi tanssija, mutta muuten kaikkien sopimukset jatkuvat vuoden 2006 puolelle. Koko ryhmää ei todellakaan laiteta uusiksi, mutta voi olla että pieniä muutoksia tapahtuu. Se jää nähtäväksi…
Haastattelijana toimi Milla Koistinen.