Fyysistaiteellisia tekoja 4 (Johanna Tuukkanen, Emma Puikkonen), Kuopio tanssii ja soi 2006

Karoliina Yli-Honko: Saisiko olla hernerullia ja viiniä?
Johanna Tuukkasen ja Emma Puikkosen performanssissa ilmapiiri oli luotu niin turvalliseksi ja intiimiksi, että raja esityksen ja katsojien välillä hämärtyi. Minulle tuli sellainen olo, että juuri minua arvostetaan ja että olen ollut osallisena jotain hienoa ja ainutkertaista.


 

Saisiko olla hernerullia ja viiniä?

Tanssin aluekeskus Kuopio tarjosi koko Kuopio tanssii ja soi festivaalin aikana paljon monipuolista ohjelmaa Paikallisliike 06 -otsikon alla. Alueen tanssitaiteilijat pääsivät esille omilla teoksillaan ja ajankohtaisista tanssiasioista keskusteltiin joka päivä.

Fyysistaiteellisia tekoja 4: Kosmetiikka ja herneitä oli osa tätä ohjelmaa. Johanna Tuukkasen ja Emma Puikkosen esitystä on käsiohjelmassa luonnehdittu kahden naisen kirjallistanssilliseksi duetoksi. Oikeastaan se on performanssi, johon jokainen katsoja pääsee osalliseksi. Hienoa oli juuri esityksen henkilökohtainen ote, kerralla esitykseen mahtui enintään 10 katsojaa ja jokainen astui tilaan sisään yksitellen. Jokainen sai osakseen saman verran huomiota ja fyysistä lähikontaktia.

Alussa esiintyjillä on molemmilla silmät sidottuina. Emma Puikkonen istuu tietokoneen ääressä ja Johanna Tuukkanen johdattelee sisään. Vieraan ihmisen kosketus voi ensi ajatuksilta vaikuttaa epämukavalta, mutta tanssijan läheisyys ja kosketus tuntuvatkin pehmeältä. Mieleeni tulvahtivat tilastot, joiden mukaan kosketus on elintärkeää ihmisten hyvinvoinnille. Lisäksi tuli jotenkin turvallinen olo siitä, että kukaan ei täällä tee ensin mitään johtopäätöksiä ulkonäön perusteella.

Ilmapiiri on rento ja Tuukkanen johdattelee kädestä pitäen omalle paikalle. Esitys on oikeastaan kuin illallisjuhlat pienelle joukolle. Katsojat ovat vieraina, ja jokaista odottikin lautanen omalla nimellä varustetulla pöytäkortilla. Tietokoneen ruutu projisoitiin kankaalle, ja Puikkonen runoili tekstejä. Esityksessä säätiedotusmaisesti luetuista arkirutiineista muokattiin euforinen ylistys arjesta. Meitä pyydettiin jakamaan herne esiintyjän kanssa. Aterioinnin aikana katselimme ulos ikkunasta.

Kaiken kaikkiaan Kosmetiikkaa ja herneitä on voimauttava ja uudistava kokemus. Erityisen hienoa ja myös jännittävää on olla niin osallisena itse, keskellä tapahtumia. Ilmapiiri oli luotu niin turvalliseksi ja intiimiksi, että raja esityksen ja katsojien välillä hämärtyi. Minulle tuli sellainen olo, että juuri minua arvostetaan ja että olen ollut osallisena jotain hienoa ja ainutkertaista.

Karoliina Yli-Honko

Karoliina Yli-Honko

Kirjoittaja on estetiikan opiskelija ja tanssin harrastaja. Hän on opiskellut Helsingin Yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa vuodesta 2000, Taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 2002. Estetiikan lisäksi hän opiskelee mm. taidehistoriaa ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Yli-Honko on kiinnostunut kokonaisvaltaisesti kulttuurista, mutta erityisesti tanssista ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Hän kirjoittaa säännöllisesti Liikekieli.comiin sekä estetiikan opiskelijoiden omaan nettilehteen Ärsykkeeseen (www.rsyke.org).