Digital Duende (Jyrki Karttunen) videot 1999 ja 2008

Opetin viikko sitten Joensuussa tanssianalyysia eli dialogia tanssin kanssa. Annoin kurssilla kahdelletoista oppilaalleni tehtäväksi kirjoittaa yhdellä virkkeellä itselle merkittävän asian Jyrki Karttusen Digital Duende esityksestä. Asia, tunne, tulkinta, kuvaus tai mitä se nyt olikin, sai koskea koko teosta tai jotain yksityiskohtaa. Sitten leikkasin ja liimasin lauseista arvion.


Tavallisilla kirjaimilla kirjoittavat Jyväskylän Yliopiston Avoimen Yliopiston tanssipedagogiikan opiskelijat ja kursiivilla kommentoin ja toimin minä.  Tarkoituksena oli irrotella ja hakea toisenlaisia tanssikirjoittamisen tapoja ja muotoja.

 

Digital Duenden yhteen sommiteltuja  merkityksiä

 

Eilen – tänään salaperäisyyden verho jättää piiloon, mutta beiget miehet tanssivat sympaattisina punaisella matolla. Punainen väri on tunteen väri. Digital Duende sytyttää sielun. Sieluni palaa ja esitys saa minut todella hyvälle tuulelle.  

Vaikuttavinta Digital Duendessa oli tanssijoiden liikekieli ja mitä siitä välittyi. Mitä siitä sitten välittyi? Se oli inhimillinen kuvaus kahden ihmisen kohtaamisesta ja keskeisessä roolissa olivat tanssijoiden virtaavat, kiemurtelevat kädet. Aaltoilevan liikkeen fyysinen kosketus on kutsuvaa, toisenlaista kuin vääntynyt asento, kuin onnettomuuspaikalle maahan muotoiltu valkoinen viiva, kun keho muuttuu ruumiiksi.

Liike kuljettaa herkästi tunteita alusta loppuun saakka ja tekee minut uteliaaksi elämää kohtaan. Olen utelias elämää kohtaan ja lämmin näyttämö ja tanssijoiden pehmeät liikkeet saivat aikaiseksi kevyen tunnelman. Keinumme yhdessä ja Digital duende on kuin surrealismi flamencossa tai marsilaiset Viking Line laivalla ja kuitenkin tapahtuu sulautuminen ja muodostuu uusi mielenkiintoinen kokonaisuus. Jyrki Karttusen liikkeestä näkyi, että hän oli laskeutunut syvemmälle itseensä. Tuota en minä rohkenisi sanoa toisesta, mutta kolmen nykäyksen kautta hän laskeutui polvi-istunnasta makaamaan kyljelleen lattialle.

 

Anne Makkonen

ja kaksitoista Jyväskylän Yliopiston Avoimen Yliopiston tanssipedagogiikan opiskelijaa Joensuusta.                                                                                              

Arvion sommittelija on tanssin menneisyyden nykyisyyden tutkija, joka tuntee olonsa kotoisaksi ajassa jossa sekä taidelajien että taiteen ja tieteen rajat vuotavat ja maailma jäsentyy aina uudestaan.