Dance With The Dancers -ilta, Kansallisooppera 2009

Kansallisbaletin klubi-ilta onnistui paremmin kuin täydellisesti.


Tanssii tähtien kanssa

Kun sain sähköpostiini tiedon oopperalla järjestettävästä Dance With The Dancers -illasta, innostuin ajatuksesta välittömästi. Se kuulosti raikkaalta ja rohkealta, varsinkin kun toteuttajana toimisi yksi maan perinteikkäimmistä kulttuuritoimijoista, Suomen Kansallisbaletti. Jaoin tietoa eteenpäin kuin ilosanomaa. Tulkaa kaikki sinne!

Hetken kuitenkin epäröin. Neljään asti yöllä kestävän klubin järjestäminen oopperamme kaltaisessa instituutiossa voisi helposti kömmähtää ja jäädä vain hienon idean tasolle. Miten luoda klubihenkeä konservatiivisen baletin keskelle?

Suurella intohimolla, taitavilla tekijöillä ja houkuttelevilla esiintyjillä. Avoimella mielellä ja pelottomuudella.

Mikki Kuntun ja Anna Kontekin toteuttama visuaalinen ilme oli suoraan kuin maailman cooleimmilta ja boheemeimmilta klubeilta. Ihmisiä virtasi sisään, ja heidän kasvoiltaan saattoi henkiä jännittyneen, innokasta odotusta puhkuvan lapsenilmeen. Ilmassa oli uuteen astumisen hehkua.

Ilta sujui hyvässä tasapainossa, sopivan rikkonaisella rytmillä eteenpäin kiitäen. Koreografiat, vapaa klubitanssi ja artisti Chisun esiintyminen olivat rytmitetty niin, että hengähdystaukoja oli sopivasta, mutta yleisö ei ehtinyt kuitenkaan jäähtyä tai jäädä ihmettelemään. Tanssilattia täyttyi heti esitysten jälkeen, eikä klubikansa kaivannut juuri maanitteluja tai esitanssijoita. Vielä kolmen aikaan aamuyöstä tanssilattia oli kohtuullisen täynnä, ja itse baletin taiteellinen johtajakin jaksoi tanssittaa vieraitaan pikkutunneille saakka.

Tanssilattian sivuille asennetuilla valkokankailla pyörivät baletin tanssijoiden tähdittämät ja musiikkiin hyvin sopivat psykedeeliset videot. Tasapainoa pitivät yllä myös esiintyjävalinnat. Tarjolla oli viihdettä ja taidetta, korkeakulttuuria ja poppia.

Kansallisbaletin tanssijoilta nähtiin muun muassa otteita koreografioista Minus 7 (Ohad Naharin), The Sofa (Itzik Galil) ja Royalty of Pop (Sam Vaherlehto). Minna Tervamäki esiintyi Chisun tahdissa, ja Flow Mo sekä Natural Hype -tanssiryhmät toivat lavalle sopivan annoksen energistä ja loppuun hiottua katutanssia. Illan juonsi menestyksekkääksi YleX:n Peltsi ja musiikista vastasi DJ Lord Fatty.

Dance With The Dancers -ilta oli ehdottomasti yksi parhaita klubi-iltoja omassa elämässäni, ja aistimani perusteella moni muukin viihtyi. Toivottavasti näitä saadaan sopivassa määrin lisää. Ainoa miinus olikin se, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet mukaan menoon.

Tiia Lappalainen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja intohimoinen tanssin katsoja ja harrastaja.