Jakob
Alkuun miehet marssivat vuoron perään ovet paukkuen näyttämölle ja sieltä ulos. Ilmassa on selkeästi patoutunutta kiukkua, joka välittyy jörömäisestä ilmeestä, päättäväisestä kävelystä ympäri näyttämöä ja jännittyneestä kehosta. Näyttämölle on levitetty ja kasattu eri kokoisia ja muotoisia, vanerisia pohjattomia kuutioita. Tullessaan takaisin näyttämölle miehet istuvat niistä kahden päälle ja alkavat huutaa, karjua pää punaisena yleisölle ja toisilleen.
Huuto jatkuu, muuttaa muotoaan ja tasoaan, vähitellen hiljenee. Samanaikaisesti miehet alkavat liikkua. Pieter tunkee itsensä kaksin kerroin kyljellään olevaan vanerikuutioon ja sen läpi. Jakop tekee perässä, laittaa kuution päähänsä ja koreografia alkaa kehittyä. Katsojana yllätyn kerta toisensa jälkeen siitä, miten miehet kuutioihin mahtuvat, niihin katoavat ja niissä liikkuvat. Veljekset haastavat toinen toisiaan, tekevät pientä kiusaa ja vertailevat kykyjään, hipoen akrobatiaa. Väkisinkin alkaa pohtia, juontaako kuutioiden käyttö miesten lapsuuden leikeistä. Onko toinen pakottanut toisen joskus tunkeutumaan laatikkoon? Toisaalta kuutioiden liikkumista kömpelöittävä vaikutus saa pohtimaan rajoittuneisuutta ottaa toiseen kontaktia ja kommunikoida. Kuutiot tehostavatkin miesten välillä aistittavissa olevaa varautuneisuutta.
Suurimman osan esityksestä miehet ovat hyvin vähäisessä suorassa fyysisessä kontaktissa toisiinsa. Mulkoilevat katseet puolin ja toisin korostavat jännitettä miesten välillä. Veljesten välisiä kommunikaatio-ongelmia kuvataan humoristisesti ja oivaltavasti. Jakobin yrittäessä laulaa Bridge over Troubled Water -kappaletta veljelleen, Pieter pistää vastaan ja tämäkin yhteydenotto kirjaimellisesti kaatuu. Vasta kun miehet aloittavat kilpajuoksun ympäri näyttämöä, jossa pyrkivät toinen toisensa kampittamaan tulee fyysinen kontakti mukaan. Samalla tuntuu kuin sovinnon teossa päästäisiin eteenpäin. Katsomoon välittyy huvittuneisuutta. Veljesten välistä kilpailua käydään pilke silmäkulmassa.
Jakop ja Pieter onnistuvat välittämään katsomoon kokemuksen sisarussuhteen dynamiikasta, josta löytää hyvin samaistumispintaa. Tässä suhteessa on aina pientä kilpailua, vaikeuksia ymmärtää toista, mutta samalla aitoa välittämistä ja toisen tukemista. Esityksessä on kiinnostavasti ja sujuvasti yhdistetty kummankin erityisalueet: liike ja äänenkäyttö. Tämän puolesta on vaikea uskoa, että veljeksillä olisi kommunikaatio-ongelmia, vaikka lopussa tätä vielä alleviivaavat. Toisen mielestä tunnin mittaisessa esityksessä oli kyse tappelusta kun taas toinen on pelannut Twisteriä. Omalla kohdallani teos antaa hyvän syyn nauraa sisarusten välisille erimielisyyksille.
Saara Moisio
***
Jakob & Pieter Ampe: Jake & Pete’s Reconciliation Attempt for the Disputes from the Past
Konsepti ja esitys: Jakop Ampe & Pieter Ampe
Metorointi: Alain Platel
Skenografia: Jelle Clarisse
Tekniikka: Piet Depoortere
Tuotanto: Jakop Ampe, Pieter Ampe, Alain Platel, CAMPO, Stuk & CONNECT CONNECT (SPIELART Theatre Festival Munich yhteistyössä CAMPO – Gent, Republique – Copenhagen, Forum Freies Theater – Düsseldorf, Mercat de les Flors – Barcelona, Tanzquartier Wien – Vienna, Baltic Circle – Helsinki, Theater im Pumpenhaus – Münster & Münchner)
Euroopan komission tuella