Balettikilpailut päättyivät

Eilen illalla saatiin juhlavan gaalan myötä päätökseen Helsingin Kansainvälinen Balettikilpailu.  Liikekieli.com  seurasi aktiivisesti kilpailuja ja oli läsnä gaalassa.

Nopealla yleisökierroksella ennakkosuosikiksi ennen gaalan alkua ja väliajalla nousivat Filippiiinien Candice Adea,  Kiinalaisten Yun Wangin ja hänen ei-kilpailevan partnerinsa Yang Jiao nykykoreografia, upea Sacrificeja, sekä erityisesti nuorten tanssinopiskelijoiden keskuudessa Italialainen Francesco Frola.

Kiina vei!

Gloria Grand Prixin voitti ansaitusti Yun Wang. Hän voitti myös partenerinsa kanssa Mariinskiteatterin ystävien erikoispalkinnon parhaasta Tšaikovskin musiikintulkinnasta (gaalassakin nähty pas de deux Pähkinänsärjkijästä) sekä heidän esittämänsä jo aiemmin mainittu Sacrifice toi Marimekko Design –palkinnon kiinalaiselle koreografille, Fei Bolle.

Grand Prixin voittaja Yun Wang. Kuva Sakari Viika.

 

Liikekieli.com toi vieraanaan jalkapallovalmentajan katsomaan balettia. Keskustelimme yhdessä tanssin ja urheilun välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä.

“Tanssijoilta opittavaa on tietysti ennen kaikkea fyysisellä puolella; vartalon hallinta ja -tuntemus, kimmoisuus, ponnistusvoima, rytmitaju, koordinaatio ja räjähtävyys ovat myös pelikentillä tärkeitä ominaisuuksia. Nuoretkin tanssijat hallitsevat vartalonsa ihailtavan hyvin. Myös tavoiteellisuudessa, päämäärätietoisessa, kurinalaisessa harjoittelussa ja kunnioituksessa omaa lajia kohtaan ollaan tanssissa hyvällä tasolla. Viimeinen asia, joka mieleen tuli on henkinen puoli, itsensä voittaminen ja tavoitteiden asettaminen korkealle.”

Minkälainen kokemus balettikilpailujen gaala oli? “Varsin monipuolinen. Vaikkei tanssin kaikkia hienouksia ymmärräkään, saa siitä kuitenkin irti erilaisia fiiliksiä, hyviä ja huonoja. Oma suosikki oli filippiiniläinen naisten sarjan ykkönen. Syitä on vaikea eritellä, mutta tunteella mennään.”

Naisten ensimmäinen palkinto meni odotetusti yleisön suurelle suosikille Candice Adealle Filippiineille.Tuomaristo myös yllätti kahdella erikoispalkinnolla. Adean partneri, jo aiemmin kisasta karsiutunut Jean-Marc Cordero sai palkinnon parhaasta pas de deux –tekniikasta.

Miesten sarjassa ensimmäistä palkintoa ei jaettu lainkaan vaan toinen sija jaettiin kiinalaisen Ruichen Sunin ja kuubalaisen Rodrigo Alamralezin kesken. Sunin ei-kilpaileva parneri Wang Ye, koko kisan täydellisin naistanssija, palkittiin parhaana ei-kilpailevana tanssijana.

Maria Baranova sijoittui hienosti toiseksi naisten sarjassa ja kolmanneksi nousi ehkä hiema nyllättäen Valko-Venäjän Ekaterina Oleynik. Miesten sarjan kolmas oli Romanian Andrei Cozlac.

Juniorisarjan voitto Kiinaan ja Kanadaan

Juniorisarjan poikien ensimmäisen palkinnon ja Fazer-palkinnon voitti myös odoteusti ihana piruetti-ihme Taiyu He. Tyttöjen sarjan voittajaksi nousi upealla tekniikallaan Kanadan AlysShee.

Toinen sija meni tytöissä sulokkaalle Dingwen Aolle ja pojissa kilpaluiden Romeolle, Franceso Frolalle. Kolmanneksi sijoittuivat USA:n Katherine Higgins ja Kiinan Jinchang Gu.

Juniorisarjassa kilpaillut Suomen Suvi Honkanen sai Suomen Tanssitaiteilijain Liiton kannustuspalkinnon ja koreografipalkinnot menivät italialaiselle Francesco Frolalle sekä kiinalaiselle Tisa Zhangille.

Balettikilpailut ovat nyt ohi. Mitä jäi jäljelle? Onnistumisen hetkiä, uskomattomia suorituksia, taidetta, tylliä, unelmia. Tämänkertainen Grand Prixin voittaja oli elegantti ja puuterintuoksuinen ballerina ilman turhia temppuja. Tuomaristo korostikin päätöksessään kokonaisvaltaista tanssijuutta, ei vain korkeita jalkoja tai pyöriviä piruettteja.

Balettikilpailut ovat rankka laji niin tanssijoille, valmentajille kuin yleisöllekin. Mutta silti, silloin kun kaikki onnistuu, ne ovat taidetta.

Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström

FM, tanssija-koreografi, tanssintutkija