Absolut Man 2009 -koosteilta, Täydenkuun Tanssit 2009

Koosteilta on yleisöystävällinen siinä mielessä, että kerralla näkee monta erilaista lyhyttä tanssia. Se on myös hieman hankala esityslaji toteuttaa, mutta festivaalin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti on onnistunut pitämään esitysten määrän kohtuullisena. Illan kohokohdaksi nousi Tommi Kitin A Trip.

 


 

Absolut Man 2009

Illan juontaja: Johanna Keinänen

Mikko and Aron Thinking Duet
tanssi: Mikko Hyvönen, Aron Blom

ÄTÄ
tanssi: Bboy Ätä
ohjaus ja konsepti: Reija Wäre
nukettajat: Sari Marin ja Reija Wäre

Iholla
tanssi: Jussi Väänänen, Katja Koukkula, Milla Virtanen

Little Bit of Glamour (for set changes)
tanssi: Anne Hiekkaranta / Karttunen Kollektiv

Menestyksen käytöstavat / Manners of Succes
tanssi ja koreografia: Antti Lahti, Tuomas Juntunen / Tanssiteatteri Minimi
muusikko: Tomi Kosonen

Stand Up!
tanssi ja koreografia: Anna /Pyhäjärven residenssitaiteilija 2009, Japani

A Trip
tanssi: Eero Vesterinen, Jarkko Mandelin
koreografia: Tommi Kitti

Esitys Täydenkuun Tanssit -festivaalilla Pyhäjärvellä 23.7.2009


 

Nykytanssin tasokasta kirjoa latinalaisvaikutteista katutanssiin

Täydenkuun Tansseilla yleisöä houkuteltiin nykytanssin pariin vuoden 2007 tapaan toteutetulla koosteillalla, johon on koottu eri tekijöitä esittämään lyhyitä teoksia tai teoskatkelmia. Toissavuoden ilta oli nimetty tanssiteatteri Minimin teoksen mukaan Absolut Finlandiksi. Tämänkertainen gaala, Absolut Man 2009, liittyi festivaalin teemoihin erityisesti Johanna Keinäsen toiminnallisten stand-up -juontojen kautta. Keinänen on loistava koomikko ja juonnot toimivat myös kaksikielisesti.

Bboy Ätän viime vuoden URB-festivaalille koreografi Reija Wäreen ohjauksessa tekemä soolo on nuoren miehen kasvukertomus. Katsomiskokemustani väritti soolon valmistamisesta koottu dokumentti, joka sattui tulemaan televisiosta juuri edellisenä iltana. Dokumentissa Ätä hioo tanssiliikkeitä ja siitä jäi mieleeni kohta, jossa hän tuskastelee siirtymien vaikeutta teosmuodossa, jossa liikesarjan pitää toimia joka kerta. Soolossa on mukana kahden nukettajan liikuttama nukkeversio Ätästä. Nuken ja Ätän vuorovaikutus on koskettavaa, sillä nukke on Ätän nuoremman minän konkreettinen hahmo. Liikemateriaali on huolella työstetty näyttämöteokseen. Wäreen ja Ätän yhteistyö on ollut ilmeisen hedelmällistä, toivottavasti sille seuraa jatkoa.

Minimin luottokaksikon Antti Lahden ja Tuomas Juntusen Menestyksen käytöstavat – Manners of Succes on itsenäinen jatko-osa Absolut Finland -teokselle. Teos etenee liikkeellisenä havaintoesityksenä siitä, miten menestyvän miehen tulee käyttäytyä. Mieskaksikon demonstraatio ei kuitenkaan suju loppuun asti aivan kuten pitäisi, eikä käytösoppaiden ulkokultaiset säännöt pysty hillitsemään miesten toimintaa – ainakaan kun päästään yökerhoon. Estetiikka on Absolut Finland -teoksen hengessä tuulahdus takavuosilta: viiksiä, rasvakampauksia, pikkukengät ja tennissukka -yhdistelmää ja tunkkaisia värejä. Menestyksen käytöstavat on hauska ja toimiva lyhyt esitys, joka sopii monenlaisiin tilaisuuksiin.

Illan ehdoton kohokohta oli Tommi Kitin John Lee Hookerin musiikkiin tekemä A Trip. Koreografi on tehnyt vuodelta 1978 peräisin olevan soolonsa uudelleen kahdelle nuorelle miehelle. Jarkko Mandelin ja Eero Vesterinen saavat koko katsomon svengaamaan. Liikkeen rytmi hengittää. Kitti on oikeutetusti liikkeen ja rytmin mestari. Mandelin ja Vesterinen puolestaan tulkitsevat koreografian vahvasti Kitin omaleimaisen tyylin säilyttäen, mutta silti yhtä vahvasti omalla persoonallaan.

Illassa nähtiin myös Katja Koukkulan ja Jussi Väänäsen yhdessä Milla Virtasen kanssa tanssima palkittu teos Iholla, Mikko Hyvösen ja Aron Blomin duetto, Täydenkuun Tanssien tämän vuoden japanilainen residenssitaiteilijan Annan soolo sekä Anne Hiekkarannan
”aulatanssi” Little Bit of Glamour (for set changes).

Koosteilta on yleisöystävällinen siinä mielessä, että kerralla näkee monta erilaista lyhyttä tanssia. Se on myös hieman hankala esityslaji toteuttaa, mutta festivaalin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti on onnistunut pitämään esitysten määrän kohtuullisena. Kuorelahti pistää myös itsensä peliin esimerkkinä suomalaisesta miehestä Keinäsen viimeisessä juonnossa.

Karoliina Korpilahti

FM, Liikekieli.comin päätoimittaja