Aamutunnilla kilpailijoiden sekä herra Rastaan kanssa

Liikekieli.com seurasi välipäivänä balettikilpailun alkuerien jälkeen kilpailijoiden aamutuntia Oopperalla.

Raukean oloisia tanssijoita saapui saliin kun kello läheni kymmentä. Osa oli jo aloittanut aamunsa itsekseen salissa ja loput saapuivat kuka kiirehtien, kuka rauhallisesti astellen tunnin alkuun. Oli mielenkiintoista seurata, kuinka kullakin tanssijalla kone käynnistyi tunnin harjoittajan, Jarmo Rastaan antaessa rennon letkeänä sarjoja.

Tunnilla treenaamassa  oli kilpailussa välieriin edenneitä ja jo alkuerissä karsiutuneita junioreita sekä senioreita. Oli paljolti juuri  Rastaan ansioita, että salin ilmapiiri oli rentoutunut.  Tanssijat olivat keskittyneitä ja muutamien toimittajien läsnäolokaan ei liiemmin tuntunut häiritsevän.

Tenduet, jétet, rondit, fonduet seurasivat rivakalla tahdilla toisiaan. Tunnin ja vartin aamuharjoituksen tarkoituksena on tanssijan käynnistäminen päivää sekä  mielen että kehon virittäminen oikeaan tilaan tulevia kilpailusuorituksia varten.

Väsymystäkin oli havaittavissa, mutta se katosi tunnin kuluessa.

Oman osansa tunnin innoittavasta ilmapiiristä loi pianisti Andrzej Puszkarzewic säestyksillään. Musikaali Viulunsoittaja katolla –sävelin sujuivat niin jetet, fonduet, kuin keskilattian tasapainot.  Tämä herra  on todella ”Soul of Ballet”  kuten Rastas ohi mennessään huikkasikin.

Myös Maria Baranova, joka on yksi kuudesta yhä kilpailussa mukana olevista suomalaistanssijoista, lämmitteli aamutunnilla. Kuva Sakari Viika.

 

Aamutunnilla on mahdollista nähdä enemmän kuin itse kilpailussa. Eri kansallisuuksia erotti selkeät koulukunta erot, vaikka kielenä on yhteinen baletin liikemateriaali. Katsojakin sain muutamia kinesteettisen empatian kokemuksia, kun kilpailijat suorittivat keskilattian ensemble-sarjaa.

Myös tanssijoiden luonteet pääsivät tässä tilanteessa enemmän esiin, kun tavoitteena on itsensä hoitaminen eikä kylmä esiintymistilanne. Pientä kisaamista oli kuitenkin ilmassa, viimeistään silloin kun pojat hyppäsivät viimeiset suuret hypyt diagonaaleista.

Ja voi,  se täydellinen arabesque –piruetti…

Välierät alkavat tänä iltana Alminsalissa. Ohjelmassa ovat uudet balettikoreografiat. Jännityksellä odotan iltaa, sillä juuri näissä moderneissä teoksissa tanssijat voivat päästää muodosta hetkesi irti ja antaa persoonansa loistaa.

Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström

FM, tanssija-koreografi, tanssintutkija