Viritetty – joustavaa esityskonseptia rakentamassa 3

Neljännen viikon alussa pääsimme koepystyttämään teoksen ja valosuunnittelija pääsi rakentamaan teoksen pohjat. Minulla on viikko aikaa rakentaa teos valmiiksi, jotta äänisuunnittelija ehtii tehdä työnsä loppuun ennen ensi-iltaa. Ensimmäiset kokeilut olivat onnistuneita, mutta onneksi tuli se epäonnistunutkin. Osa 3

 


Kuva: Ari Ijäs
 
Lue myös osat 1 ja 2.
 
Hällä-näyttämöä valtaamassa 
Helmikuun viimeisellä viikolla rakensimme esityksen vihdoin Hällän paljaaseen tilaan. Teoksen maailma konkretisoitui lavastukseksi. Edeltävän viikon perjantaina olimme tehneet läpi melkein kaikki liiketapahtumat ja -sarjat sekä muutamat isommat palat. Listasin kaikki jo tehdyt ja vielä tekemättömät tapahtumat, joista kertyi yhteensä 57 elementtiä! Niistä olisi nyt tarkoitus rakentaa kerroksellisia kohtauksia. Tässä vaiheessa tajusin, että teoksesta tulee melko pitkä.
 
Kohtauskokeiluja
Aloitimme viikon kohtauskokeiluilla. Teimme kaksiosaista päivää, jotta työryhmä sai rakennus- ja pohdinta-aikaa harjoitusten väleihin. Arvoin tanssija- ja tapahtumayhdistelmiä, joita sitten kokeilimme yhdistää kahdeksi tai kolmeksi kerrokseksi. Monet kokeiluista olivat kiinnostavia ja muutama niistä tiivistyi kohtausaihioiksi. Eero rakensi lennossa hienoja äänitilanteita ja Tero teki erilaisia valokokeiluja.Teron virittämät valvontakamerat toimivat loistavasti. Mari löysi viimeiset pohjat kaikkien puvustukselle. Tanssinrepaleet alkoivat näyttää hetkittäin valmiilta esitykseltä. 
Yhdistelmäkokeilupäivän jälkeen annoin syntyneille kohtauksille kirjaimet. 47 olemassaolevaa tapahtumaa olivat tiivistyneet 11 kohtaukseksi. Loput 10 tapahtumaa, jotka vielä olivat tekemättä muodostavat kerroksia tai tiivistymiä olemassa oleviin tai sitten joutavat roskakoriin. Tiistai-iltana teimme ensimmäisen pohditun rakennekokeilun sekä kokeilimme ensimmäistä kertaa aulassa tapahtuvaa osiota. 
Tällä hetkellä näyttää siltä, että tanssijat arvotaan kuuteen teoksen osaan. Lisäksi yhdessä osassa vuorottelee kaksi tanssijaa. Eri määrää tanssijoita on kokeiltu muutamana päivänä, mutta lisää kokeiluja on vielä tehtävä ennen kenraalia.
Avoimet harjoitukset ja yleisöpalautetta
Keskiviikkona järjestettiin avoimet harjoitukset sekä päivällä että illalla. Pääsimme kokeilemaan aulan intro-osan vaikutusta katsojiin. Molemmissa tilaisuuksissa oli kahdeksan katsojaa. Aulan Intron lisäksi teimme Neljä aloitusta, Poikien tanssin ja Dueton. Yleisöpalaute oli rohkaisevaa, katsojat kokivat teoksen mielenkiintoiseksi – ja minä tunsin itseni tyytyväiseksi.
Rakennekokeiluja
Keskiviikkoiltana teimme ensimmäisen arvotun kokonaisuuden. Loppuviikosta teimme lisää arvottuja ja ajateltuja versioita. Saimme vielä kaksi katsojaa: valosuunnittelijaystäväni Mutin sekä kampaukset teokseen ideoivan Gekon. Ensimmäiset kokeilut olivat oikein onnistuneita. Onneksi tuli sitten se epäonnistunutkin kokeilu. Torstai-illan versio osoittautui aivan kaameaksi eikä toiminut lainkaan. Samat palat, jotka muina kertoina olivat toimineet hyvin peräkkäin, muodostivat nyt kokonaisuuden, jossa jokainen pala vei pohjaa edelliseltä ja loi hyvin erilaisen maailman. Tämä pohdittu kokonaisuus oli huonosti ajateltu. Teoksesta tulee noin 90 minuuttia pitkä ja siinä on 11 osaa, joista loppua emme ole vielä ehtineet tehdä. On aivan selvää, että kohtausjärjestys ei jää kokonaan arvotuksi. Teos on liian pitkä ja paloja on liian paljon. 
 
Päätös rakenteesta
Pähkäilin ja pyörittelin kokonaisuutta. Miten niistä hyvin toimivista järjestyksistä voi tehdä valinnan? Läpimenosta suunniteltu juliste- ja ennakkokuvaus otettiin vain kolmesta kohtauksesta, koska halusin pohtia järjestystä rauhassa lisää. Valokuvauksen jälkeen oli tehtävä päätös lopullisesta rakenteesta. 
Oivalsin, että tilankäyttö määrittää teoksen dramaturgian ja siten myös palojen järjestyksen. Halusin jättää muutaman palan järjestyksen keskenään vaihtuvaksi, mutta tuumailtuani rakennetta tilankäytön kannalta totesin, että paloilla on ainoastaan yksi järjestys, joka kantaa teoksen keston parhaiten. Pääsin tavoitteeseeni: perjantai-iltana 27.2.  järjestys oli selvä. Läpimenon jälkeen keikautin vielä kahden palan paikan suvantokohdan luomiseksi parhaaseen mahdolliseen kohtaan teosta. Eero pääsi rakentamaan äänimaailmaa.
Installaation koepystytys
Maanantai- ja tiistaipäivinä rakensin installaation harjoitussaliin sivaripoikien avustuksella. Tilasta puuttuvat enää videot ja valaistus. Loppuviikosta Sari leikkasi viimeisen videon ja nyt puuttuvat kaksi videota ovat enää ääniä vaille valmiit. Eerolle tulee kiireinen viikko. Filkkariviikoksi tila täytyy purkaa ja sitten rakennamme sen ensi-iltaviikon alussa takaisin. Tero kuvasi lyhyen teaser-pätkän ja pisti sen youtubeen. 
Viritetty-teaser by Tero Koivisto
 

 
 

Anniina Kumpuniemi on vuonna 1970 syntynyt tamperelainen tanssija-koreografi, joka on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinjoukkoon vuodesta 1997.