Uusi alku 01/2016

Pääkirjoitus

1-2-otsikkokuva-pa%cc%88a%cc%88kirjoitus

Liikekieli.com uudistuu numeromuotoiseksi, neljä kertaa vuodessa ilmestyväksi verkkolehdeksi. Kunkin numeron päätoimittavat vierailevat päätoimittajat, jolloin Liikekieli.comin 12-vuotiselle toiminnalle keskeinen moniäänisyys säilyy lehden punaisena lankana, mutta tulee toteen aiempaa harkitummassa muodossa. Tämän ensimmäisen numeron otsikko onkin Uusi alku

Lue lisää

 

Olli Ahlroos: Haastatteluja nykytanssikritiikistä ja sen tilasta

Tätä kirjoitusta varten Liikekieli.com haastatteli valikoituja, Euroopassa hyvin tunnettuja nykytanssikirjoittamisen asiantuntijoita. Haastatteluartikkelin tarkoitus on muodostaa hieman erilaisista perspektiiveistä valotettu kuvaus eurooppalaisen tanssikirjoittamisen ja taidekritiikin nykymerkityksestä ja -tilasta. Haastateltaviksi suostuivat Franz Anton Kramer, Jeroen Peeters, Donald Hutera, Bojana Kunst ja Boyan Manchev.

Lue lisää

 

Ilja Lehtinen: Viisi rapsodista yritystä näyttämön jäsentämiseksi

3-2-otsikkokuva-ilja-lehtinen
Se, mistä olisi (kenties enemmän kuin koskaan) puhuttava, on samalla puheen kohteena kaikkein mahdottomin: näyttämö. Puhe – merkityksen muodostamisen kertakaikkisen hutiloiva mutta kiistämättömästi kaikkialla ympärillämme käynnissä oleva prosessi – tapahtuu aina väistämättä näyttämöllisenä; näyttämö ympäröi puhetta joka puolelta, se on läsnä kaiken lausumisen sekä kirjoituksen vallitsevana, transsendentaalisena olosuhteena, josta irtipääseminen on yhtä mahdotonta kuin ruumiillisuudesta (jos ei kuitenkaan ruumiista) irtautuminen. 

Lue lisää

 

 

 

Olli Ahlroos: Kysymyksiä taiteesta ja taiteilijaksi tulemisesta Sanna Kekäläiselle

4-2-sanna-keka%cc%88la%cc%88isen-haastattelu

Sanna Kekäläinen saattaa hyvinkin olla merkittävin suomalainen nykytaiteilija, ainakin yksi mielenkiintoisimmista. Kekäläisen teoksien äärelle ei mennä, koska ne olisivat välittömästi miellyttäviä, nokkelia ja mukavaa ajanvietettä. Kekäläisen teoksien äärelle mennään niin kuin mennään terapiaan tai tuomioistuimeen. Tarkoitus ei ole viihtyä, vaan käydä kohti totuutta.

Lue lisää

 

Simo Kellokumpu: Liikkeistä, ympäristöistä ja koreografioista

5-2-otsikkokuva-simo-kellokumpuMinä liikun, kaupunki liikkuu, maapallo ekologisena kokonaisuutena liikkuu, avaruus liikkuu. Organismit rakentavat moninaiset suhteet ympäristöönsä, kehoni uudistuu, vanhenee, kuluu – painovoiman vaikutus kasvaa. Puu kotini viereisessä risteyksessä kasvaa, kukkii ja karistaa lehtensä.

Lue lisää

 

 

Janina Rajakangas: Miksi Esitysradio? – Kilpailusta, taiteesta keskustelemisesta ja julkisen työn vastuusta

6-2-janina-rajakangasEnsi-ilta on ohi. Teosta esitetään vielä muutaman kerran. Valvon koko yön odottaen esitykseni kritiikkiä. Se on luettavissa internetissä noin kello neljä aamuyöllä. Paikallislehden tanssikriitikkona toimiva kauppatieteiden kandidaatti vihasi esitystäni.

Lue lisää

 

 

Johanna Hammarberg: Poikani tytön vaatteissa

7-2-johanna-hammarbergOsallistuin kuluvan vuoden aikana Todellisuuden tutkimuskeskuksen tulevaisuuden työtä ja työelämän muutoksia tutkivaan esityshankkeeseen Työ. Lähtökohtamme oli, että taiteilija-freelancer edustaa uudenlaista työntekijyyttä, on uustyöläinen. Tämä uustyöläinen on aina valmis tekemään mitä tahansa, millä tahansa liksalla, kunhan ei vain tipahda työelämästä pois. Niin, että silmäpussit alkavat muistuttaa Pandan mustia silmänaluksia.

Lue lisää

 

 

 

Olli Ahlroos & Johannes Romppanen: Rytmi & figuuri – tanssivalokuvaessee

8-2-otsikkokuva-tanssivalokuvaesseeMikä tarkoittaa olemassaolon rytmi? Entä figuuri? Tässä yhteydessä nämä termit kuvaavat olemassaolomme mimeettisiä mahdollisuuksia tai kykyjä.

Figuuri on tuttu käsite kirjallisuuden tutkimuksesta ja filosofiasta, joissa figuurilla tarkoitetaan kuvausta myyttisestä sankarista, esikuvasta, jonka avulla ymmärrämme minkälainen maailma meidän olisi rakennettava.

Lue lisää

 

 

 

 

Piia Peltola: Itkevä vallankumous – katkelma lopputyöpäiväkirjasta

9-2-piia-peltola

Suomen Ylioppilaskuntien liiton syysseminaarissa, 27.9.2016 klo 5.00 Hotelli Caribia, Turku

Yön läpi valvomisessa on jotain maagista, ihminen herkistyy jonkin kuin tyhjästä ilmestyneen käännekohdan äärelle.

Lue lisää