Tanssielokuvan kehittelytyöpaja

Vietimme Pyhäsalmella Marjoniemessä intensiivisen viikon tanssielokuvan kehittelytyön parissa. Workshopin ohjaajina toimivat Alla Kovgan ja David Hinton. Mukana oli ohjaajien lisäksi seitsemän koreografia, 13 esiintyjää, kaksi kuvaajaa ja kaksi kuvausjärjestäjää. Workshopin tarkoituksena oli kehittää eteenpäin mahdollisen tulevan elokuvan käsikirjoitusta, liikekieltä ja henkilöitä. Ohjaajat olivat valinneet workshopin osallistujat koekuvauksien ja hakemusten perusteella.

LoikkaPro:Tanssielokuvan kehittelytyöpaja Pyhäsalmella 29.7-5.8.2011

 

Koreografi Veli Lehtovaaran kuvauksissa:vas. Kati Kallio, Päivi Kettunen, Alla Kovgan ja David Hinton

Päämääränä kehittelytyöpajassa oli tehdä draamallisesti ja fyysisesti kiinnostavia kohtauksia. Kohtauksien piti myös olla naturalistisia ja uskottavia. Koko ryhmä tapasi kerran ennen workshoppia, jolloin katsoimme elokuvanäytteitä, tutustuimme toisiimme ja keskustelimme elokuvan teemoista sekä päähenkilöstä. Kaikki koreografit olivat saaneet ennen workshoppia tehtäviä ja kävivät keskusteluja ohjaajien kanssa. Tarkoituksena oli, että jokainen koreografi työskentelisi omista lähtökohdistaan käsin.

Jokainen koreografi työskenteli viikon aikana pääsääntöisesti kahden tanssijan kanssa. Koreografi itse toimi usein myös tanssijana. Minulla oli ilo työskennellä Anne Hiekkarannan ja Katri Huitilan kanssa. Koreografeilla oli paljon vastuuta:koreografia, käsikirjoitus, lokaatiot, puvustus, tanssijoiden ohjaaminen, oma esiintyminen ja kameran kanssa työskentely. Koin tärkeänä tehdä paljon etukäteistyötä. Minulle etukäteistyön määrä on suoraan yhteydessä siihen, kuinka syvälle pääsen itse työhön harjoitustilanteessa. Kuvaustilanne itsessään on niin hektinen, että on hyvä olla mietittynä erilaisia ratkaisumalleja. Olin pohtinut etukäteen mm. kohtauksen rakennetta, mahdollisia lokaatioita ja erilaisia harjoituksia tanssijoiden kanssa, joilla pääsisimme syvemmälle työskentelyssä.

Ensimmäisenä päivänä meillä oli yhteinen palaveri, jossa jokainen koreografi kertoi suunnitelmistaan. Samana iltana kävimme Annen kanssa katsastamassa kuvauspaikkoja lähimetsissä. Tapasimme myös illalla tanssijoiden kanssa ohjaajat, joiden kanssa kävimme läpi seuravan päivän ja viikon suunnitelman. Seuraavina päivinä meidän ryhmämme ohjelma oli jotakuinkin samanlainen:

9.30 Yhteinen lämmittely. Lämmittely oli aina erilainen, workshoppiin osallistuvan koreografin tai tanssijan ohjaama

10.15 Lähtö kuvauspaikalle, harjoituksia kuvauspaikalla

14.00 Lounas

15.30 Harjoitukset jatkuivat, kuvausryhmä tuli paikalle sovittuna aikana:kuvaukset

19.00 Yhteinen päivällinen, kuvaukset jatkuivat joinakin päivinä päivällisen jälkeen.

21.30 Yhteinen materiaalin katsominen:ohjaajien valitsemat otokset päivän kuvauksista ja mahdolliset palaverit ohjaajien kanssa.

Koko viikko ja päivät olivat kaiken kaikkiaan hyvin intensiivisiä ja antoisia.

Koen kameran kanssa työskentelyn samaan aikaan pinnalliseksi ja toisaalta taas hyvin pitkäjännitteiseksi ja syväluotaavaksi. Näennäisesti pinnallisen siitä tekee muun muassa lyhyiden ottojen teko:miten pysyä tilanteessa, kun samaan aikaan pitää muistaa monta pientä seikkaa:”pidä auringon valo kasvoilla!” ”Jos astut tuon reunan yli, olet poissa kuvasta!” Kameran kanssa työskennellessä pitää olla heti valmis. On erilaista tanssia näyttämöteoksessa, jossa mahdollisesti teoksen kaari kehittää liikettä ja voi ikään kuin heittäytyä teoksen imuun. Mutta kuvaustilanteessa saatetaan kerrata monta kertaa yhtä kohtausta ja sitten hypätä aivan toisenlaiseen maailmaan.

 

Tanssija Elina Häyrynen kuvauksissa


Toisaalta ajattelu- sekä harjoitustyötä on pitänyt tehdä paljon ja pitkään ennen kohtauksen kuvaamista. Kohtauksen, jonka parissa työskentelee, on oltava hyvin kirkas ja perusteltu, että sen saa kuvailtua koko työryhmälle, jotta jokainen voi omalla työpanoksellaan pyrkiä tähän tai antaa uusia näkökulmia.

Viimeisenä iltana teimme Reetta-Kaisa Ileksen ohjaamana hienon yhteiskohtauksen tanssipaviljongissa. Sen jälkeen ohjasin yhteisen yökerho -kohtauksen, jossa päähenkilöinä olivat Katri Huitilan, Jukka Peltolan ja itseni hahmottelemat erilaiset fyysiset henkilöt yökerhojen tanssilattioilta. Kohtaus oli hieno lopetus viikon workshopille:kaikki intoutuivat hakemaan vaatekaappinsa sisällön ja loivat improvisoiden erilaisia hahmoja Pyhäsalmen yössä.

Tanssijoiden kokemukset workshopista olivat erilaisia, riippuen muun muassa koreografista jonka kanssa he työskenelivät sekä heidän aiemmista kokemuksistaan kameran kanssa työskentelystä.

Tanssija Katri Huitilan kokemuksia workshopista:

”Alku oli täynnä kysymysmerkkejä, mutta heti toisena päivänä sain kirkkaasti kiinni siitä mitä haetaan. Tämä on työskentely-ympäristö, josta on paljon opittavaa. Kun näkee itsensä kuvattuna, ymmärtää kuinka kaikki näkyy. Täytyy tehdä paljon tarkemmin kuin näyttämöllä. Oli hyvä formaatti työskennellä näin intensiivisesti viikon ajan.”

 

Tanssija Katri Huitila harjoituksissa


Tanssija Arttu Wäänäsen kokemuksia workshopista:

”En ole ennen tehnyt tanssielokuvaa. On ollut tosi rentoa työskennellä Sonyan (Lindfors) kanssa. Olen oppinut luonnollisuuden hakemista kuvaustilanteessa.”

 

Tanssija Arttu Wäänänen kuvauksissa


Itse opin workshopista hyvin paljon, lyhyesti eriteltynä:erilaisten ympäristöjen koreografioinnista, rytmistä, kommunikoinnista ja elokuvan mahdollisuuksista ja rajallisuudesta.

Ohjaajat Alla Kovgan ja David Hinton olivat tyytyväisiä workshopin tuloksiin ja saamaansa oppiin tekijöistä, tanssijoista, yleensä Suomesta ja kulttuurista sekä mahdollisista kuvauspaikoista.

 

Ohjaaja Alla kovgan ja kuvaaja Päivi Kettunen työskentelevät

 

Ohjaaja David Hinton kuvauksissa

Workshop oli ensimmäinen askel kohti elokuvaa ja sen kehittelyä. Päämääränä on tehdä ensimmäinen suomalainen kokopitkä tanssielokuva usean koreografin voimin. Tämänkaltainen elokuvahanke on pitkä prosessi. Elokuvahanke työllistää toteutuessaan monia eri tanssi- ja elokuva-alan ihmisiä. Elokuvaprojektin ja workshopin tarkoitus on myös kouluttaa koreografeja ja tanssijoita elokuvallisen ajattelun prosessiin.

 

Tanssijat Arttu Wäänänen ja Sakari Saikkonen kuvauksissa


Koreografi Hanna Pajala-Assefa:

”Unelma tästä elokuvasta on suuri. Kukaan ei ole koskaan tehnyt draamaelokuvaa, jossa koreografia toimii kerronnallisella tasolla. Meillä on vielä pitkä matka kuljettavana ja paljon opittavaa.”

Tanssija Anne Hiekkaranta kuvauksissa


Elokuvan kehittelytyöpajaan osallistuneet:

Ohjaajat: Alla Kovgan ja David Hinton

Koreografit: Hanna Pajala-Assefa, Kati Kallio, Veli Lehtovaara, Reetta-Kaisa Iles, Sonya Lindfors, Kimmo Alakunnas, Sari Palmgren ja Reija Wäre

Esiintyjät: Ville Oinonen, Arttu Wäänänen, Anne Hiekkaranta, Elina Hauta-aho, Elina Häyrynen, Elina Räisänen, Soile Ojala, Sakari Saikkonen, Kaisa Niemi, Katri Huitila, Mirva Väänänen, Janna Haavisto ja Jukka Peltola.

Kuvaajat: Päivi Kettunen ja Jukka Rajala-Granstubb

Assistentit: Antti Purhonen ja Dennis Tammela

Artikkelin valokuvat: Sari Palmgren ja Kati Kallio

 

Sari Palmgren