Tanssia ruudulla: Small Hands

Tanssia ruudullaMilla Koistinen, Bryssel Anne Teresa De Keersmaekerin koreografia on kuin lentämistä, mutta videolla siitä kuolee iso osa ja tanssijat jäävät maan pinnalle kokeilemaan siipiään.


Anne Teresa De Keersmaeker: Small Hands (Out of the lie of no)

Viimeksi esittelin Ultima Vezin aiempaa tuotantoa ja tällä kertaa katsottavanani oli Rosasin teos vuodelta 2001. Rosas ja Ultima Vez eivät voisi juurikaan olla kauempana toisistaan monellakin tavalla, mutta kumpainenkin edustavaa suuntaustensa vahvimpia tekijöitä. Ultima Vez käyttää teoksissaan paljon teatterillisia elementtejä, naiset ovat usein yhtä äijämäisiä kuin miehet, eritteet ovat kovassa huudossa, liike on rajua ja väkivaltaista. Rosas puolestaan on puhdasta tanssia, miehetkin ovat feminiinisiä, liike on virtaavaa ja estetiikka kauniin hempeää.

Small Hands on Anne Teresa de Keersmaekerin ja Cynthia Loemijin duetto. Keersmaekerin teokset ovat usein isoja ryhmäteoksia ja siksi Small Hands on mielenkiintoinen teos intiimiydessään. Teos on tehty näyttämölle, mutta siitä on olemassa myös versio kameralle. Rosasin tuotanto taitaa kuitenkin olla mielenkiintoisempaa lavalla, sillä liikkeestä häviää paljon ruudulla.

Dueton lavaratkaisuna on ollut sijoittaa katsojat ympyrään lähelle tanssijoita. Videolla kohtauksien väliin on editoitu pätkiä harjoitustilanteesta, jossa tanssijat tanssivat treenivaatteissaan sekä osioita, joissa he tanssivat tyhjässä salissa ilman yleisöä. Tämä rytmittää duettoa ja tekee siitä myös kiinnostavamman.

Small Hands on puhtaasti liikkeellinen teos, jota on helppo katsoa, mutta johon on helppo myös hukkua ja vaipua muihin aatoksiin. Liike on sulavaa, orgaanista ja vailla sen suurempia yllätyksiä. Silmät seuraavat kahta tanssijaa, mutta ajatukset ajautuvat toisaalle. Videolla vaihtelevat otokset ja leikkaukset ovatkin hyviä keinoja yrittää pitää katsoja mukana.

Anne Teresa de Keersmaeker on mestari tyylissään, mutta videolla koreografia ei toimi niin kuin se toimii lavalla. Tanssijoita seuratessa täytyy, ei vain nähdä, mutta myös tuntea liikkeen virtaukset. Koreografia on kuin lentämistä, mutta videolla siitä kuolee iso osa ja tanssijat jäävät maan pinnalle kokeilemaan siipiään.

Vertailu ei ole oleellista, mutta asetan kuitenkin Keersmaekerin ja Vandekeybusin hetkeksi rinnakkain. Vandekeybusilla on elokuvallinen ote jo näyttämöteoksissa ja hän on tunnetusti kiinnostunut teosten filmatisoinnista. Keersmaeker puolestaan paneutuu liikkeeseen toisella tavalla ja Rosasin videot ovatkin lähinnä taltiointeja lavateoksista. Poikkeuksiakin tietysti löytyy, kuten esimerkiksi Achterland.

Small Hands ei suinkaan silti ole huono teos, vaikka se ei saakaan oikeutta taltiointina. Se on herkän kaunis koreografia, jossa on pikkutyttömäisyyttä, mutta myös valtavaa energiaa. Tanssijat ovat jatkuvassa kontaktissa toisiinsa, usein koskettamatta toisiaan. Valaistus, vaaleat mekot ja Purcellin musiikki luovat hieman utuisen, kirkollisen ja pyhän tunnelman teokseen. Tätä Keersmaeker ja Loemij rikkovat energiallaan, juoksuilla ja aksentoiduilla liikkeillä. Ilman soljuvan liikkeen rikkomista tarkalla rytmityksellä ja aksentoinnilla ei teos kai olisikaan Keersmaekeria.

Musikaalisuus on Keersmaekerin vahvimpia ominaisuuksia ja sitä on hienoa katsella. Katsoessani videota toivon saavani mahdollisuuden nähdä Small Handsin livenä. Videon avulla voin kuvitella miltä sen näkeminen tuntuu ja kuulostaa. Jos oikein yritän, voin melkein, mutta vain melkein tuntea liikkeen aiheuttamat ilmavirtaukset kasvoillani.

Small Hands (Out of the lie of no)

Koreografia: Anne Teresa de Keersmaeker
Tanssi: Anne Teresa de Keersmaeker ja Cynthia Loemij
Musiikki: Henry Purcell
Lavastus ja valosuunnittelu: Jan Versweyveld
Puvut: Anne-Catherine Kunz
Assistentti: Johanne Saunier ja Anne Van Aerschot
Tuotanto: Rosas ja La Monnaie / De Munt
Yhteistuotanto: Kaaitheater
Ensi-ilta: 27.6.2001 Rosas Performance Space

Kuvattu kesäkuussa 2001

Milla Koistinen
Milla Koistinen

Kirjoittaja on tanssija ja Liikekieli.comin vakituinen kirjoittaja. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta keväällä 2004. Tällä hetkellä hän työskentelee Belgiassa useiden eri nykytanssikoreografien tuotannoissa.