Reunan takana, osa 9

Jouka Valkama – Viikko oli moninainen. Toisaalta tuli paljon selkeyttä, mutta myös elämäni pahin ahdistuskohtaus.

Tarkoitukseni on kirjoittaa viikoittain lyhyt kirjoitus Reuna-teokseni edistymisestä. Se saa kantaesityksensä Kansallisoopperan suurella näyttämöllä 27.10.2006. Samassa illassa nähdään Jorma Uotisen uusi teos ja Susanna Leinosen ”Suo tihkua vihreä tammi”. Pyrin kertomaan mitä kaikkea tapahtuu viimeisen 11 viikon aikana ennen teoksen valmistumista ja mitä ajatuksia ja tuntemuksia päässäni liikkuu.

Tapahtui viikolla 41

Reunan musiikki saavutti viikon aikana valmiin muotonsa ja hienoa jälkeä tuli. Videomateriaali saatiin myös suurimmaksi osaksi kuvattua. Joitakin hommia jäi vielä ensi viikkoon, mutta ne pitäisi saada tehtyä melko kivuttomasti.

Kuvauksissa käytin ensimmäistä kertaa elämässäni liivimallista kuvanvakaajaa, joka oli hankala laite kontrolloida. Ammattilaisen käsittelyssä se vain näyttää niin helpolta. Sain laitteen käyttöön tunnin verran opastusta firmasta, josta sen vuokrasin. Näillä eväillä ja päivän treenillä sain kaiken tarpeellisen nauhalle. Nyt onkin sitten editointihommien vuoro. Laitankin Reunan nettisivuille jotain katsottavaa heti kun mahdollista. Materiaali näyttää vallan mainiolta.

Sää vain oli hiukan kostea, ja tästä johtuen linssi oli joissain otoissa hieman likainen. Aikataulu oli vieläpä niin kiireinen, että en ehtinyt tarpeeksi usein tarkkailemaan linssin puhtautta. Pieniä kosmeettisia haittoja on siis havaittavissa. Uskon kuitenkin, että kaikki saadaan lopulta näyttämään hyvältä.

Itse teokseen tuli monia uusia ideoita ja nyansseja. Ainoastaan loppu on vielä auki, mutta siihen täytyy etsiä ratkaisua ensi viikon aikana. Yritin saada kohtauksiin enemmän eloa ja vaihtelevuutta. Saimme myös joitain kohtauksia kahlattua läpi näyttämöllä ja se auttoi hahmottamaan mitä pitää muuttaa ja mikä toimii. Monessa kohtaa on kuitenkin ajatus vielä aika lukossa, joten noita solmuja pitää ruveta aukomaan. Uskon, että teoksen lopullinen muoto on muutaman oivaltamisen takana.

Odotan innolla ensi viikkoa ja ensimmäisiä valo- ja pukuharjoituksia. Hauska nähdä miten suunniteltu maailma lopulta herää henkiin. Aikataulu valojen ja muun tekniikan suhteen tulee olemaan kuitenkin suorastaan ahdistavan tiukka. Suurella näyttämöllä pyörii jatkuvasti ohjelmisto täydellä höyryllä, joten pitkiä näyttämöharjoituspäiviä ei juuri ole tarjolla. Tämän lisäksi vielä oopperan säästökuurista johtuen yksi kokonainen sunnuntaipäivä jouduttiin jättämään pois. Taas vaan mietityttää, että säästetäänköhän ihan oikeasta kohteesta. Uuden valosuunnittelun tekeminen kuitenkin vaatii aikaa ja rauhaa. Tällaisilla säästöillä on aina vaarana heijastua lopputuloksessa tai ainakin saada kiireessä työtä pusertavien ihmisten hermot riekaleille. Taas uusi todiste, että iso laitos ei ole otollisin paikka uuden teoksen tekemiselle. Koneisto ja aikataulut kun ovat ennemmin suunniteltu vanhojen teosten harjoittamiselle.

Viikon loppupuolella sainkin sitten varsinaisen ahdistuskohtauksen, kun katselin seuraavan viikon aikatauluja ja olin vaipua epätoivoon. Tuntui, että eihän tästä mitään tule. Kun takana oli vielä varsin huonosti nukuttu viikko, niin se oli siinä. Päässä vaan kuohahti ja olisi tehnyt mieli hajottaa paikkoja. No, lopulta vain ovipuhelin sai pieniä vaurioita. On vähän outoa joutua kirjoittamaan kokoa ajan stressistä ja kiireestä, en nimittäin ole yhtään ahdistuvaa tyyppiä. Jostain syystä tämä projekti vaan on ollut ekstrahankala. Uskon kuitenkin, että lopputulos saadaan näyttämölle ilman kompromisseja. Tässä vaan nyt laitetaan koreografi koetukselle.

Lähipäivinä kannattaa käydä seuraamassa Reunan sivuja: www.joukavalkama.com, sillä sinne tulee näytille promootiovideo Reunasta. Sivuilla on muuten ollut ihan kivasti kävijöitä, joten kiitos siitä vaan kaikille. Rohkeammin voisi toki käydä keskustelu aiheesta tai sen vierestä. Keskustelusivuille, www.joukavalkama.com/keskustelu on myös ilmaantunut joitain kommentteja tuosta paita-asiasta. Laitoinkin sinne nyt näytille tuollaisen suunnitelmakuvan t-paidasta.

Kaksi viikkoa ensi-iltaan, ja olen ylityöllistetty, innoissani ja peloissani. Katsotaan siis mitä tuleman pitää.

Jouka Valkama on Kansallisbaletissa toimiva tanssija ja koreografi.