Reunan takana, osa 7

Jouka Valkama – Puvustus etenee pikavauhtia ja koreografiaakin on paikoitellen jo enemmän kuin musiikkia. Ensi-iltaan on kuitenkin enää neljä viikkoa ja teoksesta vielä yli puolet tekemättä.

Tarkoitukseni on kirjoittaa viikoittain lyhyt kirjoitus Reuna-teokseni edistymisestä. Se saa kantaesityksensä Kansallisoopperan suurella näyttämöllä 27.10.2006. Samassa illassa nähdään Jorma Uotisen uusi teos ja Susanna Leinosen ”Suo tihkua vihreä tammi”. Pyrin kertomaan mitä kaikkea tapahtuu viimeisen 11 viikon aikana ennen teoksen valmistumista ja mitä ajatuksia ja tuntemuksia päässäni liikkuu.

Tapahtui viikolla 39

Aloitetaanpa kerrankin hyvillä uutisilla. Reunan puvut nimittäin etenevät pikavauhtia. Suureksi yllätyksekseni Erika oli saanut lähes kaikista vaatteista suunnitelmat tehtyä. Osaa puvuista päästinkin jo sovittamaan viikon aikana.

Täytyy myöntää, että hyvältä näyttää. Pieniä muutoksia tehdään, mutta muuten tyyli on aika hauska ja pitkälti sitä mitä olin toivonut. Tulee olemaan todella hauska nähdä miltä nuo puvut sitten näyttävät kaikki yhdessä. Ensi viikolla näen pitkästä aikaa Mikin, joten pääsemme juttelemaan valoista vähän tarkemmin. Viime viikkojen aikana on tullut joitain uusia ideoita. Onkin kiva päästä kertomaan niistä ja katsoa mihin ne johtavat.

Kuva: Puku odottaa valmistumistaan ompelimossa

Loppuviikosta sain ensimmäisen harjoitukseni näyttämöllä. Se on kyllä ihme paikka. Kaikkeen tekemiseen tule heti ihan uusi tunnelma ja syvyys, kun sen näkee näyttämöympäristössä. Harmi vain, että tässä tulee haaskattua vielä tulevinakin viikkoina paljon näyttämöaikaa kohtausten rakenteluun. Kaiken kaikkiaan aikataulu kyllä vieläkin vähän pelottaa.

Laskin viikon lopussa, että olin tehnyt koreografiaa valmiiksi noin 13 ja puoli minuuttia. Vähän yli 16 minuuttia siis vielä uupuu. Teos on jo aika selvänä päässä, mutta paljon kohtauksia on vielä täysin rakentamatta, esimerkiksi loppu on vielä ihan auki. Tiedän kyllä mitä lopulta haluan, mutta en yhtään, miten sen toteutan.

Erään dueton kohdalla kävi niin kuin usein käy, eli musiikki loppui kesken. Olimme tehneet usean harjoituksen ajan duettoa eteenpäin ja kuvittelin, että musiikissa on kyllä vielä paljon aikaa. Kokeilimmekin sitten tehdä koko roskan läpi musiikin soidessa, ja hups, musiikki loppuikin ennen askeleita. No ainahan se on hauskempi, että liikkeitä on enemmän kuin tarpeeksi, eikä liian vähän. Täytynee tuo dueton loppu nyt sitten ratkaista vähän eri tavalla.

Ihmeellistä oli myös huomata, että tuolle lavastelaatikolleni löytyi vihdoin paikka varastosta, joten pääsen sen kanssa hääräilemään nyt entistä vapaammin. Lavastukseen kuuluu myös eräänlainen patja. Se saapuikin viikon aikana oopperalle, mutta oli pienen mittavirheen takia väärän kokoinen. Täytyykin odotella vielä ensi viikkoon, ennen kuin sitä pääsee kokeilemaan. No, kyllä tässä muutakin tekemistä keksii.

Sain myös jonkinasteisen suunnitelman teoksen introvideota varten. Video olisi tarkoitus kuvata tässä parin viikon sisällä, mikäli saan kamerani takaisin huollosta. Heti ensi viikon alusta pitääkin ottaa yhteyttä erinäköisiin ihmisiin, jotta saisin kuvausluvan haluamiini paikkoihin.

Kaikki vapaa-aika menee tällä hetkellä varsin tehokkaasti joko Reunaa miettiessä tai sitä konkreettisesti tehdessä. Inhottava huomata, että välillä on hermot niin kireällä, että pinna menee pienimmästäkin asiasta. Tähän kun lisää vielä sen, että olen toisinaan aika poissaoleva, niin hyvin menee. Tällainen on vähän yllättänyt minut, sillä aikaisempien teosteni kohdalla en ole moista kokenut. Ehkäpä tuo suuri näyttämö luo ylimääräisiä paineita, vaikka kuinka yrittäisi niitä vältellä.

Näpersin viikon lopulla myös omat nettisivut Reunalla. Ne löytyvät ositteesta www.joukavalkama.com. Avasin myös sivujen yhteyteen keskustelufoorumin, jossa voi käydä keskustelua aiheesta ja aiheen vierestä. Käykäähän toki kurkistamassa sivuja ja antakaa palautetta. Sivuille tulee myös lähiaikoina päivityksiä, mm. musiikkikatkelma ja videonpätkää. Tilannetta kannattaa siis seurailla.


Nettisivujen valmistuminen loppusuoralla.

Lisäksi Reunasta on suunnitteilla, tai itse asiassa jo suunniteltu, t-paita. Toivottavasti ooppera suostuisi sen nyt laittamaan jollain tavalla myyntiin. Veljeni on suunnitellut jokaiseen tähänastisista koreografioistani paidan. Näitä paitoja olen sitten jakanut ensi-illan yhteydessä työryhmän jäsenille. Olisinkin toivonut, että tämä varsin kirjava kokoelma paitoja olisi voitu laitaa oopperalla esille tulevien näytöstemme yhteydessä, mutta ainakin toistaiseksi ehdotukseeni on suhtauduttu vähän nihkeästi. Täytyy kuitenkin vielä yrittää. Toivottavasti tuo Reuna-paita saadaan kuitenkin aikaiseksi.

No näitä hommia, Joutsenlampea ja normaalia elämää kun on yrittänyt rinnan pyöritellä, niin huomaa vuorokauden tuntien käyvän vähiin. Olenkin tässä useampana ilta pääsyt nukkumaan vasta neljän, viiden aikaan aamuyöllä. Vähän siis alkaa myös väsyttämään.

Vatsavaivojeni suhteen viikko oli puolestaan positiivinen. Ongelmia esiintyi aikaisempaa harvemmin ja laboratorionäytteissäkään ei ollut mitään ihmeellistä. Käyn kuitenkin vielä ensi viikolla lääkärissä, mutta eiköhän se siitä.

Reunan ensi-iltaan on enää neljä viikkoa. Teoksesta on vielä yli puolet tekemättä. No, jos etenisi minuutin päivässä, niin jäisi jotain karsittavaakin.

Jouka Valkama on Kansallisbaletissa toimiva tanssija ja koreografi.