Reunan takana, osa 6

Jouka Valkama – Teos etenee muutaman askeleen, mutta harjoitusaikojen ja -salien vähyys harmittaa yhä.

Tarkoitukseni on kirjoittaa viikoittain lyhyt kirjoitus Reuna-teokseni edistymisestä. Se saa kantaesityksensä Kansallisoopperan suurella näyttämöllä 27.10.2006. Samassa illassa nähdään Jorma Uotisen uusi teos ja Susanna Leinosen ”Suo tihkua vihreä tammi”. Pyrin kertomaan mitä kaikkea tapahtuu viimeisen 11 viikon aikana ennen teoksen valmistumista ja mitä ajatuksia ja tuntemuksia päässäni liikkuu.

Tapahtui viikolla 38

Tuntuu kuin takana olisi tyhjä viikko. Reuna eteni vain muutaman pienen askeleen verran. Pari duettoa on hyvällä alulla ja liikkeellisesti varsin hienoja. Muiden osien kanssa olenkin varsinaisessa pattitilanteessa. Ei ole harjoituksia, joissa kokeilla tähänastisia ideoitani. Tästä johtuen en pääse ajatuksissani ja suunnitelmissani eteenpäin, kun en tiedä mikä tulee toimimaan ja mikä ei.

Sain alkuviikosta haltuuni levyn, jossa musiikki oli nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan ja kestot oikein. Kuuntelinkin viikolla musiikkia ahkerasti ja mietin kohtausten sijoittelua ja kestoja. Pyysin Tommilta vielä yhtä lisäystä musiikin loppuun ja ensi viikolla täytyy tutkailla mitä muita muutoksia vielä tarvitsee tehdä. Musiikkipuoli alkaa kuitenkin olla jo aika hyvin hanskassa.

Lavasteisiin kuuluva laatikkokin oli ilmaantunut saliin, mutta pääsin viikon aikana vain kahdesti sen kanssa harjoittelemaan. Laatikko on salissa vielä ensi viikon, mutta en pääse sinne kertaakaan. Sali on koko viikon varattu muille harjoituksille. Tuntuukin vähän taas hölmöläisen hommalta. Ensin järjestellään ja kannetaan lavaste osissa saliin, mutta sitten salia käytetäänkin ihan muihin harjoituksiin. No täytyy jatkaa ruikuttamista, että tuolle laatikolle löydettäisiin uusi tila.

Alkuviikosta kävin keskustelemassa baletinjohtajan kanssa. Kerroin, että lisää harjoitusaikaa pitäisi saada, jos halutaan lokakuussa jotain esittää. Sainkin näin aluksi luvan käyttää Jereä tuplamäärän, eli hän voi olla assistenttinani neljänä päivänä viikossa. Näin pystyn rakentamaan kohtauksia Jeren kanssa myös työajan ulkopuolella. Lisäksi sovittiin, että jos tarvetta ilmenee, voin pyytää tanssijoita ylitöihin. Tätä pyrin kuitenkin välttämään, sillä tanssijoilla on muutenkin ihan riittävän raskaita työpäiviä. Pahoin kuitenkin pelkään, että joitakin ylityötunteja tullaan vielä tarvitsemaan. Näin aluksi pitää kuitenkin yrittää viettää itse mahdollisimman paljon aikaa Reunan rakentelussa.

Ensi viikolle näyttäisin saavani ihan oikeitakin harjoituksia. Jo oli aikakin. Tilanne saattaa siis viikon päästä olla jo vähän lohdullisempi. Viikko ei kuitenkaan ole ihan helppo, sillä kolme Joutsenlammen näytöstä ja kaksi näyttämöharjoitusta vie melkoisesti aikaa ja resursseja. Täytyy vain yrittää olla mahdollisimman tehokas. Minulla itselläni on onneksi nyt enemmän aikaa, sillä Kairan näytökset saatiin viikon aikana päätökseen. Tulevaisuudessa voinkin käyttää iltaisin enemmän aikaa Reunan tekemiseen.

Käväisin viikon aikana myös keskustelemassa Reunan ja koko illan markkinoinnista. Ilokseni kuulin, että illasta on tehty tv-mainos, joka alkaa pyöriä Nelosella ensi viikosta alkaen. Mainos oli vieläpä varsin tyylikkään näköinen, joten toivottavasti se herättää kiinnostusta ja tuo katsomoon uutta yleisöä. Keskustelussa pohdittiin myös muita tapoja saada näkyvyyttä. Toivoisinkin, että Reunasta otetuille promootiokuville löytyisi jotain käyttöä. Kuvat ovat mielestäni varsin onnistuneita, joten ne saattaisivat herättää myös kiinnostusta.

Reuna, kor. Jouka Valkama
Francis Guardia, Jaakko Eerola ja Jouka Valkama (Kuva: Jonas Lundqvist)

Vatsavaivani eivät lääkekuurista huolimatta ole vielä täysin voitettuja. Täytyy ensi viikolla käydä taas lääkärissä ja katsoa mikä mahtaa olla seuraava askel tuolla saralla.

Ensi-ilta on hieman yli kuukauden päässä ja paine kasvaa. Täytyy nyt toivoa, että kaikki sujuu niin kuin pitää ja jotain tulisi vihdoin valmiiksi.

Jouka Valkama on Kansallisbaletissa toimiva tanssija ja koreografi.