Reaaliaikainen tositelevisio

Ihmiset pysähtyivät tai kiirehtivät ohi mutta kaikille oli selvää, että tapahtuu jotain poikkeavaa.

Päiväkirjaraportti ja vaikutelmia Panu Varstalan Cityman II -performanssista Helsingin keskustassa.


Cityman II
Kuvassa: Cityman ja vieraat Kari Ikonen ja Paula Tuovinen (21.5.2006)

Cityman II

Konseptin haltija ja ohjaus: Reijo Kela
Oppipoika: Panu Varstala

Tuottaja: Juhani Rajalin
WWW-sivujen toteutus: Pia Laulainen, Tuomas Munck
Valo- ja äänisuunnittelu: Janne Teivainen
Teatterikorkeakoulu, opetusteatteri: näyttämömestari Pakka Anttosen johdolla
Valokuvaaja: Tuomas Marttila, Polaroiskis Oy
Musiikkisuunnittelu: Kari Ikonen, Panu Varstala

Helsinki, Kaivopiha 21.–28.5.2006

www.cityman.fi


Päiväkirjan kirjoitti tanssija Marjo Laakkonen.

Sunnuntai 21.5.2006

Kello 14:00

Rakennustyöt ovat vielä vaiheessa. Panu maalaa mökin puuosia mustaksi. Reijo ja Mikko järjestävät sapluunoita kirjoittaakseen kultavärillä mökin seinään tuotannon tietoja: copyright ja cityman.fi. Miehiä pyörii mökin ympärillä. Tuttuja valuu paikalle. Koska Panu aloittaa?

15:30
Reijo Kela
Reijo lähestyy minua kahden mustan kenkäparin kanssa ja pyytää vaihtamaan nauhat nuista kengistä näihin. Alkaa olla valmista. Lisää tuttuja kasvoja ilmaantuu mökin liepeille.

Kuvassa: Reijo Kela

16:00

Panu lähtee paikalta. Reijo näyttää riisuutuvan vielä peitetyn lasin takana. Peite mökin ikkunasta katoaa ja Reijo laskeutuu kylpyyn. Ohikulkevat ihmiset aloittavat virallisen hulluuden ihmettelyn, jäävät paikoilleen, pyörittelevät päätään, soittavat kaverille, päivittelevät ääneen, kyselevät tapahtumasta…

Kylvettyään Reijo istuutuu ja vilkuttaa yleisölle. Yleisö vilkuttaa takaisin. Taustalla soi citymiehen mantra: I am the Cityman. I am the best. Everyone would like to make love with me. I am the Cityman. My body is the best. I am rich. I am the superpower. Everyone would like to have my body….

Reijo tanssii. Taustalla äänenä vuoroin radio vuoroin mantra, tanssijan tahdon mukaan. Panu ilmestyy yleisön joukkoon ja sitten suosionosoitusten saattamana Panu alkaa viikon mittaisen elämänsä Cityman toisena.

16:30

Kohtaaminen. Reijo laittaa Panulle kylvyn. Astuessaan keskusta-asuntoonsa Cityman II lahjoittaa pullollisen kuohuvaa asunnon haltijalle. Miehet halaavat ja Reijo alkaa riisua Panulta paitaa. Yhteisen tanssintapaisen jälkeen Panu istuu ammeeseen. Kylvystä Cityman II voi nousta vasta kun uudet vaatteet on tuotu sisään, pukuja tuodaan sisään, yksi viikon jokaiselle päivälle. Reijo on poistunut lasin takaa. Mökin tuunaus jatkuu vielä. Reijo Kela singneeraa copyrightin jälkeen nimensä. Kulmatelevisiossa pyörii dokumentti edellisestä Citymanista.

23:00

Cityman II, Panu Varstala ja Paula TuovinenSaavun paikalle simuloidun aktin päättyessä. Paula Tuovinen vierailee Cityman II:n luona. Pian mökkiin astuu myös toinen muusikko. Kaikki neljä juovat kuohuvaa. Katsojat osallistuvat ulkopuolisina ensi-iltajuhliin. Juhlat jatkuvat asentoilun, asenteilun, tanssin ja ääntelyn merkeissä. Mantran soidessa Cityman tuijottaa kaukaisuuteen, pussailee itseään, ohjailee mitä, milloin ja missä tehdään. Mies mökissä nojailee lasiin, makailee tyynyillä, juo, hakee paikkaa, on levoton. Nainen kiehnää ympärillä, nuolee kenkiä, makaa päällä, miellyttää, toteuttaa Citymiehen todennäköistä unelmaa. Juhlat kahden muusikon voimin jatkuvat, minua valitettavasti alkaa paleltaa tuulisella aukiolla, on pakko lähteä.

Eräs yleisöstä kysyi miksi hän ei pääse koskaan lasin taakse, toinen kertoi tarinaa tapahtumista ja asetteli henkilöille repliikkejä suuhun. Ihmiset pysähtyivät tai kiirehtivät ohi mutta kaikille oli selvää, että tapahtuu jotain poikkeavaa. Jotkut jäävät tapahtumaan kiinni, reaaliaikaiseen tositelevisioon.

Maanantai 22.5.2006

kello 12:35

Cityman kylpee. Kylpytapahtuma saa ihmisten päät kääntymään ja liikkeen pysähtymään, se herättää huomiota, paljas pinta. Naisia naurattaa, keskellä päivää, alaston mies. Turisteja ja teinejä tulee ja menee joukkoina, valokuvia otetaan myös kännykällä, miehestä kylvyssä. Cityman puhuu puhelimessa, syö ja juo kylpiessään, elämä on helppoa, tyylikästä, luksusta. Mies keskusta-akvaariossaan herättää kysymyksiä. Vieressäni nuoret miehet pohtivat olisivatko itse pystyneet samaan tai että miksi tätä tehdään. Ympäriltä kuuluu ohikiitävien ihmisten puolikkaita lauseita: Kuka se.., aamutakissa keskellä.., Mitä ih.., Oh my…

Muistettu juttu. Ohikulkija toteaa että tämähän oli jo joskus 80-luvulla ja poistuu HYY-taloon.

Cityman nousee kylvystä, pukeutuu rennon tyylikkäästi farkkuihin, kauluspaitaan ja puvun takkiin. Radiosta kuuluu Lordia ja se liikuttaa miestä hetken, materialismi astuu kuitenkin liikkeen edelle, kello täytyy vaihtaa ja Cityman kaivaa hopeisesta laatikosta mieluisamman mallin ranteeseensa. Kelloja näyttää olevan useita.

Mies asettelee tyynyt aurinkoiseen kohtaan ja paistattelee suosiossa aurinkolasit silmillään. Mannekiini, kiiltokuva, muotinukke, siitä oleminen lähtee. Helppoa, tyylikästä, hienoa, kevyttä.

13:20

Gastronautti on terassipöytien välissä hukassa, viiton oikeaan osoitteeseen, sinne vaan koppiin se ruoka. Ruokailuvälineet tulevat puhelinsoitolla viereisestä kuppilasta. Syöntiä katseiden alla.

16:55

Cityman asettuu makaamaan yksiönsä lattialle. Paljaat jalkapohjat kiipeävät lasia pitkin. Sitten radiossa soi Lauri Tähkä ja Cityman inspiroituu leikkimään robotillaan, mukavaa, vaivatonta, äänetöntä siivousta, vai imurin ulkoilutustako vain. Mies makaa jälleen jalkapohjat kohti yleisöä, joku kävelee lasin luo ja alkaa hieroa Citymanin jalkapohjia lasin läpi. Lopetettuaan hän lähettää terveiset Reijolle. Radioääni saa Citymanin leuat liikkumaan, matkii ääntä kuin mäkättäisi.

19:45

Cityman nousee kylvystä ja alkaa pukeutua hitaan tyylikkäästi illan vieraita varten. Jo toinen katsoja ilmoittaa ääneen nähneensä tapahtuman aiemmin.

21:00

Naisvieras (Jenni-Elina Lehto) odottaa kohteliaasti asunnon ulkopuolella. Kopissa säädetään teknisiä ongelmia, Cityman puhuu puhelimeen. Muusikkovieraat saapuvat ja nainen lahjoineen astuu myös sisään. Professori Kuusela yrittää lähettää liikeaiheita Citymanille, mutta mies ei niitä huomaa. Vieraat aloittavat aterioinnin, viiniä ja kuohuviiniä, kaksi lasia, yksi molempiin käsiin. Ismo Alanko aloittaa illallisen jälkeen iskelmillä. Lapin luonnon, valkovuokkojen ja mutsin jälkeen hän siirtyy omiin sanoituksiinsa. Improvisaatioiden kautta kulkeutuva musiikillinen ilta saa katsojatkin tanssahtelemaan aukiolla. Kappaleiden välissä kuuluu vaimeita aplodeja. Nainen ja mies aloittavat lähentymisen. Illan tunnelma on hauras, eteerinen, herkkä, päinvastoin kuin eilen jolloin kenkälusikkaa käytettiin vauhdin ottoon. Teräksinen meno on muuttunut harsomaiseksi ja Ismo laulaa harsoisesta teräksestä. Kevyesti nojaillen, käsiä toisen keholla kuljetellen liike kasvaa nojailuun ja nostoon. Pleksi on tukena kun nainen ja mies hakevat tuntumaa toisistaan, etäisyyttä, läheisyyttä. He vaeltavat lasilla nojaillen, välimatkaa tutkien. Illan edetessä liike-energia kasvaa, nainen alkaa riehaantua. Juhlat jatkuvat, toivottavasti pitkään.

Tiistai 22.5.2006

Kello 11:05

Cityman järjestää asuntoaan, taustalla soi klassinen radiokanava. Sade kiusaa ulkopuolella olevia. Ihmiset pysähtyvät hetkeksi asunnon kohdalle, sateesta huolimatta.

Klassinen musiikki alkaa liikuttaa citymiestä. Liike on virtaavaa, laajaa, väreilevää, hengittävää, pysähtelevää. Sormet vievät miestä. Cityman jää tutkimaan kättään lattialle kun poistun paikalta.

13:40

Paita on vaihtunut kirjavasta haaleaan siniraitaan. Klassinen musiikki soi yhä. Mies istuu lattialla aamutossut jalassa ja lukee päivän lehteä. Lasin luokse ilmestyy yhtä tyylikkään oloinen nuori pukumies sateenvarjonsa alla. Hän katselee Citymiehen varustelua ja alkaa esitellä omaa pukuaan. Cityman osoittaa omaa karderobiaan, seitsemää seinällä roikkuvaa pukua. Mies lasin ulkopuolella nostaa käden suunsa eteen ja tekee juomista kuvaavan eleen. Cityman osoittaa tyhjiä pulloja asuntonsa nurkassa. Mies näyttää tyytyväiseltä ja poistuu lasin luota.

Cityman nousee lattialta ja alkaa tuijottaa sadetta ulkopuolella. Harvalla on kotonaan koko seinän kokoinen ikkuna josta voi tarkkailla kaupungin elämää mitä keskeisimmällä paikalla. I’m rich! Maalliset tarpeet yllättävät ja mies pystyttää sermin käymälänsä eteen. Tarpeet suoritetaan seisten, jotta kontakti ulkomaailmaan säilyy.

Sitten on pakko vaihtaa vyö. Valkoinen vaihtuu mustaan. Klassinen musiikki tempaa keventyneen miehen pyörteisiinsä, tanssi jatkuu kunnes on päästettävä ilmoille citymanismi: I am the Cityman. My body is the best… jne. Mies hytkyy hyvästä olosta.

14:30

Kurkistan vielä ohimennen mitä koppiin kuuluu. Tanssi jatkuu yhä klassisen musiikin siivittämänä, se tuntuu inspiroivan miestä pienessä tilassa, ja sitten ehkä myös jatkuva sade.

18:10

Sade on tauonnut ja useita ihmisiä on pysähtynyt katsomaan Citymanin tanssia. Mies alkaa leikkiä takillaan, piilottaa kasvonsa takin taakse ja se saa ihmiset kaikkoamaan. Mies piiloutuu kokonaan vaatteen taakse ja lopulta vajoaa lattialle muuttuen pelkäksi takiksi. Valkoinen möykky lattialla näyttää pieneltä, ryppyiseltä peikolta. Takin alta ei näy miehestä mitään. Sitten puhelin soi ja peikko katoaa.

DVD jumittaa ja puhelimeen puhuessaan Cityman säätää soitinta. Välillä hän tanssii puhelin toisessa ja kaukosäädin toisessa kädessä. Säädin toimii painona kädessä ja syntyy kivannäköistä liikettä kapuloiden vaikutteesta.

Citymanismin aika. Mikki kädessä mies esittelee paremmuuttaan. Aurinkolasit silmille, sillä radiokanava on vaihtunut yleisön painostuksesta. On taas patsastelun ja kevyen jammailun aika. Lantion heiluessa puolelta toiselle Monican ja Erican tahdissa koko mökki heiluu mukana. Laulaakin täytyy.

21:40

Nettikamerasta seurattua:
Nainen (Virpi Juntti) ja muusikko (DJ Bunuell) ovat saaneet syödäkseen, musiikki soi ja tanssikin on jo hyvässä jorausvaiheesessa. Naisen ja miehen välillä on hyväntuulinen kontakti, lantiot keinuvat lähekkäin, ideat kumpuilevat osapuolten välillä, tanssi on reipasta diskomenoa. Yhtäkkiä meno muuttuu nykytanssiksi, liikettä ohjaillaan kädellä, ensin mies naista sitten nainen miestä. Lopulta nainen istuu miehen päällä.

Naisella on kaunis vihreä leninki. Ja sitten se avataan, alta paljastuu vaaleanpunainen mekko. Diskomeno jatkuu. DJ avaa yleisön nähden levyn paketista ja vie sen soittimeen, uunituoretapaus.

Naisen asu vaihtuu vielä kerran mustiin vaatteisiin, housuun ja paitaan. Diskomeno on muuntunut nykytanssiksi.