Parisuhdedraamaa fyysisen teatterin ja ilma-akrobatian keinoin

Circus Ruska Festivaali järjestettiin Tampereella 27.–28.01.2012. Festivaalin ensimmäisenä esityksenä nähtiin ranskalaisen Compangnie Morosofin ilma-akrobatiateos Eppur si Muove (koreografia Lionel About).  Compangie Morosof on miehen ja naisen muodostama duo, jossa esiintyvät sirkustaiteilijat Blancaluz Capella ja Rafael Moraes.  Artikkelissa Turun ammattikorkeakoulun sirkuslinjan opiskelijat Nina Ervasti ja Pauliina Toivio kertovat teoksesta katsojan silmin.

Teos kertoo rakenteen ja sisällön tasolla parisuhteesta ja siinä esiintyvistä luottamusongelmista. Esitys oli kaksiosainen, jossa ensimmäinen osa oli ilmaisullisempi ja sisälsi fyysistä teatteria ja jälkimmäinen osio oli tunnelmaltaan  erilainen, välineenään ilma-akrobatia. Teoksen loppu huipentui konkreettisesti nähtävään luottamuksen rakentumiseen naisen heittäytyessä miehen syliin.

Teoksen lavastuksellinen toteutus oli tehty seitsemänmetrisenä laatikkona luukkuineen ja koloineen, joka toimi myös esiintymisvälineenä.  Esiintyjät käyttivät laatikkoa kiipeillen sen etuseinämällä seinäkiipeilijöiden tavoin ja hyödynsivät sen muotoja kekseliäästi liikkeissään. Laatikko muuntui kuin kolmanneksi esiintyjäksi teoksen osioiden vaihtumiskohdassa, kun itsensä riisuutuen paljastavat esiintyjät rikkoivat laatikon avaamalla ja pyörittämällä sen ympäri. Valaistuksen osalta teos oli ensimmäisessä osiossa hyvin yksinkertainen ja runollinen, toistuen myös laatikon sisälle asennetussa lampussa. Etunäyttämö ja laatikon etuseinämä oli valaistu lavan sivulta tulevalla valokiilalla. Toisessa osiossa valaistus vaihtui pääasiassa yleisvaloksi.

Sirkusteknisen toteutuksen osalta teoksen pääosassa oli ilma-akrobatia, jossa esiintyjät suorittivat erilaisia pariheittoja eräänlaiselta seisomatelineeltä.  Naisesiintyjän osuuteen kuuluivat ilmalennon aikana tehtävät näyttävät voltit.  Teoksen dramatiikkaa rakensi magnesiumin alituinen hierominen käsiin ja jalkoihin, mikä sai lisämerkitystä symboliikan tasolla: magnesiumin käytännön tarkoitus on lisätä pitoa, mutta tässä se sai uuden merkityksen luottamusongelman esiintuojana.

Teos jäi parhaiten mieleen koko festivaaliohjelmistosta, mutta itsenäisenä teoksenakin se oli hieno ja mieleenpainuva.  Kauniit kuvat ja ranskalainen tunnelma sulattivat sydämen.

Nina Ervasti ja Pauliina Toivio

Kirjoittajat opiskelevat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian esittävien taiteen koulutusohjelman ensimmäisellä vuosikurssilla (sirkuksen suuntautumisvaihtoehto).