Merkintöjä: Kesäkujeet

Panu Varstala – Väsymys painaa hartioita lysyyn, mutta auringon energiahoito helpottaa oloa. Odotan heinäkuun lopun lomaviikkoja kuin lapsi jäätelöä kuumana kesäpäivänä.


Väsymys painaa hartioita lysyyn, mutta auringon energiahoito helpottaa oloa. Miltä toisen vuoden tanssitaiteen opinnot tuntuivat? Kyselen itseltäni ja olen haastateltavana yhtä aikaa. Tiivistän supertiiviiseen muotoon: liikkuva ihminen on kiinnostava. On ollut raskasta ja samalla haastavaa oppia lisää oman kehonsa useista mahdollisuuksista ja rajoitteista. Tanssiminen ja ajattelu sekä niiden kummallinen symbioosi kiehtoo entisestään. Kuinka pystyn ohjaamaan liikettä suuntaan ja irrottautua liiasta ajattelusta? Tein opintojen lomassa muutaman oman koreografian ja niiden tekeminen tuntui erityisen hyvältä.

Kuopio tanssii ja soi -festivaali lähestyy. Improvisoimme eri puolilla Kuopiota ja esitämme Kuopion torilla katkelmia kuluneen vuoden opinnoistamme kesäkuun puolen välin tienoilla. Täytyy myöntää, että esiintyminen festivaalien koreografiakilpailussa Teemu Kyytisen viime syksyn teoksella Thirsty hieman askarruttaa. Kilpailu taiteessa on monien mutkien taival. Kuinka itse suhtaudun kilpailuun? Olenhan kilpaillut urheilussa pienestä pitäen esimerkiksi tennis, pesä- ja koripallokentillä. Entä raati? En välttämättä haluaisi olla kilpailujen tuomaristossa. He joutuvat tekemään päätöksen, mikä teoksista on kilpailun ”voittaja”.

Päädyin ajatukseen, että menen esiintymään ja teen sen niin hyvin kuin pystyn. Oli kilpailut tai ei. Jos nykytanssi saa kilpailuiden johdosta hivenen lisää julkisuutta tai uudet tekijät mahdollisuuksia töidensä esittämiselle, niin kilpailuproblematiikkani väistyköön taka-alalle.

Kuopion jälkeen matkani suuntaa Jyväskylään ja Jyväskylän kesä -festivaaleille. Paluu Jyväskylään, kotikaupunkiini, tanssimaan tuntuu kahden vuoden opintojen jälkeen mukavalta. Ari Numminen on teoksen koreografi ja odotan malttamattomana esityksen tulevaa tiivistä harjoitusvaihetta. Keväällä ryhmä kokoontui muutamia kertoja ja silloin ajattelin, että tämmöisissä harjoituksissa on mukava olla mukana. Luulen, että Numminen löytää villeillä ideoillaan uusia ilmaisuväyliä kotimaan taidekentässä.

Loppukesä menee tulevia projekteja ja opintoja suunnitellessa. Odotan heinäkuun lopun lomaviikkoja kuin lapsi jäätelöä kuumana kesäpäivänä. Iloista kesää ja laulakoon linnut lauluista kauneimmat.

Panu Varstala, kuva Laura MalmivaaraMerkintöjä-palstalla Panu Varstala kirjoittaa elämästään ja ajatuksistaan Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksen opiskelijana.

panu.varstala@teak.fi

Kuva: Laura Malmivaara