Kuopio Tanssii ja Soi: Jyrki Karttusen Lacrimae

Haastattelin koreografi-tanssija Jyrki Karttusta Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla hänen uusimman teoksensa Lacrimaen ensi-illan jälkeen.

Lacrimae on yhteistyö säveltäjä Eero Hämeenniemen kanssa. Musiikki perustuu barokkioopperoiden kuolinkohtauksiin. Esityksissä Hämeenniemi improvisoi kohtaukset tekemiensä sovituksien pohjalta.

Esityksen lähtökohtana on ollut improvisaatio. Jyrki Karttunen:

Tämä ei ole teos, vaan esitys. Improvisaatio syntyy asenteesta. Kun hyväksyy mahdollisuuden, niin saattaa osua kirkkauteen, jota fiksatussa esityksessä ei voi tapahtua. Hetkessä olemisen kirkkautta. Tukipilarit pois, ja esiintyjä jätetään kuseen. Se kun ei tiedä, ja sen jakaminen yleisölle, siinä energiassa on jotain kaunista.

Eero Hämeenniemi ja Jyrki Karttunen Lacrimaessa. Kuva Petri Laitinen.

 

Jyrki Karttusta ja Eero Hämeenniemeä yhdisti samankaltainen tapa, jossa he kuuntelevat melankoliaan hyvin melankolista musiikkia. Tällä tavoin voi ulkoistaa oman surunsa musiikkiin. Liikkeellisesti Karttunen on huomannut saman funktion, liike parantaa. Tämä on esityksen emotionaalinen struktuuri.

Improvisaatiota ei voi harjoitella, mutta työtapaa voi

Olemme tapailleet Eeron kanssa noin vuoden ajan. Palermossa Eerolla oli Taiteilijaresidenssi, jossa vietimme aikaa ja opettelimme yhdessä improvisointia.

Kun Eero Hämeenniemi voi palata musiikissa musateemaan, niin Karttunen etsi langanpätkiä omaan improvisaatioon, aluksi avuttomana, kunnes huomasi, että ei ole vain kaoottisessa vapaudessa, vaan koko oma historia rakentaa rajat improvisaatiolle. Karttunen luo teeman esitykseen sen aikana. Esityksen aikana hän muistaa esityksen historian, jolloin improvisaatioon tulee struktuuri.

Improvisaatiossa työtapaa pitää harjoitella. Toisto puuttuu siitä mitä harjoitellaan, mutta mieli haluaisi fiksata. Harjoituksissa pitää päättää mikä pitää unohtaa, mistä pitää luopua, ja mistä voi oppia. Improvisaatiota ei voi oppia, mutta voi löytää mielen asennon, jossa improvisaatio voi löytyä, jossa voi mennä minne vaan.

Lacrimaesta on tulossa lisäesityksiä. Haasteena on nyt, kuinka nollata edellinen esitys, kun se alkaa kerätä lisää julkista historiaa.

——————————————————————————–

14.6.2012 klo 18.00 ja 15.6.2012 klo 16.00 Kuopion musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali

I osa

Tanssija: Sari Lakso

Piano: Eero Hämeenniemi

II osa

Tanssija: Jyrki Karttunen

Piano: Eero Hämeenniemi

————————————————————————————

Sari Palmgren

Kirjoittaja on koreografi ja tanssija