Kahden dialogin yhteisillassa keskustelu toimii ja nikottelee

Zodiakin Fall for Dance -yhteisillassa nähtiin kaksi erilaista dialogisuuteen perustuvaa tanssiteosta. Syyskuussa kahdesti esitetyn illan teokset olivat Sofia Diasin ja Vítor Rorizin A gesture that is nothing but a threat ja ruotsalainen koreografi Ludvig Daaen sooloteos MM.

Herkkiä eleitä, tyhjiä sanoja

A gesture that is nothing but a threat on kahden tanssijan teos, jossa keskeistä on sanallisuus. Tanssijat hokevat yhdessä sanoja, jotka muokkautuvat toisiksi puheen edetessä. Sanojen käyttö on aluksi kiinnostavaa, mutta se muuttuu pian puuduttavaksi jankkaukseksi. Sanojen vaihdot eivät useinkaan ole luontevia eikä niille tunnu löytyvän yhdistävää merkitystä. Harjoituksissa käytettyjen leikkien tuominen näyttämölle on esitystaiteissa usein toistuva teema, mutta nyt sen tuoma uusi merkitys teokselle jää hämäräksi.

Hienoa teoksessa on tanssijoiden kyky kelata liikeratojaan edes takaisin, pienin ja suuremminkin muutoksin. Diasin ja Rorizin kehonkäyttö on sulavaa ja koreografia oivaltavaa. Arkipäivästä tutut liikkeet näyttäytyvät uudenlaisina, kun niiden logiikka särkyy. Miten istua tuolille, joka on kyljellään maassa?

Sofia Dias & Vítor Roriz: A gesture that is nothing but a threat. Photo: Joao Octávio.
Sofia Dias & Vítor Roriz: A gesture that is nothing but a threat. Photo: Joao Octávio.

A gesture that is nothing but a threat on teos, jossa tanssijat ovat keskusteluyhteydessä keskenään, sekä sanoin että liikkein. Samaa ei voi sanoa teoksessa vuorottelevista sanallisista ja koreografisista jaksoista.

Yhden miehen duetto tekijyydestä

Ludvig Daae näkyy MM:ssä kahtena. Hän tanssii näyttämöllä harmaissa vaatteissa. Taustalle projisoidaan videota, jossa luonnollisen kokoinen Daae istuu kultakoristeisessa tuolissa tarkastelemassa näyttämöllä tanssivaa versiota itsestään. Koreografi on kuningas, tanssija toteuttaa.

Ludvig Daae: MM. Photo: Karolina Bengtsson.
Ludvig Daae: MM. Photo: Karolina Bengtsson.

Videon Daae kommentoi teoksen syntyä ja merkityksiä. Näyttämöllä tanssiva Daae jää välillä kuuntelemaan videoversiota itsestään. Syntyy jopa vaikutelma siitä, kuin näyttämön tanssija ottaisi videominältään vastaan ohjeita. Daaen yhteispeli projisointinsa kanssa on lähes virheetöntä.

MM:ssä tekijyyden esittäminen ja dialogisuus on viritetty huippuunsa yhden tanssijan voimin. Daaen ja hänen videokuvajaisensa dialogi nousee herkäksi yhteistanssiksi. Ymmärtävä hymyn kare on molempien huulilla näiden katsoessa toisiaan. Lopussa tanssitaan jopa hitaat.

Tiina Vanhanen

Kirjoittaja on gradua vaille valmis filosofian maisteri pääaineenaan teatteritiede.

Zodiak – Uuden tanssin keskus
18.9. ja 19.9.2013