Eräs rakkaus ja maailman kaunein muoviverho

Erään rakkauden historia on intiimi teos. Koreografi Hanna Pajala-Assefa ja hänen miehensä, muusikko Abdissa “Mamba” Assefa, esittävät oman rakkautensa tarinan tanssin ja musiikin keinoin. Abdissa Assefa rummuttaa ja katsoo tiiviisti puolisoaan, joka tanssii tilassa raskain liikkein. Katseesta välittyy välittäminen, jopa huoli.

Kuten rakkaus ja elämänmittaiset tarinat yleensä, Erään rakkauden historia on täynnä vaihtelevia jaksoja. Hanna Pajala-Assefa ja Abdissa Assefa ovat välillä kiihkeän kiinni toisissaan, välillä muovisen verhon eri puolille eristäminä. Katsojat on jaettu Zodiakin näyttämön katsomoon kaareksi niin, että eri puolilla tilaa katsojat näkevät rakkaustarinasta eri totuuden. Ratkaisu on kutkuttava.

Lavastuksessa upeinta on juuri tilan jakava muoviverho, joka teoksen alussa roikkuu katossa kuin purje. Arkisesta, ohuesta muovista tulee kellertävän valon läpi taianomainen seinä pariskunnan välissä.

Hanna Pajala-Assefan koreografia on herkkä mutta yksinkertainen. Teoksessa keskitytään olennaiseen, pariskunnan väliseen siteeseen ja toisen ihmisen hapuiluun. Abdissa Assefan rumpumusiikki on vangitsevaa. Lopussa pariskunta pukee Pajala-Assefan päälle mikrofonin, ja Assefa alkaa rummuttaa hellästi vaimonsa kehoa. Tilanne on intiimi, visuaalinen ja äänimaailmaltaan kaunis.

Hanna Pajala-Assefan teos Erään rakkauden historia. Kuva: Tanja Ahola.
Hanna Pajala-Assefan teos Erään rakkauden historia. Kuva: Tanja Ahola.

Musiikkivalinnat koko teoksessa ovat oivaltavuudeltaan vaihtelevia. Välillä kuullaan ilmeisiäkin, Disney-henkisiä valintoja kuvaamaan rakkautta. Välillä kuullaan haastattelupätkiä ihmisiltä, jotka kertovat kokemuksiaan rakkaudesta. Ratkaisu on osoitteleva, mutta näilläkin äänillä leikitellään myöhemmin vääristämällä niitä musiikillisesti.

Esitysten yhteydessä nähdään myös Esitystaiteen seuran vaihtelevia, itsenäisiä lyhytteoksia, intermezzoja.

Tiina Vanhanen

Kirjoittaja on gradua vaille valmis filosofian maisteri pääaineenaan teatteritiede.

¤¤¤

Erään rakkauden historia

Kantaesitys Zodiakissa 29.9.2013, esitykset 8.10. asti

Koreografia, esitys: Hanna Pajala-Assefa
Musiikki, esitys: Abdissa Assefa
Äänisuunnittelu, musiikkiteknologia: Aki Päivärinne
Dramaturgia: Anna Viitala
Lavastus: Petri Eskelinen
Valosuunnittelu: Anna Pöllänen
Kuvat: Tanja Ahola
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Hanna Pajala-Assefa