Bayreuth FM (Paccagnella), Bryssel, marraskuu 2007

Milla Koistinen: Wagnerin ooppera nakeilla, kiitos!
Suomen festivaalijärjestäjät, tässä täky tuleville festivaaleille: Mauro Paccagnellan ja Woosh’ing mach’inen Bayreuth FM! Teos on loistava yhdistelmä teatteria, tanssia, videota ja musiikkia.


bayreuth fm, Mauro Paccagnella / Woosh’ing Mach’ine
Kuva: Meiia/ Théâtre Les Tanneurs

Bayreuth FM
Mauro Paccagnella / Woosh’ing Mach’ine

Konsepti: Mauro Paccagnella
Assistentti: Christophe Morisset
Koreografia ja tulkinta: Ina Geerts, Lisa Gunstone, Ben Mohammed Benaji, Stéphane Broc, Christophe Morisset, Mauro Paccagnella
Musiikki: Wagner, Saint-Preux, Schumann
Alkuperäinen musiikki: Christophe Morisset (pasuuna), Stéphane Broc (kitarat), Ina Geerts (laulu)
Video: Stéphane Broc
Valosuunnittelu: Jean-François Philips
Äänisuunnittelu: Dominique Baguette
Puvustus ja lavastusapu: Fabienne Damiean
Tekstit : otteita teoksesta “Vrouw“, Betty Mellaerts, valokuvat Lieve Blancquaert, Editions Lannoo nv, Tielt, 2003 & otteet kirjasta “Crépuscule des Dieux”, Richard Wagner

Tuotanto : Woosh’ing Mach’ine
Yhteistuotanto: Théâtre Les Tanneurs ja Charleroi/Danses
Tuki: Ministère de la Communauté française Wallonie – Bruxelles, du Service de la Danse, de la SACD

Théâtre Les Tanneurs, Bryssel, Belgia


Wagnerin ooppera nakeilla, kiitos!

Eri taiteenalojen yhdistely ainakin Keski-Euroopassa on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta toteutus toimii valitettavan harvoin. Bayreuth FM on esimerkki siitä, että se on kuitenkin mahdollista. Usean taiteen liiton onnistuminen on hieno kokemus ja tällaisilla onnistumisilla raivataan tietä uudelle yleisölle, ja miksei samalla lisärahoituksellekin.

Italialaisen koreografi Mauro Paccagnellan Bayreuth FM on The Siegfried Swan Song -trilogian toinen osa. Ensimmäisessä osassa Siegfried forever lavalla nähtiin neljä miestä ja nyt joukko on kasvanut kahdella naisella. Paccagnella on rakentanut ideansa Wagnerin Siegfried-oopperan pohjalle, kuitenkin hyvin kevyesti ja tulkinnanvaraa hän on jättänyt enemmän kuin tarpeeksi. Wagner näkyy ja kuuluu musiikissa, tunnelmissa ja hahmoissakin, mutta työryhmä on toiminut vapain käsin, lukkiutumatta lähtökohtaan. Näin onkin syntynyt hervottoman hauska, mutta myös tunteellinen teos.

Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle radioasemalle, vaikkapa oopperatalon uumeniin Bayreuthin kylään, jossa Wagnerin oopperakin sai aikoinaan kantaesityksensä. Teos pelaa on air -radiolähetyksillä ja toimittajien tauoilla, jolloin radiossa soi Wagner. Välillä haastatellaan oopperalaulajatähteä, syödään nakkeja vaivihkaa, tehdään wagneriaanista kuunnelmaa ja lakkoillaan. Näyttämökuva koostuu mikrofonipöydästä, jääkaapista, leponurkkauksesta sohvineen ja tietysti nakeista. Teos on täynnä pieniä, nerokkaita yksityiskohtia, mutta myös kokonaisdramaturgia on harvinaisen toimiva. Paccagnella on tanssija, koreografi ja näyttelijä ja yhdessä Cristophe Morissetin kanssa he ovat onnistuneet sitomaan lukuisat elementit yhteen. Tuollaiselle kyvylle ei voi kuin kumartaa syvään.

Ohuena linjana taustalla kulkee myös Siegfriedin ja Brünhilden rakkaustarina, miten tärkeä tai näkyvä se on, en tiedä. Ylipäätään oopperan juonen tuntemus ei ole lainkaan tarpeellista, sillä teos toimii ilmankin. Ehkä pohjatietous ja lähtökohdat tuovat syvyyttä, mutta niitä ilmankin Bayreuth FM hurmaa katsojan. Kuuden esiintyjän joukko koostuu näyttelijöistä, tanssijoista ja muusikoista. Ehkä toimivuuden salaisuus on myös siinä, että kukin panostaa omaan osaamiseensa. Ketään ei ole laitettu tekemään sellaista, joka ei ole hänelle itselleen luontevaa. Vaikkakin kaikki tekevät lähes kaikkea, silti pääpaino on omissa vahvuuksissa. Esiintyjät ovat vahvoja, uskottavia ja kertakaikkisen hauskoja.

Bayreuth FM on yksinkertaisessa hauskuudessaan moniulotteinen oivallusten nivoutuma. Listoja tekemättä ja nimiä mainitsematta Mauro Paccagnellan Bayreuth FM on tämän vuoden ehdoton suosikkini! Milla Koistinen

Milla Koistinen

Kirjoittaja on tanssija ja Liikekieli.comin vakituinen kirjoittaja. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta keväällä 2004. Tällä hetkellä hän työskentelee Belgiassa useiden eri nykytanssikoreografien tuotannoissa.