Aluekeskukset esittäytyvät: Routa ry, Kajaani

Heidi Naakka — Syksy on pitkällä ja tanssin aluekeskuksissa on kohta kuukauden ajan porskutettu perehtyen taiteen tekemisen ohessa byrokratian kiemuroihin. Koska Roudan toiminta rekisteröitynä yhdistyksenä on varsin nuorta, lienee paikallaan kertoa hieman Pohjoisen aluekeskuksen Kajaanin yksikön, Roudan toiminnasta.


Syksy on pitkällä ja tanssin aluekeskuksissa on kohta kuukauden ajan porskutettu perehtyen taiteen tekemisen ohessa byrokratian kiemuroihin. Tunnelma on korkealla, kun hartiavoimin tehty työ ja tietokoneen ääressä vietetyt pienet ikuisuudet ovat kantaneet hedelmää. Koska Roudan toiminta rekisteröitynä yhdistyksenä on varsin nuorta, lienee paikallaan kertoa hieman Pohjoisen aluekeskuksen Kajaanin yksikön, Roudan toiminnasta.

Ammattilaistanssiryhmä Routa perustettiin jouluna 2002 kahdeksan tanssin moniottelijan voimin. Ryhmä koostuu aikanaan Kajaanissa tanssikoulua käyneistä, sittemmin koti- tai ulkomailla korkeakoulutetuista tanssijoista, opettajista ja koreografeista sekä tanssin työssäoppineista. Suurin osa tekijöistä asuu Kajaanissa, osa Helsingissä tai ulkomailla. Lähtökohtanamme oli perustaa ryhmittymä, joka pyrkisi tarjoamaan ammatillisesti korkeatasoista tanssitaidetta kainuulaisille ja yleensä tanssin kentälle, pohjoisista ja kajaanilaisista lähtökohdista käsin. Tämän mahdollistamiseksi olisi luotava työtilaisuuksia tanssin ammattilaisille.

Pienen kaupungin etuihin kuuluu se, että kulttuurin parissa työtään tekevät ihmiset löytävät helposti toisensa. Tämä yhteistyö, aktiivisesti yli kaksikymmentä vuotta toimineen tanssikoulun mukanaan tuoma tanssia kaipaava yleisö sekä Kajaanissa parin viime vuoden aikana vallinnut kulttuurimyönteisyys ovat olleet elintärkeitä elementtejä Roudan porautuessa kajaanilaisen kulttuurielämän maaperään. Kajaanin Kaupunginteatterin tila- ja resurssiapu, sisäasiainministeriön Kajaaniin perustaman Generaattorin tanssitaiteilijan vakanssi (jota hoitaa Mikko Orpana) ja kulttuurikeskus Kaukametsän tila ja tapahtuma-apu ovat merkki uskosta tanssin mahdollisuuksiin vakavasti otettavana taiteenalana myös Kainuussa.

Kaksivuotisen olemassaolonsa aikana Routa o­n tuottanut yksin ja eri yhteistyötahojen kanssa kuusi kokoillan tuotantoa. Ensimmäinen syksyllä 2003 kaupunginteatterilla järjestetty Routa-ilta koostui pienoisteoksista, jotka toimivat ikään kuin esittelynä Roudan tekijöistä ja tekemisestä. Helmikuussa 2004 sai ensi-iltansa Syli, joka oli yhteistuotanto tanssin keskus Jojon kanssa. Teos vieraili viime kesänä myös Täydenkuun tansseilla. Hieman tämän jälkeen kantaesitettiin Generaattorin ja Roudan yhteistuotantona syntynyt Kyllikin kosto ja huhtikuussa 2004 Roudan, Generaattorin ja Kajaanin kaupunginteatterin Hugo Simbergin teoksiin pohjautunut tanssillinen teatteriesitys Pirut ja Enkelit, jonka näytökset jatkuvat vielä marraskuussa 2005.

Tänä syksynä järjestimme toisen Routa-illan yhdessä kaupunginteatterin kanssa. Kahden oman ensi-iltateoksen lisäksi illassa esitettiin Jojo–Oulun Tanssin Keskuksen pohjoismaisena yhteistuotantona valmistettu Handshake. Lokakuun alussa, aluekeskusohjelman käynnistyttyä Routa vieraili Tanssiteatteri Minimin ja Savonia amk:n kutsumina Kuopiossa. Lokakuun lopussa sai kantaesityksensä viimeisin tuotantomme, Reijo Kelan konseptin ympärille rakennettu Generaattorin ja Roudan yhteistuotanto, maakuntaa syksyllä kiertävä ulkoilmaesitys Routii. Kaikki syksyn näytöksemme olivat jälleen loppuunmyytyjä ja lokakuun alkuun mennessä Routa oli tavoittanut esityksillään pitkälle yli neljätuhatta katsojaa!

Kuten sanottua, lähtökohtanamme oli luoda työpaikkoja tanssin ammattilaisille. Pyrkimyksenämme on tarjota yleisölle omien tuotantojen lisäksi korkeatasoista tanssitaidetta myös vierailuesitysten muodossa. Tästä vinkkelistä aluekeskus on elintärkeä tuotantotuki. Aluekeskuksen myötä uskomme että suomalainen tanssitaide voi esittäytyä laajalti myös Helsingin ulkopuolella ja päinvastoin.

Alustava lähitulevaisuuden suunnitelma Roudan osalta on seuraavanlainen. Tammi-helmikuussa Kajaanissa voi nähdä Jyrki Karttusen Keijun, Mikko Orpanan Firenzen taudin, Inka Tiitisen Toiselle taajuudelle G4: Gruppen Fyhrerin ja Jouni Prittisen Polska Piristää 2:n (Tre).

Myös omassa toiminnassamme ja omissa tuotannoissamme haluaisimme säilyttää avoimuuden, jossa olisi tilaa ja mahdollisuuksia vieraileville tekijöille mm. koreografin ja tanssijan ominaisuuksissa. Uudet ihmiset tuovat mukanaan uusia kujeita ja uutta energiaa. Visioissamme on näkemys Kajaanista tanssin näyttämönä, jossa voi vierailla niin tekijänä kuin kokijana kuka vaan.

Voidaan sanoa Roudan pyrkimyksissään tanssin ammattilaisten työmahdollisuuksien suhteen jo jotain saavuttaneenkin. Pääosin eri apurahoin toteutuneiden produktioiden myötä on luotu työpaikkoja tanssijoille ja koreografeille. Generaattorin kuukausipalkkaisen tanssitaiteilijavakanssin luomisessa (2003-2006) Roudan pyrkimykset ja vaikutus olivat merkittäviä. Oman vakituisen perusrahoituksen puuttuessa olemme sinnikkäiden yhteistyöneuvotteluiden kautta onnistuneet myös saamaan rahoitusta tanssitaiteilijoille muista kulttuurilaitoksista. Kajaanin kaupunginteatteri on ollut meille kullanarvoinen yhteistyökumppani, sillä se o­n tukenut paitsi taloudellisesti myös erityisesti henkisesti.

Kajaanin kaupunginjohtaja Erkki Vähämaa on visionääri, joka kaupungin tiukassa taloudellisessa ahdingossakin jaksaa uskoa tanssin mahdollisuuksiin ja tukee näin Roudan työllistämispyrkimyksiä. Neuvottelut rahoituksesta yhdestä kaupungilta saatavasta henkilötyövuodesta Roudan käyttöön ovat loppusuoralla. Suurin akillesta hiertävä ongelmamme liittyy (ainaisen lisärahoitustarpeen ohessa) omaan tilaan. Generaattorilla on joustolattia,ja tila on tanssin käytössä päivittäin klo 9-16, mutta vierailujen ja Roudan omien tuotantojen sovittaminen Generaattorin tuotantojen lomaan on vaikeaa.

Toiveemme kohdistuvatkin ”Taiteen talo” -projektiin, josta tanssi saisi muiden taiteen tekijöiden työtilojen rinnalle näyttämön ja harjoitustilat. Vapautumassa oleva entinen lukiorakennus olisi mahdollista kunnostaa tähän tarkoitukseen. Lisäksi tarvitsemme tuottajan hoitamaan Roudan tuotantosuunnittelua ja markkinointia.

Tältä näyttää siis Roudan toiminta tällä hetkellä. Seuraavien tuotantojen ensi-ilta on maaliskuun viimeisenä päivänä ja vierailuesityksiä muualle yritetään saada asettumaan kalenteriin. Koska lähes kaikki toimijoistamme työskentelevät tanssin parissa Roudan ohella myös muualla, on aikataulujen kanssa puuhastelu välillä melkoisen jännittävää. Ennakkoluulottomasti ja luovalla hulluudella visioimme tulevaisuutta, jossa Routa pystyisi palkkaamaan 4-5 tanssin ammattilaista tanssiryhmäksi kuukausipalkalla. Villiä, mutta me uskomme sen olevan jonain päivänä hyvinkin mahdollista!

Välietappina tulevat olemaan lyhyemmät, produktiokohtaiset kiinnitykset, joilla tarjotaan taiteen tekemisen mahdollisuuksia maakunnassa, jossa on tilaa tehdä ja avaruutta ajatella!

Heidi Naakka
Heidi Naakka
hallituksen pj
Routa ry

P.S. Teoksista ja tekijöistä löydät lisää infoa nettisivuiltamme www.routacompany.fi