Afrikka-sarja: Zangbetot hautajaisissa

Zangbetot ovat voodoo-traditioon liittyviä ”yönvartijoita”, heinäpaalin oloisia olioita tai asuja, joiden sanotaan liikkuvan henkien voimalla.


 

AFRIKKA-SARJA

 
Maaliskuusta toukokuuhun 2009 Heli Meklin, Eeva Muilu ja Laura Pietiläinen olivat taiteilijaresidenssissä suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskus Villa Karossa, Beninissä, Länsi-Afrikassa. Tässä sarjassa he kirjoittavat kukin kokemuksistaan ja näyttävät videoita kahden kuukauden matkasta paikkaan, joka pysäytti heidän ulkoisen liikkeensä.

 

 

Zangbetot hautajaisissa

Tässä videossa nähdään beniniläisen Heven kylän zangbetoja. Zangbetot ovat voodoo-traditioon liittyviä ”yönvartijoita”, heinäpaalin oloisia olioita tai asuja, joiden sanotaan liikkuvan henkien voimalla. Zangbetoja ulkopuolelta keppien kanssa ”ohjaavat”  kulttiin erityisesti vihityt henkilöt. Videomateriaali on kuvattu hautajaisissa togolaisessa Adamen kylässä keväällä 2009.

Heli Meklin

 

Heli Meklin, Eeva Muilu ja Laura Pietiläinen työskentelevät itsenäisinä taiteilijoina ja ovat yhdessä kiinnostuneita pohtimaan olemista ja havaitsemista koskevia kysymyksiä. He hakeutuvat itselleen uusiin ympäristöihin asettuakseen hienovaraisemmin suhteeseen vieraan ja totutun kanssa sekä kokeakseen olosuhteiden vaikutuksen asioiden ilmenemiselle.